Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Antena HF balcon

Craciun

Postări Recomandate

Salut prieteni!

Am avut aceeași problemă a antenelor de balcon în 80m și 40m. Am rezolvat-o amplasând pe pazia metalică a balconului două tălpi magnetice de 160mm, și pe acestea două antene helix de mobil, montate pe articulații care permit plierea la 90 grade (pentru polarizare orizontala). Am folosit MFJ-1680T și MFJ-1640T. Pentru mai multă siguranță sunt susținute și de o cordelină ancorată în tavanul balconului, prinsă exact unde începe spicul de inox. Selectez una sau alta din comutator de antene. Din stradă sunt practic invizibile (stau la etajul 3).

Inițial voiam să le folosesc la recepție. Lățimea de bandă la SWR 3 e de ordinul 15... 20kHz, ceea ce pentru recepție e excelent, taie masiv din zgomotul urban. Cu VNA și multă muncă le-am acordat pe 3705 respectiv 7130 și am fost foarte mulțumit.

Până când într-o seară m-am supărat și am băgat 100W SSB in MFJ-1680T. Așa de experiment. Și am primit un 59+ de la YO7CFD! De atunci le folosesc cam zilnic cu rezultate bune, 58... 59, în trafic curent. Nu sunt antene de DX, dar la rag-chew merge. Cam sensibile la chiciura, ploaie etc. - folosesc ATU, mai mult din prudență. Si nici nu costa mult - 30E plus transportul.

Toate cele bune! 73! de YO3HBN

Link spre comentariu

Incerc sa incarc poza. Aici se vad cele doua talpi magnetice cu ”genunchi” fixate pe pazie si asigurate cu cordeline, cele doua firestik (80 si 40m) care exterior arata identic, cel de 40m e in pozitie ”de intretinere” (accesibil prin fereastra balconului) pozitia de lucru este, evident, perpendiculară pe balcon. Cu pitina atentie se vede si coarda de dynema prinsa ”in triunghi”, ca sa nu flambeze. Cu cea de 80m am realizat la 21 ian. o legatura cu OE5CCE, Linz - control 56.

Nu vrea poza decat din URL. V-o trimit la adresa Dvs. 73! T

Link spre comentariu

Cu acordul lui YO3HBN am incarcat mai jos poza cu antena sa din balcon.

Pare ok ca dimensiuni ptr un balcon.

Daca si performantele sunt multumitoare atunci chiar e o solutie ptr spatii mici.

73 de YO9CDO

nFbKtrz.png

Editat de Craciun
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări