core sma Postat August 22, 2020 Partajează Postat August 22, 2020 Vad ca discutia pleaca pe alte cai. Nici eu nu sunt unul care intelege subiectul. Poate am gresit cand am zis ca un calorifer de fonta, pe balcon, poate avea un SWR acceptabil. Scuze. Hai, totusi, sa revenim ca le am intrebat eu si nu am aflat un raspuns: Am o sarma de 22 m , folosesc antena tuner si ma gandesc sa emit in 80m. Am doua posibilitati: 1) adaug o bobina la sarma de 22, ca sa o 'lungesc' la 80m. 2) nu adaug nimic si bag sarma in tuner. Care este diferenta? Link spre comentariu
Gabriel_S Postat August 22, 2020 Partajează Postat August 22, 2020 Corerst, las-o moarta, în topic se discuta de o antena reala ce se vrea intr-un balcon Acum 3 minute, core sma a spus: Am o sarma de 22 m , folosesc antena tuner si ma gandesc sa emit in 80m. În primul rand n-ai autorizație de emisie. Vezi ca s-au reluat examenele la ANCOM, intereseaza-te poate se face și pe la Buzau, sau în apropiere 1 Link spre comentariu
core sma Postat August 22, 2020 Partajează Postat August 22, 2020 5 minutes ago, Gabriel_S said: las-o moarta, în topic se discuta de o antena reala ce se vrea intr-un balcon Nu conteaza unde. Eu ma gandea ca conteaza numai unde facem caldura. Si , iar, nu vreau sa fiu offtopic. Daca punem bobina la sarma de pe balcon , facem caldura acolo. Daca nu punem bobina la antena, face antena-tuner caldura in casa. Undeva trebuie sa se ... risipeasca. Gresesc? 1 Link spre comentariu
ndor Postat August 22, 2020 Partajează Postat August 22, 2020 (editat) Acum 14 minute, core sma a spus: Hai, totusi, sa revenim ca le am intrebat eu si nu am aflat un raspuns: Tu ai impresia ca degeaba te-am pus si eu si Gabriel_S sa citesti din pdf-ul ala ? Macar primele pagini daca citeai aflai de niste parametri pe care orice antena trebuie sa-i aiba si sa-i respecte . Niste ....adica sunt mai multi de 1 . Ai fi aflat ca transmach-ul nu face decat sa regleze doar unul din aia multi parametri .Ghici care ! Pentru ca multitudinea aia de parametri depind de o multitudine de factori , fizici , mecanici si electrici . Deja simt ca-mi pierd timpul pe aici. Editat August 22, 2020 de ndor Link spre comentariu
grosu99 Postat August 22, 2020 Partajează Postat August 22, 2020 Apar tot mai multi nervosi pe-aici,din cei cu svereu' mare ! Caldura mare ! Link spre comentariu
Gabriel_S Postat August 22, 2020 Partajează Postat August 22, 2020 Felix de la buzău, e bine sa știi și ceva radiotehnica, se cere la examen Link spre comentariu
core sma Postat August 22, 2020 Partajează Postat August 22, 2020 (editat) 4 minutes ago, ndor said: Deja simt ca-mi pierd timpul pe aici. Hai, totusi, sa asteptam si alte parereri. Nu crezi ca asa este normal? Editat August 22, 2020 de core sma Link spre comentariu
Gabriel_S Postat August 22, 2020 Partajează Postat August 22, 2020 Lasă asta, zi-ne mai bine cum e WX-ul la Manzalesti Link spre comentariu
yo3fhm Postat August 22, 2020 Partajează Postat August 22, 2020 La 21.08.2020 la 18:12, GriRo a spus: Bună ziua! Care sunt “proprietățile de radiație” ale unei antene? Cum se măsoară ele? Este acel “return loss” dat în dB, la măsurătorile pe vna? Buna seara, Vad ca topicul s-a incins ;-) Eu am lipsit nitel, am fost in vacanta, e posibil sa mai plec cateva zile saptamana viitoare. Referitor la proprietatile de radiatie, vad ca ceilalti colegi, inclusiv Ancient, le-au citat deja. Dupa cum v-a spus si Ndor, unele pot fi masurate, altele calculate sau evaluate prin diverse metode, cum ar fi simularea. Return-loss-ul se poate masura cu un VNA, desigur. Se si poate calcul, iata cateva formule simple: RL = -20 * log10( |Γ| ) , unde Γ = coeficientul de reflexie; impedanta, VSWR-ul si RL-ul sunt interelationate : (1) |Γ| = (ZL –ZS) / (ZL –ZS) , unde ZL= Zsarcina si ZS = Zsursa (sursa = generator, TX) (2) |Γ| = | (VSWR-1)/(VSWR+1) | (3) |Γ| = 10^(-RL/20) (4) VSWR = (1+|Γ|) / (1-|Γ|) = (10^(RL/20)+1)/(10^(RL/20)-1) Referitor la parametrii de radiatie, as mentiona ca in cadrul eficientei, rezistenta de radiatie e unul dintre cei mai importanti. Nu sunt nici pe departe vreun erudit in materie de antene, dar imi voi permite sa va sugerez cateva materiale in care problema este tratata succint, materiale pe care daca le veti parcurge, veti mai lamuri o parte dintre necunoscute . Personal nu cred ca le-as fi putut prezenta mai bine, asadar va sunt de folos direct in formele mai jos prezentate: (1) https://en.wikipedia.org/wiki/Radiation_resistance Vedeti la sectiunea "Radiation resistance and loss resistance" formula RIN = RR + RL si randamentul , apoi parcurgeti restul materialului, in special sectiunile "Radiation resistance of common antennas" si "Small antennas" . (2) https://www.w8ji.com/radiation_resistance.htm Iata aici cateva elemente foarte importante pentru eficientizarea radiatiei antenelor scurtate : Citat When dealing with small antennas, the main points to remember are: There is no magic bullet or magical cure that causes a small antenna to act like a large antenna. The problem and solution comes down to net or effective common-mode current distribution over linear spatial distance (current movement in a direct line across a distance of physical space) . Small antennas require extraordinary care to obtain high efficiency. How do we make a small antenna as efficient as possible? We make current as uniform as possible over the length of the antenna by using as much capacitance as possible at the antenna ends. We use low-loss loading such as optimum form factor (size, length, and diameter) loading coils. We make the antenna as large and as straight in a line as possible. We don't fold, bend, zigzag, or curve the antenna...... or fold or zig-zag the least amount possible....especially in the high current areas! We keep the high voltage points (the open ends) away from lossy things (such as lossy earth or wet foliage). We keep the high current areas away from other large lossy conductors. If we have a Marconi antenna with a small ground system, we isolate that system from lossy earth. This generally includes line isolators for coax shields at the feedpoint, so the only earth path is through the ground-isolated counterpoise. The steps outlined above maximize radiation resistance and minimize loss. (3) https://www.w8ji.com/loading_inductors.htm Aici veti gasi foarte multe explicatii asupra utilizarii bobinelor de incarcare, merita sa cititi cu atentie tot articolul. (4) https://www.w8ji.com/long_wire_antenna.htm Un alt material pe care daca il veti parcurge, veti mai obtine cateva raspunsuri la unele dintre neclaritati. Acum 4 ore, core sma a spus: Am o sarma de 22 m , folosesc antena tuner si ma gandesc sa emit in 80m. Am doua posibilitati: 1) adaug o bobina la sarma de 22, ca sa o 'lungesc' la 80m. 2) nu adaug nimic si bag sarma in tuner. Care este diferenta? 22m reprezinta o antena scurtata, deci utilizarea elementului radiant in sine se va lovi de o rezistenta de radiatie scazuta, adica un randament slab. Puteti folosi ambele variante de conectare, rezultatele vor fi aproximativ aceleasi, probabil cu o mica imbunatatire daca veti folosi bobina de incarcare (vedeti recomandarile lui W8JI la subpunctul 2 de mai sus ). Diferentele sunt date de faptul ca folosind o bobina de incarcare corect dimensionata, in afara unei imbunatatiri a parametrilor de radiatie, veti aduce impedanta antenei in range-ul de adaptare al transmatch-ului, usurand astfel munca acestuia. Daca ati conecta antena direct la transmatch, e foarte posibil ca acesta sa nu gaseasca o solutie de adaptare multumitoare, fapt care va inrautati si parametrii de radiatie, deci randamentul general al antenei. In cazul in care ar gasi solutii corecte de adaptare, s-ar putea sa aveti de-a face cu tensiuni mari pe elementele LC ale acestuia (care pot fi periculoase pentru aparatele care nu sunt proiectate sa suporte niveluri mari ) si de asemenea, sa aveti surpriza ca se reduce largimea de banda in care solutiile de adaptare sa fie acceptabile. Nu in ultimul rand, cu siguranta curentii de mod comun isi vor face simtita prezenta si de aici, veti intampina si alte necazuri (TVI/BCI, RF prezent pe carcasele echipamentelor statiei radio, etc.). Daca cei 22m vor reprezenta o antena filara, ar fi recomandabil sa folositi: - un transformator UN-UN la capatul dinspre transceiver (exista o multime de exemple pe internet); - neaparat o impamantare cat mai buna ; - socuri de mod comun dispuse pe linia de alimentare, inainte de intrarea in shack si dupa aceasta; - transmatch. Succes si toate bune - Cezar 2 Link spre comentariu
GriRo Postat August 23, 2020 Partajează Postat August 23, 2020 @yo3fhm Mulțumesc pentru raspuns! Link spre comentariu
Marele Savant Postat August 23, 2020 Partajează Postat August 23, 2020 Acum 10 ore, yo3fhm a spus: Puteti folosi ambele variante de conectare, rezultatele vor fi aproximativ aceleasi, probabil cu o mica imbunatatire daca veti folosi bobina de incarcare (vedeti recomandarile lui W8JI la subpunctul 2 de mai sus ). Diferentele sunt date de faptul ca folosind o bobina de incarcare corect dimensionata, in afara unei imbunatatiri a parametrilor de radiatie, veti aduce impedanta antenei in range-ul de adaptare al transmatch-ului, usurand astfel munca acestuia. Daca ati conecta antena direct la transmatch, e foarte posibil ca acesta sa nu gaseasca o solutie de adaptare multumitoare, fapt care va inrautati si parametrii de radiatie, deci randamentul general al antenei. In cazul in care ar gasi solutii corecte de adaptare, s-ar putea sa aveti de-a face cu tensiuni mari pe elementele LC ale acestuia (care pot fi periculoase pentru aparatele care nu sunt proiectate sa suporte niveluri mari ) si de asemenea, sa aveti surpriza ca se reduce largimea de banda in care solutiile de adaptare sa fie acceptabile. acesta este raspunsul asteptat de colegul nostru! am ramas uimit de faptul ca desi intrebarea a fost repetata, refolmulata de mai multe ori, nu a fost inteleasa si s-a raspuns tot pe dupa leustean. si asta de lume de la care nu ma asteptam! Link spre comentariu
Gabriel_S Postat August 23, 2020 Partajează Postat August 23, 2020 (editat) În fine, sa revenim la topic. https://www.hamradio.me/antennas/asymmetrical-hatted-dipole-antenna-prototype.html ur5wca009.pdf Editat August 23, 2020 de yo9hrb Sa ramanem ontopic Link spre comentariu
ndor Postat August 23, 2020 Partajează Postat August 23, 2020 Eu nu prea am inteles daca aici se tine vreun concurs "cine stie castiga " . Si daca da , ce se castiga ? Link spre comentariu
core sma Postat August 23, 2020 Partajează Postat August 23, 2020 (editat) 23 minutes ago, Gabriel_S said: În fine, sa revenim la topic. https://www.hamradio.me/antennas/asymmetrical-hatted-dipole-antenna-prototype.html Nu are legatura cu topic. User @Craciun a cerut un sfat pt. antena de balcon utilizabila in 40 si 80m Verticala propusa de tine are aprox. 24m si radiale de 15m in banda de 80m. Cam mult, nu? (poate am gresit eu la calcule) Editat August 23, 2020 de core sma Link spre comentariu
GriRo Postat Octombrie 18, 2020 Partajează Postat Octombrie 18, 2020 poate ajută pe cineva: MFJ-1622 Antenna verticaleDA BALCONE 7-144 MHz 1KW alta CM.165 Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum