Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Yaquin MC10L

Vizitator viobio

Postări Recomandate

Vizitator viobio
Acum 9 ore, der_doktor a spus:

Cred ca ..degeaba. Dupa cum scrie @manolis, parca ar fi @Adrian_pic.

Nu cred că este Adrian_pic, el este fan SE. 

Editat de viobio
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 30
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• manolis

12

• d2134

2

Top autori în acest subiect

Imagini postate

4 hours ago, valderama said:

rX9v35.jpg

Avem cazul de mai jos:

IMG_20200808_090021.thumb.jpg.0dcca382114a4663e24ae234604a611a.jpg

Tensiune anodica de 800V, putere 100W din doua tuburi (deci clasa B indubitabil) si totusi curentul IDLE este de 25mA. Cu acest curent de 25mA ne aflam in AB sau in B, conform graficului pe care l-am citat? Unii cred ca clasa B inseamna curent IDLE de cativa mA. Aici avem tensiune de negativare de 39V si la amplificatorul chinezesc avem tensiune de negativare de 41.5V. De aceea am zis ca amplificatorul chinezesc este in clasa B. 

Editat de manolis
Link spre comentariu

Comparația dumneata nu e reușită. Tuburile EL34 din etajul final Yaquin MC10L sunt conectate în modul UL ca atare cauți caracteristici EL34 mod UL găsești curentul ia_0 pentru Vg1_0= -35V(așa scapi dumneata de "dilema" negativări EL34).

yaqin_mc10l.jpg

PS Cel mai sigur pentru dumneta cu amplificatorul Yaquin MC10L  pe bancul de test reglezi negativarea tuburi finale introduci semnal și vizualizezi în catod EL34.

(nu rețin ca un etaj final PP-UL să fie catalogat ca funcționând în clasa B , cel mult se poate defini clasa B PP-UL aici pe forum)

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

IMG_20200808_130153.thumb.jpg.ddc6c2dee7a08ff276f35494e66ffe9b.jpg

Consideram clasa AB ultralinear cpatura de mai sus? 

Ca pana acum nu s-a folosit PP in configuratie UltraLinear in clasa B nu inseamna ca nu are voie chinezul sa incerce ce vrea el. Chinezul este interesat de performanta la pret cat mai scazut. 

Eu vad in schema din primul post ca avem tensiune de negativare de 41.5V 51V dupa redresare). Acum vad o bucata dintr-o schema cu negativare de - 35V.

Editat de manolis
Link spre comentariu
Acum 3 ore, manolis a spus:

IMG_20200808_130153.thumb.jpg.ddc6c2dee7a08ff276f35494e66ffe9b.jpg

Consideram clasa AB ultralinear cpatura de mai sus? 

Schema Yaquin MC10L se găsește aici   https://elektrotanya.com/yaqin_mc10l_audio_amplifier_sch.jpg/download.html

Pentru captura de mai sus condiții clar definite PP-UL(with screen-grid tapping at 43%).

Evident negativare automată Rk 470Ω (per valve bypassed) cu alte cuvinte tensiune negativare -32V (Vk_0  +32V și Vk_max +36,4V pentru Pout 37W).

Din Vk_max putem deduce Vg1_vv maxim fără să intrăm în regim pozitiv cu grila de comandă sinus 72,8Vvv adică aprox. 26Vrms sau poftim Vin(g1-g1) r.m.s. 52V.

Acum pentru curiozitatea dumneata te uiți pe un grafic EL34 conexiune UL și vezi dacă pentru vârful sinus negativ din atac Vg1 mai ai curent prin tub sau mai simplu analizezi pentru Vg1 -72,8V raportat la catod (determini pentru a câta parte din perioada sinus tubul EL34 stă în conducție...).

Chinezoiul a ales să lucreze cu negativare fixă EL34 de circa -35V ai senzația că etajul final Yaquin MC10L se apropie de clasa B ?, poate fi catalogat clasă B ?

(pentru EL34 sub 25mA ia_0 pot apărea distorsiuni de racordare, ne apropiem de B)

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

yaqin_mc10l_sch_1 (1).jpg

Eu am afirmat ce am afirmat plecand de la aceasta schema. Eu aici am vazut negativare de 41.5V si curent idle de 35mA. Nu sunt posesorul acestui amplificator deci nu stiu care schema este folosita. 

Putem analiza aceasta schema cu negativare de 41.5V?

Link spre comentariu

Situație similară , diferă  Vg1_0 implicit ia_0.

Reiau o mică parte cu datele schimbate, te uiți pe un grafic EL34 conexiune UL(43%... XX%) și vezi dacă pentru vârful sinus negativ din atac Vg1 mai ai curent prin tub sau mai simplu analizezi pentru Vg1 -83V raportat la catod , determini pentru a câta parte din perioada sinus tubul EL34 stă în conducție... problem solved.

Domnule plastic, dacă amplificatorul ăla Yaquin MC10L poate livra în sarcină poftim doar 0,1W în clasa A am putea cataloga că avem o clasă B (35W).

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Un calcul grosier imi da ca EL34 in schema citata de mine este blocat la -45V. Deci cu - 41.5V in IDLE eu consider ca suntem foarte aproape de clasa B (nu am stat sa calculez cati mW scoate in clasa A).

Daca se considera corecta schema cu negativare de - 35V atunci pana blochez tubul (-44V) avem ceva clasa A (nu mult, dar avem). 

Editat de manolis
Link spre comentariu

Greu de crezut ca anunturile din gari care mai folosesc clasa B pentru informari, de ce ar fi acest amplificator in aceasta categorie ? Este AB destul usor de indentificat, insa nicio problema daca exista vreo suspiciune legata de clasa de functionare

Link spre comentariu

@manolis

Tubul final  EL34 din cfg PP-UL nu se blochează când  dinamic vârful negativ sinus gc atinge -44V în raport cu catodul.

Găsești caracteristicile  și te convingi.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu
17 minutes ago, popa marius said:

De ce ar fi acest amplificator in aceasta categorie ? Este AB destul usor de indentificat

Cum identificam destul de usor? 

Eu am afirmat ca la schema cu negativarea de - 41.5V cam la - 45V tubul este blocat. Daca pentru - 3.5V amplificatorul produce 0.4W in clasa A il bagam la clasa AB? 

La schema cu negativare de - 35V nu am afirmat ca este clasa B (acolo la - 44V blochez tubul final). 

10 minutes ago, valderama said:

Tubul final  EL34 din cfg PP-UL nu se blochează când  dinamic vârful negativ sinus atinge -44V în raport cu catodul.

Avem situatia de mai jos:

IMG_20200808_090021.jpg

Cea din dreapta cu 100W unde avem indubitabil clasa B. Aici din calcul iese ca la - 40V in grila tubul este blocat. Este corect? 

Editat de manolis
Link spre comentariu

Care calcul ?! prezintă. Nu este corect, chiar pentru Vg1_0  -40V tubul EL34 nu este blocat. Exemplu pentru negativarea dată în document -39V(ia_0 25mA) dinamic dacă atac grila de comandă cu 2Vvv-sinus potențialul Vg1 variază intre -40V și -38V  tubul EL34 conduce bine mersi pentru toată perioada sinus  360°

Ai mai jos un grafic (Va=800V nu am de unde să scot) poți vedea pentru curba 3 (Vg2=425V) în ce condiții ia (curentul anodic) atinge 0 mA

Pentru Vg1 -50V (curba 3) există încă ia aproximativ 4mA conform grafic.

el34 ph.gif

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Daca nu este blocat => nu avem clasa B, dar peste tot apare acest exemplu ca fiind clasa B sau este tot clasa AB? 

Daca in loc de 2Vvv in grila vin cu 3Vvv o sa am tub blocat? 

Sau altfel spus: pentru ce valoare a tensiunii in grila blochez tubul? Ca totusi clasa B inseamna tub blocat. 

Link spre comentariu
1 oră în urmă, manolis a spus:

Daca in loc de 2Vvv in grila vin cu 3Vvv o sa am tub blocat? 

Sau altfel spus: pentru ce valoare a tensiunii in grila blochez tubul? Ca totusi clasa B inseamna tub blocat. 

Nu(3Vvv-4Vvv).

Se vede în grafic când ia se apropie de 0mA pentru pentru valoarea Va-Vg2 dată.

Dinamic în sarcină Va scade/crește funcție de atacul gc (variația ia în sarcină), mergi pe un grafic ca ăsta. Atenție ! acest exemplu Nu corespunde conexiuni UL-EL34.

(în graficul de mai jos Vg2 stă conectată la potențial fix 360V)

el34 crt tr.gif

LE Legat de subiect Yaquin MC10L se poate cataloga clasa AB așa cum de altfel a fost precizat.

(nu mai scriu aici , s-a lălăit destul, ajunge)

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări