Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Tester optocuploare

BRANCA

Postări Recomandate

Azi am selectionat un "stuf" de optocuploare,din "dotare".Pentru asta am scos de la "naftalina" un montaj facut pe cablaj test,dupa o schema ruseasca.

Pun schema aici,poate ajuta si pe altii.Cred ca se poate face in 15-20 min.

La alimentare montaj se aprinde ledul rosu.La introducere optocuplor se stinge cel rosu si se aprinde cel verde,de OK.

Eu nu am mai pus comutatorul S1,am legat firele in comun.

Soclurile se pot face din DIP8 lasate asa sau taiate.

Alimentare din sursa Laborator sau alimentator gen telefon,la priza.In ultimul caz ar trebui un conector pe placuta.

Cine e mai pretentios il poate introduce intr-un pat cablu.

Pentru cine testeaza numai optocuploare gen PC817 se poate utiliza o schema simplificata.Alimentare din baterie litiu 3V.Pun schema si pt varianta asta.

Screenshot_20200806-122217_Gallery-01.jpeg

Screenshot_20200806-121738_Gallery-01.jpeg

Editat de BRANCA
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 13
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• BRANCA

6

• gabiz_ro

2

• sesebe

2

• cimitavita

1

Zile populare

Totusi,nu e bine fara un buton sau ceva contact sau ceva comanda pe led acolo.

Altfel unul scurt sau aproape scurt CE te inseala daca nu-l verifici si pe multimetru de ex.

Link spre comentariu

Cimitavita.S-ar complica schema.Asa cum e schema rusului acuma,cu comutatorul S1 nelegat la soclul test pe care il folosesti,daca bagi optoul in soclu se va aprinde,la scurt CE,ledul verde!

Link spre comentariu

Eu nici nu mă complic să le mai dau jos de pe plăci, le testez direct în circuit.Am o ,,lampă de continuitate,, dintr-o baterie Li-Ion de laptop înseriată cu un bec de 3,5V şi cu aia alimentez ledul emiţător.Cu multimetrul setat pe continuităţi (buzzer) verific fototranzistorul, alimentat şi nealimentat.Testarea durează mai puţin decât demontarea şi montarea optocuplorului..trebuie doar puţină îndemânare de chinez să ţii cu o mână testerele multimetrului şi cu cealaltă pe ale lămpii de continuitate.Cam ca pe beţişoarele chinezeşti...

Editat de validae
Link spre comentariu

Pt cei care fac multă depanare și au de verificat des asa ceva se rentează sa facă un fel de adaptor pe care să-l conecteze direct pe pinii optocuplorului (cu pini cu arc) ca să verifice rapid. 

Eu personal prefer sa le schimb direct dacă integratul din primar e ars. Aproape sigur a fost forțat și optocuplorul în cazul acesta și astfel i-a scăzut durata de viata și i-au fost afectați parametrii. 

Dar eu repar destul de rar și de obicei chestii mai ciudate. 

Editat de sesebe
Link spre comentariu

Corecte observatiile anterioare.Am vazut ,pe net,si scula facuta pt verificare opto pe placa.Am vazut,de asemeni,metode asemanatoare celei a lui Validae,tot pt opto montat.

Eu m-am referit strict la verificare in masa,la un lot mai mare,sau daca ai un exemplar nemontat.

Link spre comentariu

Si findca a pomenit cimitavita de generator semnal pun si o schema de genul acesta.

Cu  tranzistorii vt1 si vt2 e realizat un oscilator.Daca optoul e bun palpaie ledul.Daca optoul e defect,inclusiv scurt CE,ledul ramane aprins si nu mai palpaie.

Singurul reglaj rezistenta R1,din baza lui VT1 ,ca sa fie oscilatii stabile.

In principiu trebuie sa mearga si la 12V.Pentru tensiuni mai mici ar trebui "bibilit" putin.

KT315 echivalente cu orice BC de JF.

Screenshot_20200807-105233_Gallery-01.jpeg

Editat de BRANCA
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări