Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Surub

doru3160

Postări Recomandate

Am o intrebare si nu-mi dau seama daca trebuie sa poluez o sectiune anume, sau ma lamuresc aici, dupa care se poate sterge. Am vazut in timp multe modele de suruburi, care se demontau doar cu scula dedicata. Modelul din poza nu l-am mai intalnit. Daca l-a intalnit cineva si are si o scula dedicata, rog o lamurire, inainte de a incerca alte metode neortodoxe.  Forma capului permite strangere cu surubelnita dreapta, dar desfiletare chiar deloc. Nu are muchie, si pleaca surubelnita pe planul inclinat, oricat ai apasa. Suruburile tin capacul unui incarcator de generatie nu chiar noua.

https://www.radiomuseum.org/r/unknown_gracia_battery_charger_with_test_meter_wy_198_ri.html

20200805-134011.jpg

Link spre comentariu

Alea sunt suruburi inviolabile. Teoretic suruburile astea sunt facute sa strangi o singura data cu ele. La mine la servici se monteaza la incuietorile portilor unde sunt "inchisi" robotii ( o chestie de siguranta sa nu demonteze incuietoarea si sa o puna pe jos lucrand cu poarta deschisa). E o adevarata provocare sa demontezi o incuietoare cand se defecteaza. Eu le desfac cu moxul pentru ca spatiul imi permite, dar in poza ta pare ceva destul de mic ( cred ca ar fi de 3 surubul ala) si e imposibil de desfacut fara a afecta si carcasa. 

Link spre comentariu

E loc foarte putin intre carcasa si cap. Cred ca asta ar fi solutia optima, dar nu am vazut niciodata o scula cu asemenea scop. Cred ca o sa-i dau cu zeama de burghiu pana dispare capul si pe urma apuc de ciotul ramas si scap de ele. Sper sa nu fie un otel turbat ca sa nu prinda burghiul. Ma gandeam ca s-a mai lovit cineva de asemenea problema, si eram curios cum a rezolvat.

Acum 5 minute, franzm a spus:

Încercati sa-l prindeti pe exterior cu o pensa

Link spre comentariu
Acum 12 minute, icar a spus:

Nu-mi dau seama, nu e vorba de capul de surubelnita un "U"?

Daca era asa simplu...:rade:

Cred ca gasesc un burghiu de 3mm pe stanga.Ramane doar sa nu fie prea tratat surubul si sa nu prinda burghiul la span.

Editat de doru3160
Link spre comentariu

Doru, dacă șurubul e înfiletat în plastic eu aș încerca să-l încălzesc cu vârful letconului apoi să-l desfiletez cu "colțurile" unei pensete sau chiar cu șurubelnița dreaptă... nu garantez succes 100%, dar merită încercat.

Link spre comentariu
Acum 7 minute, dj_ando_83 a spus:

in poza ta pare ceva destul de mic ( cred ca ar fi de 3 surubul ala) si e imposibil de desfacut fara a afecta si carcasa. 

Gaura in carcasa din plastic este de 6mm, capul are 4,2 mm. Surubul inca nu l-am vazut, cred ca e autofiletant, nu cred ca e filet metric.  Noroc ca e la vedere.Mai lipsea sa fie undeva la 20...30 mm in carcasa, sa nu poti vedea cu ce ai de a face.

Acum 2 minute, +_Florin_+ a spus:

apoi să-l desfiletez cu "colțurile" unei pensete sau chiar cu șurubelnița dreaptă...

Cu surubelnita dreapta, crede-ma, nu merge. Am cateva (zeci). Am incercat cu una de 6mm cat gaura in plastic, si rectificata la cap incat sa intre fest in capul surubului. Cand sa faca plici sa-si dea drumul, atunci o ia la deal pe planul inclinat al capului.Nu are de ce se agata ca sa-l rasuceasca. Vreau sa nu afectez carcasa pe cat posibil.

Link spre comentariu

Eu am mai scos, se incalzeste cu letcon, pistol de lipit, intretimp se trage usor de capac, se simte cand incepe sa iasa surubul din cauza topirii plasticului. Apoi se pune un surub mai gros, sau se poate reface plasticul, incalzit cu aer cald si strans cu penseta, clestisor cu cioc. 

Daca este loc, pt prins capul surubului, e bine de tras de el altfel se poate topi si marginea capacului, si trebuie refacut, sau pusa saiba...... 

Editat de Усилитель
Link spre comentariu

Ma gandesc si la varianta asta, doar ca din experienta, filetul este mai rece decat capul si exista riscul sa treaca capul prin capac si sa ramana infiletat.

Acum 3 minute, Усилитель a spus:

se trage usor de capac, se simte cand incepe sa iasa surubul din cauza topirii plasticului.

Acum 1 minut, BRANCA a spus:

Cum zicea cineva un disc de Dremel pt corectare fanta.

O sa incerc, am disc diamantat de 30mm diametru. O sa faca ceva sant si in plastic, dar asta e...chestia cu ouale si scrobul.

Link spre comentariu
Acum 3 minute, Усилитель a spus:

Eu am mai scos, se incalzeste cu letcon, pistol de lipit ...

Asta am propus și eu, încălzirea șurubului apoi încercarea de a-l desfileta cu șurubelnița. 

Doru, ai încercat "La cald" ?

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări