Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Colectie de idei practice in laborator sau atelier (Lab Hacks)

Vizitator

Postări Recomandate

Ecrane tv CRT cu pete remanente de la apropierea de difuzoare puternice, şurubelniţe care nu vrei să fie magnetice, pensete....

Apropo de pistol, poţi demagnetiza binişor ecrane tv şi fără bobina aia, doar apropiind traful pistolului, care are un câmp de pierderi destul de mare.

Link spre comentariu

Eu am un trafo cadre recuperat din tv cu lămpi numai cu tolele "E" puse toate pe aceeaşi parte,fără "I"-uri,

alimentez cu 25Vca din sursa de pe masă, iar obiectul ce trebuie demagnetizat îl apropii de partea deschisă a miezului, apoi îl depărtez uşor.

Cred că ar merge orice transformator de reţea (de mărime medie), cu primarul întrerupt,

la care i se rearanjează tolele astfel încât miezul să fie deschis.

Link spre comentariu

Eu am o bobina de demagnetizare realizata din primarul unui traf de cuptor cu microunde. Inițial am vrut sa folosesc și miezul (E-ul) care este de obicei sudat și se poate manevra ușor dar este mult mai ușoară fără miez și oricum bobina este impregnata și formează un monobloc. A trebuit doar sa o infasor într-un izolator rezistent și la temperatura, deși nu apuca sa se încălzească nici măcar la demagnetizarea unui tub de 72cm.

Ps: știți vreun tubulet siliconic (sau alt material utilizabil) pt virful pompei de cositor, tubulet care sa nu distrugă virful stației de lipit? Cele pe care le-am folosit eu, toate creau un strat de oxid (probabil) pe virf, strat ce împiedică aderenta cositorului și duc la distrugerea virful ui dacă nu este înlăturat rapid. 

Editat de sesebe
Link spre comentariu

În ceasornicar este interzis sa folosești șurubelnițe sau pensete magnetizate. Mai sint și alte domenii unde pot fi probleme cu sculele (și nu numai) magnetizate. 

Link spre comentariu

De multi ani folosesc asa ceva pt demagnetizare, de cele mai multe ori functioneaza.

aHR0cHM6Ly9zdGF0aWNiYWNrZW5kLnNoaXBncmF0

@sesebe, stiu ca esti grijuliu cu sculele, eu curat de fiecare data, dupa fiecare lipitura, varful intr un burete din sarma de inox, d ala de bucatarie, si nu s a dus niciun varf ( ce i drept nu apas cu el in terminalul componentei ca sa fortez scoaterea lui de pe placa ). 

burete-din-sarma-pentru-vase.jpg

@RoGeorge,  Frumoasa initiativa cu acest topic, dar sa mi dai peste ochi pentru ca am vrut sa atrag atentia asupra riscului folosirii acelei pompe de cositor mi se pare putin exagerat, la fel cum mi s a parut si atitudinea fata de colegul care a intrebat de o modalitate de a extrage fumul din zona de lucru. 

Sa nu imi iei in nume de rau postarea (departe de mine acest gand).

Link spre comentariu

Citind topicul,  mi-a sarit in ochi un cuvant necunoscut : fludorist. L-am mai citit si cand erau vreo 6-7 mesaje si mai intreba cineva ce este ala fludorist si am asteptat ca cineva sa raspunda. Se pare ca postarea colegului care a intrebat a disparut. 

Link spre comentariu

De fiecare data Dremel ma salvat de nenumarate ori! (versatip2000-6) Recent si intamplarea a facut sa repar un tv Nei cu probleme la black light. (suma ceruta de service a fost de 600 lei) Jepcari, pentru un contact imperfect la bagheta de leduri 600 lei. 

Editat de q_acdc
Link spre comentariu

@dj_ando_83 - nu exista cuvantul fludorist in dictionar (https://dexonline.ro/), probabil ca "fludorist" vroia sa insemne "cineva care lipeste mult", poate ca era argou, poate altceva.  Poti sa intrebi la discutii diverse ce vroia sa insemne, sau sa intrebi pe privat direct la cine a scris.

Daca a disparut intrebarea, probabil ca era offtopic.

3.5 -Postati STRICT la subiectul thread-ului discutiei. Orice abatere de la subiect este interzisa si se va sterge imediat de catre moderatori.

https://www.elforum.info/topic/602-cititi-regulamentul/

-------------------------

@mac01 - e colectie de trucuri, nu de pareri personale.  Cine stia metoda, bine, cine n-o stia, a vazut-o si poate-i trebuie vreodata.  Ai un truc de 30 de ani, foarte bine, pozat si listat aici.  Ceva constructiv.

Vreau sa facem o colectie de idei, nu de carcoteli.

@RealAlex - nu-ti dau eu "peste ochi", cum zici, asa e regulamentul forumului.  Nu offtopic.  Adica sa vorbim despre subiectul discutiei.  Protectia muncii e alt subiect, nu e truc de laborator.  La fel, pentru intrebat cum se scoate fumul, intrebam la intrebari.  Aici punem tehnici mai putin cunoscute, si care au fost utile, asa, din experienta personala.  Ca fapt difers, aparatele dedicate nu intra la trucuri, asa ca demagnetizorul de cumparat nu are nimic special ca sa fie listat aici.

Buretele de sarma pentru vase, folosit la curatat varful letconului, ala da.  E perfect de pus aici.

@djvas si @mac01 - metoda aia de demagnetizat mi-a trebuit ca sa demagnetizez un aparat de masura (mini clamp-metru Uni-T UT210E), clamp metru care poate masura si curent continuu, nu doar alternativ cum sunt clamp-metrele obisnuite (fara sa trebuiasca intrerupt firul, masoara cu un senzor Hall inseriat in circuitul magnetic al clestelui).  Uneori, dupa masurat curenti mari, de zeci sau sute de amperi, ferita clamp-metrului ramane magnetizata.  Daca ferita ramane magnetizata, aparatul arata fals ca ar trece curent continuu, desi nu trece nimic.  Are un buton de aducere la zero, dar ala face doar scadere.  Uneori trebuie demagnetizat.

La fel, pensetele trebuie demagnetizate, fie pentru ceasornicarie, fie pentru plantat SMD-uri.  Multe SMD-uri sunt usor magnetice, si raman atarnate de penseta in loc sa ramana unde vrei sa le pui.  Alt motiv, nu vreau sa stranga pe varfuri aschii feroase.  Si tot asa.

Pana la urma, nu conteaza motivul.  E din colectia de trucuri, il trecem la colectie, si gata.

@q_acdc - unele scule sunt foarte utile, asa e, dar un Dremel folosit ca Dremel nu e truc de laborator, e scula.  Iarasi, opiniile si frustrarile fiecaruia, cum altii sunt prea scumpi sau mai stiu eu ce, sunt bune la diverse.  Rugamintea mea e sa tinem aici ideile interesante, care sa fie valabile si peste un an sau zece, nu pareri despre altii.

Inca ceva, vreau sa fie o COLECTIE de idei, cum scrie titlul, nu as vrea sa se transforme intr-o discutie fara rost, pe zeci de pagini, despre lucruri care nu au legatura cu TRUCURI folosite in electronica.

Cine isi cumpara o cana si bea apa cu ea, bautul apei cu cana nu e de pus aici.  Insa, daca cineva taie cana ca sa faca din ea inele de ceramica pentru racheta lui intergalactica, atunci da, cana feliata e de trecut aici.

Cred ca multe offtopic-uri sunt si din vina mea, ca n-am gasit din prima cuvantul potrivit pentru titlu.  Trebuia sa fi scris in titlu "trucuri", ar fi fost mult mai clar decat "idei practice".

No, vina mea.  Hai sa strangem impreuna o colectie de trucuri de laborator/atelier, va rog.

Nu discutii la un pahar de vorba, nu daca va trebuie sau nu, nici alte emotii personale.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu
La 05.08.2020 la 21:12, BRANCA a spus:

RoGeorge.Am vazut undeva pe aliexpress de vanzare ace sa zic special destinate demontarii CI...

Sigur ca exista, am ce citiva ani un set de ace de diverse diametre.

ACE.jpg

Link spre comentariu

Scobitoarea desfunda mai bune decat obiectele metalice

76141183_PICT1457a-toothpickPCB.thumb.JPG.5c5ea2c7ce1b0637b2dc921471f3c4f0.JPG

Normal ar fi cu pompa.  De multe ori, in loc de pompa foloseam ceva metalic de desfundat, dar fludorul are tendinta sa urmeze obiectului cu care se desfunda, si uneori chiar trece prin gaura pana in partea cealalta.  Odata, de lene sa nu mai caut sculele potrivite, am folosit o scobitoare care era la-ndemana, si surpriza!

Desfunda chiar mai bine.  :)

Fludorul ramane in zona lipiturii, nu se intinde pe scobitoare, iar de rezistat, desi e din lemn, scobitoarea tine la multe desfundari pana sa se carbonizeze varful.  Metoda cu scobitoarea merge bine in special la cablajele pe un singur strat, cu gauri de cel putin 1 mm.  La cablaje multistrat sau la gauri mai mici de 1 mm, pompa de cositor merge mai bine.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări