sesebe Postat August 9, 2020 Partajează Postat August 9, 2020 Îți trebuie un generator modulat FM pe 10.7MHz și un osciloscop. Pina faci rost de asa ceva scoate schema pt ca te va ajuta foarte mult. Link spre comentariu
+_Florin_+ Postat August 9, 2020 Partajează Postat August 9, 2020 (editat) Uite o topologie clasică de demodulator care seamănă cu ce ai tu acolo. Ce fel de semnal ai injectat în acele puncte? Dacă ai băgat semnal audio chior pe colectorul tranzistorului e normal ca el să se audă extrem de slab în difuzor. Bobinele acelea lucrează la 10.7 MHz și au vreo 10 ... 15 spire, nu sunt capabile a transfera semnal audio. Dacă ai injectat semnalul în zona diodelor e normal să se audă tare. Testul se face cu semnal rf de 10.7 MHz modulat în frecvență cu un ton audio ! Părerea mea este că demodulatorul nu are nimic. L.E. Schema postată are o "mică" eroare: nu trebuie să existe contact între catodul D2 și traseul perpendicular pe el (condensatorul C4). Editat August 9, 2020 de +_Florin_+ Link spre comentariu
norad Postat August 9, 2020 Autor Partajează Postat August 9, 2020 Am zis pe o pagina anterioara. Injectia de semnal am facut-o cu un montaj din cartea "Caleidoscop de electronica" de Oprescu, pagina 199 - "Trasor si injector de semnal". Montajul se lauda cu o oscilatie de 1000Hz, distorsionata, cu multe armonici ce patrunde pana in gama undelor ultrascurte. Nu am generator de FM cu modulatie. Chiar daca ar fi sa apelez la cineva din Iasi (desi nu cunosc pe nimeni), sa ma duc cu radioul pentru diagnostic/reparatie, deranjul respectivului costa minim 50 de lei. Iar in acest caz, la vechimea si starea in care radioul, nu cred ca merita atat. Link spre comentariu
+_Florin_+ Postat August 9, 2020 Partajează Postat August 9, 2020 Știu montajul, ajută în multe situații dar nu și în cazul de față. Chiar dacă una din armonici a pătruns în banda de trecere a demodulatorului, lipsește modulația de frecvență și nu vom avea semnal audio la ieșirea demodulatorului. Parcă erau ceva scheme simple de oscilator pe 10.7 MHz modulat în frecvență cu 1000 Hz, voi căuta și postez ... Link spre comentariu
sesebe Postat August 9, 2020 Partajează Postat August 9, 2020 Ceva bazat pe un filtru ceramic de 10.7Mhz modulat cu ceva varicapuri. Va avea un factor de modulație mic dar suficient pt teste. Link spre comentariu
sesebe Postat August 9, 2020 Partajează Postat August 9, 2020 Eu as folosi un semnal modulator sinusoidal nu dreptunghiular pt a avea o modulație cit mai curata cu cit mai putine armonici în apropiere de FI-ul de 10.7Mhz. Link spre comentariu
norad Postat August 9, 2020 Autor Partajează Postat August 9, 2020 Va multumesc pentru ajutor/sfaturi, dar nu cred ca ma apuc sa construiesc (inca) un montaj special (complicat) pentru depanarea acestui radio. Pe FM e mut. Defectul poate fi oriunde, incepand de la antena pana la intrarea in amplificatorul audio. Iar lipsa schemei complica situatia, desi etajele le-ati cam intuit din masuratorile statice pe tranzistoare. Nu tin minte ca inainte de '90 si imediat dupa, ca prin atelierele mici de depanare radio-tv sa fi vazut generatoare si/sau osciloscoape. Dar cei ce lucrau acolo isi dezvoltasera intuitia si stiau unde sa atinga cu surubelnita sau sa masoare astfel incat sa-si dea seama de defectul din partea de FM. Link spre comentariu
norad Postat August 9, 2020 Autor Partajează Postat August 9, 2020 Miscand usor, cu penseta, componentele pentru a inspecta cu lupa partea terminalelor ce intra im placa, am sesizat ca la atingerea unui rezistor apare fasaitul specific de FM. M-am mutat pe partea de placaj imprimat si am atins diverse locuri si am constatat ca undele AM se prind pe FM (Radio Iasi se aude foarte bine). Link spre comentariu
validae Postat August 9, 2020 Partajează Postat August 9, 2020 Nu, nu ...cumpără un vobuloscop, fă-ţi un atelier dedicat, complet echipat şi-l vei repara.Când am spus de la bun început că e doar o problemă de lipituri, trasee întrerupte sau banal comutator de game, voi făceaţi planuri de oscilatoare cu care să injectaţi semnal.... Link spre comentariu
sesebe Postat August 9, 2020 Partajează Postat August 9, 2020 Acum 7 minute, validae a spus: Nu, nu ...cumpără un vobuloscop, fă-ţi un atelier dedicat, complet echipat şi-l vei repara.Când am spus de la bun început că e doar o problemă de lipituri, trasee întrerupte sau banal comutator de game, voi făceaţi planuri de oscilatoare cu care să injectaţi semnal.... Și care ar fi problema dacă și-ar face un atelier de 1000 de ori mai scump decit depanarea la un meșter? Va avea mult mai multe de învățat. Link spre comentariu
validae Postat August 9, 2020 Partajează Postat August 9, 2020 Nicio problemă.Era vorba că a bântuit aiurea după bobine întrerupte şi generatoare pentru aliniat oscilatoarele locale, deşi i-am spus clar că defectele unui radio care nu a fost lovit sau udat, nu sunt prea multe şi ţin de cele mai multe ori de lipituri reci, trasee întrerupte şi contacte la comutatori.Rar se mai întrerupe şi difuzorul... Link spre comentariu
norad Postat August 9, 2020 Autor Partajează Postat August 9, 2020 Chapeau bas! Lipituri reci in zona condensatorului variabil. Drept urmare, le-am refacut pe toate cu adaos de fludor. Cel vechi nu mai "uda" bine. Pe FM prinde posturile pana pe la vreo 104 MHz dupa care intra un brum pana la capatul benzii. Link spre comentariu
+_Florin_+ Postat August 9, 2020 Partajează Postat August 9, 2020 Da, cam astea sunt defectele cele mai frecvente la un aparat vechi (lipituri reci, întreruperi ale unor trasee subțiri de pe cablaj, comutatoare oxidate) dar nu mizăm doar pe ele. Am întălnit destule cazuri de electrolitici uscați ori transformați în rezistențe de căteva sute de ohmi, ceramici asemenea, tranzistori cu fâșâit puternic care dădeau bine la măsurători etc. În cazul tău, la prima vedere, e posibil ca oscilatorul local să nu mai funcționeze peste 114.7 Mhz, cauzele pot fi diverse. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum