Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sursa 12V

TibiBzg

Postări Recomandate

Buna seara!

Am inceput un mic proiectel, vreau sa-mi pun un casetofon auto (Ford 6000CD RDS E-O-N) in garaj, pentru radio, i-am adaugat 4 boxe a cate 10W, pana aici totul bine, dar m-am impotmolit la alimentarea lor, testele le-am facut cu o sursa de laborator, la volum maxim, consumul de curent este de aproximativ 2,40A.

Dar as vrea sa leg casetofonul de un transformator, am un transformator cu doua secundare unul de 10v cu 1,2A si unu cu 12V 1,2A, am verificat cu multimetrul, firul galben+alb~13V AC, rosu+rosu~11V AC, galben+galben~24V AC.

Stiu ca sunt niste tranzistori gen xx12, care reguleaza voltajul la 12V, dar nu mai stiu cum se numesc, ma puteti ajuta cu denumirea lor?

Credeti ca dupa ce stabilizez curentul la 12V pe cele doua fire rosii o sa am 3 amperi pentru o functionare optima a casetofonului? 

Daca am gandit bine, dupa transformator voi folosi o punte redresoare din diode si va trebui sa folosesc un condensator pentru filtrare, ce valori ar trebui sa aibe condensatorul respectiv?

Stiu ca este mai comod sa cumpar un modul step-down (LM2596), dar vreau sa fac cu ce am prin "ograda" (cost 0)

Acesta e transformatorul.

WhatsApp Image 2020-08-02 at 21.21.14.jpeg

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 4
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• TibiBzg

2

• dan-a2

1

• validae

1

• dan cod

1

Zile populare

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Ca să foloseşti optim transformatorul acela, trebuie să faci o punte cu două diode şi priză mediană.Vei folosi doar înfăşurarea dublă de 12V fiindcă ea poate da 2,4A.

Condensatorul ar trebui să aibă 2200-4700uF/25V   Dacă nu ai diode discrete, poţi pune o punte monolitică, legând bornele de alternativ la capetele cu fire galbene şi minusul condensatorului la firul alb al transformatorului.Plusul îl iei de la plusul punţii.Un stabilizator LM7812 ar fi util fiindcă reduce mult riplul de după filtrare şi la care casetofoanele auto sunt sensibile, dar nu poate da cei 2,4A ceruţi la putere maximă.Acolo poţi folosi un regulator de 5A tip LM1084 reglabil, setat la 12V.

full-wave-rectifier-circuit-diagram-cent

Editat de validae
Link spre comentariu
Acum 1 oră, validae a spus:

Ca să foloseşti optim transformatorul acela, trebuie să faci o punte cu două diode şi priză mediană.Vei folosi doar înfăşurarea dublă de 12V fiindcă ea poate da 2,4A.

Condensatorul ar trebui să aibă 2200-4700uF/25V   Dacă nu ai diode discrete, poţi pune o punte monolitică, legând bornele de alternativ la capetele cu fire galbene şi minusul condensatorului la firul alb al transformatorului.Plusul îl iei de la plusul punţii.Un stabilizator LM7812 ar fi util fiindcă reduce mult riplul de după filtrare şi la care casetofoanele auto sunt sensibile, dar nu poate da cei 2,4A ceruţi la putere maximă.Acolo poţi folosi un regulator de 5A tip LM1084 reglabil, setat la 12V.

full-wave-rectifier-circuit-diagram-cent

Va multumesc!

Foarte buna explicatia!

In legatura cu tranzistorul "xx12", intr-adevar este vorba despre LM7812, vazusem mai demult printre placile mele recuperate, doar ca defapt este 7805, si nu-mi este de folos.

Toate cele bune!

Editat de TibiBzg
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări