Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Recomandare reteta "murata" / lichior de mure

bogdyyyy

Postări Recomandate

Pui murele in borcan mare cat sa ocupe max un sfert .Zdrobesti cu o lingura de lemn ,bine de tot .Pui zahar peste ,dupa gust ,sau de ex la 1 Kg mure un sfert Kg zahar ,deci cam 25% zahar .Amesteci bine , legi borcanul cu 2 straturi de tifon , sa se aeriseasca , lasi la loc umbrit 10 zile .E bine zilnic sa scuturi/misti /invarti totul ,sa se dizolve /amestece /

Dupa 10 zile tragi o linie cu nivelul de zeama si pui alcool 99% inca tot atata .Schimbi tifonul cu celofan, legi bine sa  nu se evapore alcoolul .Mai scuturi din cand in cand ,cand te plictisesti ( dar nu mai repede de 2 saptamani ) filtrezi si pui in sticla .Daca e prea tare mai pui apa .

GATA   ! se poate consuma.....:limb:

Editat de Усилитель
Link spre comentariu

daca lasi fructele alea 10 zile cu zahar sau fara zahar fermenteaza ele si sunt bune de facut rachiu.

Cam toate bauturile care au fructe in ele se fac la fel.In principiu pui fructul in alcol cat mai tare la macerat (”MACERÁ, macerez, vb. I. Tranz. A ține un corp solid (plante, fructe, flori etc.) vreme îndelungată într-un solvent pentru a-i dizolva părțile solubile. ♦ Refl. A elimina particulele solubile prin menținerea îndelungată într-un solvent. – Din fr. macérer.”).

Dupa ce consideri ca s-a incheiat maceratia (adica iti place gustul, aroma, culoarea, etc,) o potrivesti dupa gustul tau prin indulcire si adaugand apa fiarta si racita pt a diminua taria alcoolului.

Link spre comentariu

E reteta incercata , facuta de zeci de ani.....zaharul mult nu lasa sa fermenteze , actioneaza ca si conservant .....

Link spre comentariu

Buna

Nu cred sa ajunga 25% zahar.Eu am facut de toate(ciresata,visinata,afinata,cornata,mai putin murata).

La flacoane de 5L am pus in toate cazurile cam 40% din volum fructe,asta inseamna cam 1,5 Kg.

Zaharul a fost 1Kg,deci 66% din greutatea fructelor.Dupa cca 1 saptamana in geam(la soare),am stors cam 2L sirop

pentru cea mica,din 2 flacoane.Completat cu alcool de 96g,nu am vazut de 99g(inca).

In prima faza va iesi prea tare,va fi diluata dupa gust.

Pun in cursul zilei de azi ceva poze,le am inca aici,in bucatarie.

Spor tuturor

Alex.

L.E.Posibil sa fie nevoie sa fie zdrobite murele,au o coaja cam groasa intradevar.

Link spre comentariu

buna dimineata ,

Multumesc frumos pentru raspunsuri , daca mai sunt si alte procedee verificate , sunt curios .
Pe langa toate , ma intereseaza in ce fel de vase le pastrati (transparente sau nu ) si unde  ; fructele se pastreaza ?

Alex : astept poze :)

Cred ca voi incerca ambele variante .

S-ar putea folosi tuica ?

PS:  din cate imi amintesc , bunica tinea visinata in odaie , intr-o damigeana si tind sa cred ca de fiecare data cand se consuma completa inapoi cu alcool

Link spre comentariu

Nu recomand tuica 

-nu are concentratia necesara in prima faza 

- altereaza  gustul fructelor 

Pt preparare folosesc borcan de muraturi de pe vremuri ,din acela mare ,are 4 L .Visinile nu trebuie neaparat zdrobite ,ajunge doar scoase semintele ,trebuie lasat mai mult ,dupa decantare se pot consuma ca atare si sunt bune in prajituri.......( mai ales daca pui peste putin rom marinaresc si amesteci / profesionistii pot sa le invarta in praf de cacao grasime min 22% ) 

Lichiorul de fructe la urma se pune in sticla NU in flacon plastic .

Link spre comentariu

Se poate folosi tuica, dar trebuie sa ai in vedere ca gustul va fi afectat. Daca iti place gustul tuicii simple, atunci iti va place si in sirop. De regula tuica are damful propriu, mai mult sau mai putin.  Folosint alcool concentrat, obtii acea tarie, cu diluare mai mica a siropului, deci gustul de fruct mai intens. Eu bagam alcool dupa ce trageam siropul de pe fructe. Altfel, cea mai mare cantitate de alcool va fi absorbita de fructe. Nu sunt retete fixe. Fiecare face dupa propriul gust. Depozitarea este de preferat sa se faca in recipiente din sticla, mai ales daca ai de gand sa pastrezi mai mult de un an. Asa faceau si rudele de la tara cand faceau visinata, completau pe masura ce consumau, dar nu mai are acelasi farmec.  Se ajungea la o consistenta mica a siropului in licoare. Mai bune erau fructele, care absorbisera pe saturate alcool.

Acum 23 minute, bogdyyyy a spus:

S-ar putea folosi tuica ?

Editat de doru3160
Link spre comentariu

Bun ,

Voi cauta alcool dublu rafinat in prima faza , si cred ca voi incerca ambele variante:  cu siropul tras de pe fructe si cu fructele ramase  .

de maine caut 2 damigene cu nuiele , ca in poza => stie cineva unde as gasi ? de preferat in Iasi ? de 2, 3 litri ?

damigeana.PNG

Link spre comentariu

Bogdy.Industrial fac intai siropul,adaugand si niscai adausuri sa "explodeze" fructul...Acasa e preferabila metoda descrisa de Usiliteli.Fac o observatie si eu.Noi dupa adaugarea alcoolului lasam minim 2-3 luni pentru extractie completa.Chestia asta are un neajuns.O parte din alcool ramane in fruct.Dupa ce tragem lichidul clar,pe ce ramane punem votca.Votca,find mai slaba,mai scoate din alcoolul din fruct!Asta e "mana doua",acceptabila la gust.Indeosebi fructele mai tari absorb mai mult alcool.La visine poti sa te cherchelesti dintr-un pumn,doua,mancate!

Si ai grija!Imediat ce s-a topit zaharul baga alcoolul.Sa nu te trezesti ca fermenteaza intr-o directie nedorita!...

Link spre comentariu

Eu fac (din totdeauna) în felul următor :

Într-un borcan de 5 litri, pun 1,5 kg fructe (vișine, cireșe, coarne, fragi, zmeură sau afine - nu am încercat cu altceva) și 500 - 750g zahăr.

La vișine mai mult, la celelalte mai puțin, fiind dulci. Acopăr borcanul cu o pînză pentru a nu intra insecte sau praf. Agit sau amestec

cam din 4 în 4 ore, pînă se dizolvă zahărul și nu țin cont că se zdrobesc sau nu fructele. Observ formarea siropului și dacă are tendința

de spumare sau la dizolvarea completă a zahărului adaug 1 - 1,5 litri alcool mai concentrat de 90%. În acest moment încetează orice formă

de fermentare și pun capacul la borcan. După 15 - 20 zile completez borcanul cu alcool mai slab (50 - 70%) pînă aproape de umplere.

Duc borcanul în cămară și uit de el pînă înaintea sărbătorilor de iarnă. Abia acum scot din borcane cu ajutorul unui furtun partea limpede

și o pun în recipiente din sticlă transparentă, închise bine. Aceste sticle le depozitez în pivniță (beci) unde am temperatură constantă (13 - 14

grade) tot anul și nu umblu la ele cel puțin un an. În momentul consumului adaug apă după preferință.

În borcane adaug alcool făcut de mine (tras a doua oară, cam 40 - 50%) și după 5 - 6 luni repet operațiunea de extragere a părții limpezi.

Astfel pot completa în borcane de cîte ori vreau, dar nu mai are aromă. Cel mai des adaug conținutul borcanului la masa pentru distilare.

Alcoolul mai concentrat de 90% îl cumpăr din comerț, cel mai des găsesc la 96%.

Alcoolul mai slab, 40 - 70% în fac eu prin distilare din fructe (tras de două sau de trei ori) și-l folosesc abia peste un an.

Orice fel de alcool îl păstrez doar în recipiente din sticlă. Cu unele forme de material plastic întră în reacție și prinde gust, uneori oribil.

Uneori în sticlele cu alcool pun cîte o crenguță de dud, vișin, cireș sau alt pom fructifer, curățată de coajă.

Nu știu dacă e bine sau nu, eu beau foarte puțin și doar ocazional, dar nașul meu apreciază foarte mult cum iese și își caută frecvent

motiv de vizită și asta mă bucură.

Link spre comentariu

Fiind din aceeași zonă și modul de preparare e cam același cu o singură precizare, pentru a nu scăpa să fermenteze conținutul și să-i tot port grija, borcanul îl țin în frigider cu capacul pus pentru a nu prinde miros. În felul ăsta l-am ținut și mai mult de o lună,  până se dizolvă zahărul, după care adaug alcoolul.

Link spre comentariu

Buna

Visinata(nu murata) si suc de visine natural(este aproape ca mierea de gros).

DSCF5215.jpg

DSCF5216.jpg

Din ambele au fost folosite ceva cantitati.

Spor tuturor

Alex

L.E.Urmeaza afinata.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări