Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Verificare 18650

Gilbert Sparios

Postări Recomandate

Am recuperat cateva celule 18650 Li-Ion din baterii de laptop. 2400mAh.

Vreau sa folosesc care sunt mai bunicele pentru modificare acumulator la o filetanta. 

Cum trebuie sa fac sa aflu care e buna care e mai puțin buna din celule. 

Le-am încărcat separat cu un ImaXB6 cu soft cheali pe el apoi dupa câteva minute.. le-am notat tensiunea cu 3 zecimale pe fiecare. Ma gandeam sa observ care cum scade.. nu știu concret ce sa caut. Rezistenta lor interna.. cred ca nu imi afișează adevărat pe imax, cu toate ca l-am calibrat maxim. nu asta contează acum. ca sa calculez la fiecare rezistenta interna.. prea mult timp.. 

ideea cu becul si observat cat dureaza descărcarea.. .. din nou ar insemna prea mult timp. se poate altfel estimat starea celulei?.. chiar daca grosier

Editat de Gilbert Sparios
Link spre comentariu

Folosesti ceva de genul :

https://www.optimusdigital.ro/ro/aparate-de-masura-altele/4853-tester-capacitate-baterii-cu-descarcare-pe-sarcina-externa.html?search_query=tester+acumulatori+&results=5

A nu se considera reclama , asta a venit primul;.

Incarci acumulatorii si apoi pui pe tester la descarcat si afli capacitatea .

Dupa ce afli capacitatea ramane sa-i imperechezi dupa capacitate si tensiunea maxima dupa incarcare .

Link spre comentariu

Cauta asa ceva.

Incarci acumulatorul full si il descarci controlat cu acel modul.

La final iti spune capacitatea acumulatorului. Dureaza un pic dar este destul de exact.

Edit: a postat mai repede razvan-l1. Este vorba despre acelasi modul.

Editat de zvonacfirst
Link spre comentariu

@Gilbert Sparios

Cate sute de acumulatori ai de zici că orice dureaza prea mult timp insa incarcarea nu a durat prea mult timp? De ce masurarea rezistentei interne dureaza prea mult timp?

Ce e ala soft cheali? ImaXB6-ul meu nu poate masura RI insa poate masura capacitatea totala la descarcare (dureaza ceva, e adevarat). Ai arduino? Ai un mosfet si o rezistenta de putere? Ai cunostinte de programare? Poti masura RI instant, nu cu o precizie astronomica dar poți.

Descarcarea cu bec nu este in curent constat, totuși informativ te poate ajuta. Trebuie sa-i decuplezi manual pentru ca altfel ii distrugi (daca nu au modul de protecție integrat).

Nu e necesar sa cumperi ce ai deja.

Editat de Stefan
Link spre comentariu

Eu stiu ca cele din laptop nu merg pt autofiletante din cauza curentului solicitat de motorul autofiletantei. Mai bine le folosesti la alte proiecte iar pt autofiletante cumperi unii dedicati.

Link spre comentariu

nu am multi. doar vreo 24. eu am stat deja sa astept  72 de ore pana am încărcat fiecare celula.. 

ideea e daca e vreo șansă sa aflu doar din cata tensiune pierde dupa full charge. 

restul.. pot face cu un uC nu neaparat arduino, si mai simplu direct b6. dar ma grăbesc si eu sa folosesc filetanta nu e vorba de altceva. doar ca imi ploua in pod si vreau sa am cu ce lucra.. pe acoperis.. 

cheali este un soft custom la care mi-am adăugat si eu propria contribuție, ma rog.. ceva mai bun decât softul original. 

acumulatorii originali erau de 1800mAh pe filetanta. o rata mai mica de 1C nu ar fi problema la 18650 2400mAh din câte cred eu. oricum le-am pregătit modul de incarcare/descarcare.. 

Link spre comentariu

Unii pasi nu pot fi scurtati sau sariti .

Am intalnit acumulatori care erau ok la capacitate si rezistenta interna dar dadeau erori la SOC de 30-35% .

Faci cum doresti .

Link spre comentariu
Acum 3 ore, zvonacfirst a spus:

Cauta asa ceva.

Incarci acumulatorul full si il descarci controlat cu acel modul.

La final iti spune capacitatea acumulatorului. Dureaza un pic dar este destul de exact.

Am și eu un modul de acesta,  dar nu prea știu să-l folosesc sau mai bine zis nu știu cât trebuie lăsat acumulatorul la descărcat, cam cât durează descărcarea. Știu că e în funcție de capacitatea acumulatorului, dar cu aproximație cât durează descărcarea, o oră, două, sau mai mult, sau până la o anumită valoare?  Pe modul sunt afișate aleatoriu mai multe valori, una  cred că este timpul, alta tensiunea, dar a treia nu pot să-mi dau seama ce este.Văd că cele două rezistențe de vataj se încălzesc cam tare, cred că e normal, nu?

Link spre comentariu

Ai citit instructiunile oferite in linkul de mai sus ? 

Daca cauti pe google dupa denumirea modulului gasesti zeci de linkuri despre cum se utilizeaza jucatia asta..

Link spre comentariu
Acum 2 ore, woodyteo a spus:

Am și eu un modul de acesta,  dar nu prea știu să-l folosesc 

Atasat traducerea aproximativa a manualului chinezoic :

TESTER ACUMULATORI .txt

Folosesc de mai bine de 3 ani jucaria si sunt multumit .

Acum 1 oră, Gilbert Sparios a spus:

pana la urma.. daca o celula încărcată, după 3 ore are doar 3.90

Renunta la aproximari in cazul Li-ion.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

În semnătura mea găsești un tester foarte bun pt baterii de laptop. Le testați înainte de a le desface și vedeai care celule erau bune. 

Oricum acel tester este destul de scump pt ce aveai tu nevoie. 

Acum 6 ore, Gilbert Sparios a spus:

...... 

acumulatorii originali erau de 1800mAh pe filetanta. o rata mai mica de 1C nu ar fi problema la 18650 2400mAh din câte cred eu. oricum le-am pregătit modul de incarcare/descarcare.. 

Ai ideie cit trage o filetanta în sarcina? 

La mine a depășit 20A cit putea sa măsoare multimetrul meu. Pt o celula de 1.8A asta înseamnă mai mult de 10C.

Link spre comentariu

da, dar spuneam ca o sa-i pun modul de protecție încărcare /descarcare. cum o sa traga atâta daca e limitat..? 

imax si nu doar, au programe de incarcare pentru LiPo/Lilo/LiFe. 

Ce program sa folosesc la Li-Ion?.. 

eu mergeam cu Lilo pentru ca are tensiunea de cutt si incarcare similara cu li-ion dar... 

in fine, una peste alta..nu stiu daca e rentabil sa cumpar sau confectionez module de verificare sau testere, cand ies mai ieftin sa cumpar niste celule noi.. la o adica..

Link spre comentariu

Personal cred că faci mișto de noi. Ce înseamnă Lilo in acel software custom in care ți-ai adăugat "propria contribuție".

Oricum nu mă mai obosesc să-ti răspund că oricum îți răspunzi singur.

Link spre comentariu

Nu e vorba de softul custom. Eu intreb de cele originale. 

Uite de exemplu acesta.

https://www.amazon.com/iCharger-Lilo-Battery-Charger-1100W/dp/B07Q8WP4RN

"Multumesc" de ideea cu facutul de misto.

Nici eu nu stiu ce este acel Lilo, dar sunt multe incarcatoare care au Lilo in loc de Li-Ion.. Poti cauta sa vezi daca vrei, cum crezi.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări