puriu Postat August 1, 2020 Partajează Postat August 1, 2020 La 01.08.2020 la 7:44, grosu99 a spus: Care curent ? Extinde Curentul prin bobina este curentul ce trece prin bobina L (in paralel cu o capacitate necunoscuta C) cand aceasta este legata la un generator RF cu impedanta mica la iesire. 1 Link spre comentariu
ancient Postat August 1, 2020 Autor Partajează Postat August 1, 2020 La 01.08.2020 la 5:22, d2134 a spus: Metoda e simpla si eleganta. Se impinge prin teava pe la un capat. Notam cu A acest capat si cu B celalalt. [...] Cind pe la capatul A intra N fire si pe la capatul B ies N fire desfacem banda si taiem firul de bobinat pentru ca am terminat bobina. Extinde Va salut, multumesc (probabil ca si in numele celorlalti care ar mai fi putut fi interesati) pentru expunerea metodei ! Ca si _core_sma_ , la randul meu am fost derutat de mentionarea formulei "am rotit cercul" Voi incerca si eu, sunt f curios sa vad ce-mi va iesi ! La 01.08.2020 la 7:34, puriu a spus: Am rotit cercul cate 4 cm (munca de chinez batran) pana am tras 46 de spire (1 mH), conform calculului prealabil. Am apropiat capetele buclei la 1 cm, iar spirele intinse s-au relaxat si au umplut sectiunea. Extinde Multam ptr precizari, sunt binevenite! Stiu ce ma asteapta, acum ! La 01.08.2020 la 7:34, puriu a spus: O necunoscuta era capacitatea parazita dintre spire si cea fata de ecran. Extinde Da, o alta observatie f interesanta si utila ! Ati reusit s-o masurati pe cea fata de ecran ? (din curiozitate) Pe de alta parte, va mai intrebasem pe pagina cealalta, daca nu conectati ecranul la impamantare, ce se intampla ? Creste zgomotul captat din exterior? Se modifica in rau parametrii generali ai receptiei ? Chiar ma intereseaza sa aflu astfel de detalii, daca sunteti amabil sa le expuneti. Inca odata multumiri ! Multa sanatate, Ancient Link spre comentariu
puriu Postat August 1, 2020 Partajează Postat August 1, 2020 La 01.08.2020 la 8:16, ancient a spus: "am rotit cercul" Extinde Cercul a fost definit imediat inainte de a folosi acest termen, mai inainte am folosit termenul bucla, nu cerc. Capacitatea dintre fire si cea dintre bobina si ecran sunt de valori apropiate, la antena de mai sus de cca. 50 pF fiecare. Ecranarea electrica a unei antene magnetice este esentiala, opreste toti parazitii de natura electrica produsi in apropiere, pana la mai multe lungimi de unda (vezi si articolul australianului, postat mai sus). Ecranul neimpamantat este o antena electrica cuplata capacitiv cu bobina, mai mult strica decat ajuta. O perturbatie electrica oarecare (fulger, antena de emisie, etc.) produce un camp electric variabil in timp care se propaga si se transforma pana la urma in camp electromagnetic. Acesta contine si o componenta magnetica ce nu mai poate fi ecranata electric. Link spre comentariu
puriu Postat August 1, 2020 Partajează Postat August 1, 2020 Pentru receptia NDB se pot folosi si antenele magnetice moderne (sec. 21), cu miezuri din ferita de tip "manson" (Ferrite Sleeve Loop, sau FSL). Acestea sunt foarte performante la receptia DX in in UM folosind receptoare comerciale. O antena FSL este o bobina infasurata pe un miez din ferita tubular cu diametru mare. Tipic, miezul este format din mai multe bare din ferita lipite una langa alta pe un suport cilindric pana formeaza un tub gros, iar bobina este infasurata pe mijlocul tubului. Pe frecventa de acord campul magnetic in interiorul tubului este aproape zero, iar in dreptul bobinei este mare, mult mai mare decat in spatiul liber. Teoria acestei antene este controversata, antena este mai buna decat trebuie. Cand o antena FSL este utilizata pasiv, aproape de bobina ei se plaseaza antena din ferita a unui aparatel de buzunar care aude astfel posturi AM DX. O antena FSL serioasa si foarte utilizata de amatorii de DX in MF are diametrul de 20 cm si vre-o 60 de bare de ferita sovietica 10x200 mm rectificata si lacuita, cele mai bune din lume. Bobina este realizata din sarma Litz groasa, peste 1000 de fire, pentru a avea un Q cat mai mare. Rusii aveau surplus mare de bare, dar s-a cam consumat. Pretul barelor a crescut de zece ori in ultimii zece ani. 1 Link spre comentariu
core sma Postat August 1, 2020 Partajează Postat August 1, 2020 Interesante domnule @puriu lucrurile pe care le spuneti. Am gasit asta: sunt multe postari ale lui DxerGary. Cum se poate explica fenomenul? Link spre comentariu
franzm Postat August 1, 2020 Partajează Postat August 1, 2020 Undeva pe aici e si o încercare de a explica lucrurile. Link spre comentariu
yo3fhm Postat August 1, 2020 Partajează Postat August 1, 2020 La 01.08.2020 la 13:25, franzm a spus: Undeva pe aici e si o încercare de a explica lucrurile. Extinde Super tare : Citat "Graham's final antenna was the "Ferrite Spin" FS Loop antenna. This antenna was the result of hundreds of hours of research into magnetic and electromagnetic theory. In fact Graham has uncovered a fundamental mistake in physics that goes back to the early days of radio. While it is true that a changing magnetic field can induce a voltage in a conductor, and a current flowing in a wire can create a magnetic field, a radiated electromagnetic wave contains no magnetic properties whatsoever. " Extinde Alte cateva link-uri : FSL Antenna Design Optimization (sursa1, Academia.edu) FSL Antenna Design Optimization (sursa2, rev. DXNews vol.79, No.28, 09.07.2012) All-out Experimentation to Determine Weak-Signal Performance Potential By Gary DeBock, Puyallup, WA, USA March DXerGary, postare pe Antique Radio Forums, in data de 01.06.2014 : Citat " Hi Trey, Graham's initial article on the ferrite sleeve antenna was the starting point for intensive experimentation in our Ultralight radio group, but we substituted almost every possible component (and every possible physical layout) in an effort to gain even more sensitivity from the antenna. We all discovered that large diameter Litz wire gave a performance boost relative to the magnetic wire, with the largest diameter Litz wire providing the most sensitivity. Of course (as you have discovered) the larger diameter sizes like 660/46 cost quite a bit more than the smaller sized Litz wire, so there is a price/performance tradeoff that each builder must consider. Even the magnetic wire models do provide a potent inductive coupling boost when tuned on frequency, though, so they are a good choice if reasonable cost is important. On the other hand, the no-compromise 15" diameter FSL antenna models designed for transoceanic Medium Wave DXing on ocean side cliffs use the new 1162/46 Litz wire, which runs almost $1 per foot on eBay. " Extinde Si nu in ultimul rand, e bine de vazut ce are de spus si "tabara adversa" : Kenneth Greenough (loopantennas@groups.io), postarea #13067 din 8 Jan 2020: Citat Regarding ferrite rod based aerials vs loops Ted, G3FEW, has written several articles in OTNews which is the quarterly magazine of The Radio Amateurs Old Timers Association { RAOTA} under the title of "The quest for low noise reception". After detailing many tests and experiments he found no advantage in using multiple rods and in fact found that the more rods, the lower the Q and hence reduced sensitivity. His articles show that many of the often held views re' ferrite aerials are myths and do not stand up under examination. 73 Ken g8beq Extinde Avand in vedere cele de mai sus, eu chiar as fi curios sa pot observa care ar fi diferenta intre un loop acordat care sa furnizeze semnal catre radioreceptorul aflat in apropierea sa (dispus in acel "sweet point") si o antena FSL. Oare ar exista vreo diferenta (care sa justifice diferenta uriasa de pret) ?! Link spre comentariu
core sma Postat August 1, 2020 Partajează Postat August 1, 2020 La 01.08.2020 la 14:39, yo3fhm a spus: Avand in vedere cele de mai sus, eu chiar as fi curios sa pot observa care ar fi diferenta intre un loop acordat care sa furnizeze semnal catre radioreceptorul aflat in apropierea sa (dispus in acel "sweet point") si o antena FSL. Oare ar exista vreo diferenta (care sa justifice diferenta uriasa de pret) ?! Extinde Nu pare un subiect prea interesant. Sau , poate, majoritatea userilor doar citesc ca sa intelaga. Cum fac eu :) Sa vedem ce zice user @puriu. Link spre comentariu
puriu Postat August 1, 2020 Partajează Postat August 1, 2020 La acelasi gabarit diferenta este clara. N-am facut decat un experiment la scara mica, cu 7 bare plate mici (de "Cora"). Am gasit un lot de bare ca lumea, foarte convenabil, dar le-a cumparat altcineva inaintea mea. Nici nu stiu cine e. Am mai mare inceredere in amatorii seriosi care fac expeditii in Pacific (pe banii lor?) si receptioneaza DX-uri in MF cu astfel de antene. Link spre comentariu
ancient Postat August 2, 2020 Autor Partajează Postat August 2, 2020 La 01.08.2020 la 9:31, puriu a spus: Cercul a fost definit imediat inainte de a folosi acest termen, mai inainte am folosit termenul bucla, nu cerc. Capacitatea dintre fire si cea dintre bobina si ecran sunt de valori apropiate, la antena de mai sus de cca. 50 pF fiecare. Ecranarea electrica a unei antene magnetice este esentiala, opreste toti parazitii de natura electrica produsi in apropiere, pana la mai multe lungimi de unda (vezi si articolul australianului, postat mai sus). Ecranul neimpamantat este o antena electrica cuplata capacitiv cu bobina, mai mult strica decat ajuta. Extinde Multumesc ptr raspuns si detalii, dl. Puriu ! Cred ca voi incerca si eu metoda dvs., sunt curios sa vad daca reusesc sa construiesc o astfel de bobina si sa vad si ce rezultate as putea obtine. Cand aveti timp, poate imi sugerati si o configuratie de amplificator pe care ati folosit-o impreuna cu antena descrisa, daca a fost diferita de ceea ce am intalnit in documentatiile postate de dvs. - asta ca sa evit prea multe experimentari. Multumesc de asemenea si celorlalti colegi care au incercat sa ma ajute. Daca mai sunt si alte sugestii, raman in continuare foarte interesat ! Duminica placuta! Link spre comentariu
puriu Postat August 2, 2020 Partajează Postat August 2, 2020 Un sfat. Sarma de bobinaj trebuie sa aiba si o izolatie mai groasa decat emailul (matase, bumbac, PVC, etc.). Altfel, capacitatea parazita dintre spire creste la sute de pF, la fel cresc si pierderile prin efect de proximitate. Link spre comentariu
Vizitator Postat August 4, 2020 Partajează Postat August 4, 2020 La 01.08.2020 la 14:39, yo3fhm a spus: Super tare : Citat "Graham's final antenna was the "Ferrite Spin" FS Loop antenna. This antenna was the result of hundreds of hours of research into magnetic and electromagnetic theory. In fact Graham has uncovered a fundamental mistake in physics that goes back to the early days of radio. While it is true that a changing magnetic field can induce a voltage in a conductor, and a current flowing in a wire can create a magnetic field, a radiated electromagnetic wave contains no magnetic properties whatsoever. " Extinde Extinde Adica vrei sa spui ca ai inteles chestia asta? Link spre comentariu
yo3fhm Postat August 4, 2020 Partajează Postat August 4, 2020 (editat) La 04.08.2020 la 6:19, nanopico a spus: Adica vrei sa spui ca ai inteles chestia asta? Extinde Nicidecum. Am subliniat-o ("super tare") din aceleasi motive pentru care ai pus si tu intrebarea de mai sus. Deocamdata, teoria acceptata si utilizata nu s-a schimbat si nu am habar sa existe vreun Einstein sau vreun Hawking care sa fi scos ceva care sa contrazica fundamental ceea ce a facut ca sculele RF sa functioneze pana in prezent. Ca exista genii neintelese sau ale caror teorii inca nu au fost demonstrate, nu ma indoiesc. Oricum, o polemica pe tema asta e departe de interesul meu in domeniu. Editat August 4, 2020 de yo3fhm Link spre comentariu
puriu Postat August 4, 2020 Partajează Postat August 4, 2020 La 04.08.2020 la 6:19, nanopico a spus: Adica vrei sa spui ca ai inteles chestia asta? Extinde Nu era nimic de inteles. Omul a gandit mult si profund, dar nu avea scoala. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum