Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Softstart transformatoare audio

Postări Recomandate

• Răspunsuri 58
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Orice schema care baga 200ms sau mai mult intarziere e buna. Atata vreme cat releul si rezistentele sunt bine dimensionate. 

Daca vrei sa scapi de relee (piesa de baza) bagi sub 5$ si cumperi un NTC țapăn. Un releu bine dimensionat va costa mult mai mult, lasand la o parte restul pieselor. 

Cu cat ai mai putine piese, cu atat mai putine sanse de defectare si probleme de electrosecuritate. 

27 minutes ago, sesebe said:

Cablajul/schema asta este greșită sau nu este completa. 

Schema aia are si DC trap, insa rezistentele par de 5W, deci anemice. 

Rezistente care raman MEREU in serie cu traful. 

Relee cu contacte in paralel... nah, e o mizerie buna de evitat. 

Editat de Thunderer
Link spre comentariu
Acum 6 minute, alexy a spus:

Acum , sincer care schema este cea mai buna , testata? eu am pus o schema , STAS care functioneaza

Ca sa respect ideea de mai sus, si eu am pus o schema testata! Care functioneaza deja in multe exemplare.... e buna diversitatea, cine e interesat de acest proiect are de unde alege.... spor! 

Link spre comentariu

Postul #2 pe pagina precedenta iti spune cum sa calculezi/alegi un NTC. Sunt calcule simple. 

Nu e nici o schema, NTC-ul sta mereu in serie cu primarul. Cum are 230Vca la borne (doar cativa zeci de mV diferenta de potential) trebuie bine izolat si lasat 2-3cm in jur pentru racire. 

Link spre comentariu
Acum 32 minute, sesebe a spus:

Cablajul/schema asta este greșită sau nu este completa. 

Posibil. Am avut mai multe salvari in timpul creatie. 

Poate sa fie una dintre ele care avea ceva aiurea.

Acum 16 minute, alexy a spus:

Acum , sincer care schema este cea mai buna , testata? eu am pus o schema , STAS care functioneaza

E un proces simplu, nu trebuie cine stie ce inginerie. Releu de calitate, cuplare/decuplare ferma, atat.

Link spre comentariu
Acum 10 minute, Thunderer a spus:

Orice schema care baga 200ms sau mai mult intarziere e buna. Atata vreme cat releul si rezistentele sunt bine dimensionate. 

Daca vrei sa scapi de relee (piesa de baza) bagi sub 5$ si cumperi un NTC țapăn. Un releu bine dimensionat va costa mult mai mult, lasand la o parte restul pieselor. 

Cu cat ai mai putine piese, cu atat mai putine sanse de defectare si probleme de electrosecuritate. 

Schema aia are si DC trap, insa rezistentele par de 5W, deci anemice. 

Rezistente care raman MEREU in serie cu traful. 

Relee cu contacte in paralel... nah, e o mizerie buna de evitat. 

Am vazut ca are DC trap dar releiele ce fac acolo?

Ideea cu un circuit de start lent este sa alimentezi traful printr-o rezistenta pt limitarea curentului si apoi sa scurtcircuitezi rezistenta cu releul. La schema asta releul cupleaza traful mai tirziu si doar atit avind rezistentele serie cu traful permanent.

O schema de start lent pt traf fara releu se poate face folosind un triac pt scurtcircuitarea rezistentelor dupa citeva sute de milisecunde. Asa ceva am vazut in multe surse profesionale de putere mare/ foarte mare.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări