Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

proiect SE cu OT100

blue

Postări Recomandate

schema e pe forum, asa ca nu e o noutate dar e cam stufoasa si mi se pare ca era decat proiectata de dansul (schema) nu si testata

CORECT!schema a fost gandita de mine si proiectata cu "standarte mai vechi"dar tot pe forum am spus ca am realizat o schema cu OT100,dar este extrem de greoaie si mai ales sursa de alimentare pentru tensiunea anodica si de filamente. Performantele nu sunt la nivelul asteptarilor.Intr-adevar,OT100 este o lampa dedicata amplificatoarelor audio. Pe vremuri se construiau amplificatoare de sonorizare (radioficare) de 250-500W cu cate 2 respectiv 4 tuburi OT100 in PP si alimentate le Ua 1200V(!!!) sunau foarte tare si la nivelul anilor respectivi,unde nu se prea punea problema unei benzi de frecventa HI-FI,mergeau destul de bine. As vrea sa subliniez faptul ca in schemele respective nu se alimentau filamentele in CC,dar va marturisesc ca erau atacate cu niste preamplificatoare "amarate" cu tuburi rusesti de tip 6j4 (tuburi metalice),dar fara semnal si cu potentiometrele la maxim nu se auzea niciun "brum" si asta la puterile de mai sus(!!). Cred ca secretul era in socurile de filtraj pe Ua;erau perfect calculate pentru a taia "resturile" din sursele cu redresoare.(nu uitati ca redresarea se faceau tot cu tuburi!!!,foarte importanta treaba asta) Daca sunteti indragostiti de sunetul dat de tuburi,va recomant cu incredere si sinceritate 807 sau G807(varianta ruseasca dar ceva mai slabuta) pentru un sunet cald si foarte placut si EL34 (regina!),pentru un sunet mai metalic si mai apropiat de preferintele celor mai tineri. Ma bucur cand vad atata pasiune pentru aceste constructii cu tuburi.Daca doriti va stau la dispozitie cu orice sfat si daca se poate si cu ceva componente si/sau documentatii. Va multumesc si iertati-mi deranjul!Sarbatori fericite!
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 76
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• blue

37

• Depanatoru

6

• THOMAS

6

• Kosmin

5

Top autori în acest subiect

Imi ingadui sa-i raspund d-lui Lazaroiu ca observatia in privinta tubului OT100 in parte ar fi adevarata ,in schimb voi prezenta niste observatii bazate strict pe masuratori reale si anume : tubul este intradevar neeconomic din cauza filamentului (10v/ 3.25A) dar asa sint majoritatea triodelor cu incalzire directa in plus Ua mare ! de acord ca in configuratie PP se obtin puteri mari vezi Mc INTOSH MI200 , aceasta este valabil pt majoritatea triodelor RF de putere . Pt SE se schimba datele problemei : randamentul va fi de 25% , concret am obtinut in prima faza 5W dar aceasta din cauza unei erori ulterior remediata , am ajuns la 9W cu atentie THD mai mici de 1% Acest lucru se obtine greu cu alte tuburi de genul KT88 EL34 EL509 etc O observatie la schema data de Dvs , grila triodei este la +24V ,rezulta din caracteristica tubului un Ia de 300 mA mult peste cei 180 mA curent max dat de producator ! in plus Ra recomandata ar trebui sa fie 8-10 K si nu 3,5 k pt un transfer corect de putere ! In cazul meu sint urmatoarele date : Ua=730v , Ia=75 mA , Ra=8,2 k -Ug=21vDoresc tuturor sarbatori fericite !!

Link spre comentariu

Imi ingadui sa-i raspund d-lui Lazaroiu ca observatia in privinta tubului OT100 in parte ar fi adevarata ,in schimb voi prezenta niste observatii bazate strict pe masuratori reale si anume : tubul este intradevar neeconomic din cauza filamentului (10v/ 3.25A) dar asa sint majoritatea triodelor cu incalzire directa in plus Ua mare ! de acord ca in configuratie PP se obtin puteri mari vezi Mc INTOSH MI200 , aceasta este valabil pt majoritatea triodelor RF de putere . Pt SE se schimba datele problemei : randamentul va fi de 25% , concret am obtinut in prima faza 5W dar aceasta din cauza unei erori ulterior remediata , am ajuns la 9W cu atentie THD mai mici de 1% Acest lucru se obtine greu cu alte tuburi de genul KT88 EL34 EL509 etc O observatie la schema data de Dvs , grila triodei este la +24V ,rezulta din caracteristica tubului un Ia de 300 mA mult peste cei 180 mA curent max dat de producator ! in plus Ra recomandata ar trebui sa fie 8-10 K si nu 3,5 k pt un transfer corect de putere ! In cazul meu sint urmatoarele date : Ua=730v , Ia=75 mA , Ra=8,2 k -Ug=21v

Ai perfecta dreptate,nu te contrazic si te rog sa nu uiti .am spus mai devreme ca schema era pur teoretica.Eu nu am facut schema asta ci cu totul o alta schema. OT100 era "atacat" de un 6L6 si un 6N7GT.Nu pot sa spun ca nu suna bine.Am obtinut chiar 25-27W sinus pe o banda 35-22.000Hz.Doar am specificat ca este foarte greoaie constructia,dar nu dificila.Am folosit un trafo de alimentare cu sectiunea de 25cmp,un trafo de iesire E+I cu intrefier cu o sectiune de 27cmp(este nevoie de o sectiune mare pentru redarea buna a frecventelor joase).Un soc de filtraj cu o sectiune de 8cmp(!!!),un trafo de filament (separat!) cu sectiunea de 15cmp....si asta pentru un singur canal...... poate am exagerat sau am supradimensionat totul!intr-adevar,sunetul este excelent dar raman totusi la parerea ca este un efort exagerat. ma rog,fiecare face cum stie ca este mai bine,eu doar mi-am exprimat o parere si atat. inca odata imi cer scuze,nu am vrut sa deranjez pe nimeni.
Link spre comentariu

ma rog,fiecare face cum stie ca este mai bine,eu doar mi-am exprimat o parere si atat. inca odata imi cer scuze,nu am vrut sa deranjez pe nimeni.

stati linistit ca nu deranjati pe nimeni, de aceea e forum, sa discutam si sa ne expunem punctul de vedere
Link spre comentariu

dearte sa fie un repros nu imi permit a fost o observatie ,oricum felicitari pt munca depusa si vreau sa -ti spun ca si un pian este mare si greu poate supradimensionat ,dar daca merita ...

Link spre comentariu

dearte sa fie un repros nu imi permit a fost o observatie ,oricum felicitari pt munca depusa si vreau sa -ti spun ca si un pian este mare si greu poate supradimensionat ,dar daca merita ...

foarte frumoasa comparatie!excelent. pe viitor poate mai dezbatem ceva pe aceasta tema.Mi-as dori sa facem undeva aici,daca se poate un fel de" biblioteca",sau o baza de date pentru niste transformatoare de iesire pentru cele mai uzuale scheme (SE,PP...) si cele mai uzuale tuburi.Cred ca ar fi de mare ajutor pentru pasionatii tuburilor si mai ales pentru incepatori.Daca s-ar putea ca datele sa fie furnizate cinstit si corect si pentru transformatoare testate. va multumesc!
Link spre comentariu
  • 2 luni mai târziu...

Trebuie sa refac partea de alimentare a tensiunii anodice in sensul ca va trebui sa maresc tensiunea anodica la 1000v ,deoarece pt. Ua=750v tensiunea de grila este prea mica (-14v) . La aceasta tensiune nu pot excita tubul fara sa apara curent de grila asa ca proiectul va suferi o aminare

Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...

Am refacut sursa de tensiune , la 1080 V amplificatorul se comporta complet diferit, un CD cu JOHN MAYALL suna senzational, se pare ca un SE cu trioda este solutia magica !!

Link spre comentariu
  • 3 luni mai târziu...

Ar fi ceva progrese, din pacate trebuie sa temporizez proiectul din diverse motive.Partea de alimentare este destul de dificila si trebuie sa o evaluez cu atentie , in plus lucrez l-a un amplificator MURRAY de 2*30 w !

Link spre comentariu
  • 5 luni mai târziu...

Am reluat lucrul la amplif. SE cu OT100 ,cu o tensiune anodica de 1127v a rezultat o putere de 14w cu distorsiuni mai mici de 1%, cea ce ma multzumeste pe deplin asa ca voi finaliza proiectul in aceasta varianta.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări