Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Imbinare cablu CYABY

Gabriel Baciu

Postări Recomandate

Daca eu as face asa ceva as aplica solutia mea.Capetele firelor inadite si cositorite defalcat,adica nu in acelasi drept.Izolate individual cu izolierband.Bagate intr-un tub PVC fi 20-30mm, lung de cca 120-150 mm si umplut apoi cu silicon.

Ideal ar fi o rasina epoxi consacrata,gen Araldit.

Pentru a evita rasucirea cablelor se pot folosi mufe imbinari de cupru adecvate.

Link spre comentariu

Am facut cateva poze pentru dvs in ideea ca va vor ajuta sa realizati lucrarea....pentru exemplificare am folosit aluminiu de 4mmp ,daca cablul dvs este de cupru ,procedati exact la fel....ar fi de dorit sa faceti cateva experiente de test inainte de a realiza lucrarea finala ca sa va ”faceti mana”!....de dorit sa cumparati tub termocontractabil cu adeziv pe interior,este mai scump dar etansaza f.bine....

Si pozele:

IMG_1920 (FILEminimizer).JPG

IMG_1919 (FILEminimizer).JPG

IMG_1918 (FILEminimizer).JPG

IMG_1917 (FILEminimizer).JPG

IMG_1916 (FILEminimizer).JPG

IMG_1921 (FILEminimizer).JPG

IMG_20200719_0001 (FILEminimizer).jpg

Scuze, pozele s-au incarcat aiurea ,nu in ordinea pusa de mine!....dar ,va prindeti dvs de unde sa incepeti!

Link spre comentariu

Asa ,grosso-modo, aluminiu de 6mmp tine la 30A iar cupru de 6mmp tine la 40A....eu am facut aceasta legatura si asa cum se vede si cu mufe....de nenumarate ori!....si,mai ales la caburi cu sectiuni mici la care mufe dedicate se gasesc mai greu....inclusiv la alimentarea mea trifazata pe cablu de aluminiu de 4 x 16mmp....pe care am un consum obisnuit intre 35 si 50A....de 25 ani e facuta legatura asa,ca in poza...si nu sunt probleme,deocamdata.....apoi ,legatura cu mufe necesita,pe langa alte scule si presa ....scula ceva mai greu de gasit cu imprumut!....iar ca sa dai cateva sute de lei doar pentru o presa si sa o folosesti doar pentru o singura lucrare....parca nu merita!

Dar ,nu am impus nimanui sa foloseasca acest model de conexiune!....initiatorul poate utiliza-sau nu!-aceasta metoda...

Spor!

Editat de flomar60
Link spre comentariu

Ce-mi place mie de ,,experţii,, care contestă orice, dar nu vin cu soluţii alternative.....@Vintilă (MOD), de ce nu dai un contraexemplu la soluţia lui flomar60 ???  Să vedem şi alte variante...

Editat de validae
Link spre comentariu
Acum 20 minute, validae a spus:

Ce-mi place mie de ,,experţii,, care contestă orice, dar nu vin cu soluţii alternative.....@Vintilă (MOD), de ce nu dai un contraexemplu la soluţia lui flomar60 ???  Să vedem şi alte variante...

Am pus solutia in postul care duce la un PDF.  Vrei sa ma duc sa dezgrop ultima legatura subterana facuta sau ce?

Doar materialele de conexiune si izolare costa vreo 500 lei fara manopera, nu mai includ si sapatura. Vorbim de legaturi subterane,da?

La aproape toate benzinariile Petrom din PH am facut astfel de legaturi si inca nu a scotocit nimeni dupa ele.

Link spre comentariu

Ce nu se vede in poza dar trebuie spus: banda termocontractanta sa fie din cea cu "clei" la interior, care formeaza o strangere protejata la umezeala.

Eu izolez intotdeauna cu un strat de banda PVC imbinarea si, daca nu am tubul termocontractant corespunzator, folosesc banda de cauciuc crud sau mastic, apoi stratul exterior de izolatie si protectie mecanica.

Important e sa nu poata patrunde apa sau vaporii de apa la imbinare.

Succes.

Link spre comentariu

Stiu ca exista kituri speciale pentru astfel de jonctiuni ( au un gel ce protejeaza imbinarea contra umezelii ), eu as folosi un asemenea kit.

Exemplul colegului de mai sus, imi trezeste nostalgie, l-am invatat in liceu (de telecomunicatii) doar ca erau trei-patru spire pe cablu dupa care urcai cu trei spire peste izolatia cablului. 

LE: Primul rezultat cu google. Sper sa nu se considere reclama.

https://www.materialeelectrice.ro/manson-preumplut-cu-gel-pentru-cablu-max-5x2-5?gclid=Cj0KCQjw3s_4BRDPARIsAJsyoLMUA_UdFFj2KtBQFP8MjYs4zHXzU5_jk50-f_mNrqhwi3FtTxkD4QgaAoaWEALw_wcB

Link spre comentariu
  • 5 săptămâni mai târziu...

Daca introduc acest cablu printr-un tub de polietilenă are ceva? Ma refer la tot cablul pe toata lungimea lui.

Ma gandesc la o protectie mai buna in timp. 

Link spre comentariu

E mai bine direct ingropat decat intr-un tub care va crea o izolatie cu aer. Ampacitatea cablului va fi mai redusa pus in tub, caci aerul este izolant si va duce la incalzirea cablului.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări