Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Preamplificator de linie +RIAA

Vizitator

Postări Recomandate

Din ce am citit atenuarea de insertie a filtrului este de 20dB asa ca ar ramane cam 30dB amplificare la 1Khz ceea ce se apropie de valoarea masurata de 120mV.Este ok si cat de curand , cand voi reusi sa-mi fac timp si sa procur piesele, ma apuc de lucru.

Multumesc Marius !

Link spre comentariu
Acum 3 ore, gheo23 a spus:

Din ce am citit atenuarea de insertie a filtrului este de 20dB asa ca ar ramane cam 30dB amplificare la 1Khz ceea ce se apropie de valoarea masurata de 120mV.Este ok si cat de curand , cand voi reusi sa-mi fac timp si sa procur piesele, ma apuc de lucru.

Multumesc Marius !

Asa este, de regula atenuarea de insertie a retelelor pasive  de tip RIAA este in jur de -20dB

Link spre comentariu
Acum 8 ore, gheo23 a spus:

Multumesc Marius !

Ce inseamna ,,atenuare de insertie"?

Link spre comentariu
Acum 3 minute, simson a spus:

O retea pasiva RIAA este un atenuator de tensiune functie de frecventa semnalului si acesta se gaseste intre doua etaje de amplificare adica este intercalat sau inserat intre ele practic este o atenuare adaugata la alte tipuri de atenuari dintr-un lant audio

Link spre comentariu
Acum 11 ore, popa marius a spus:

O retea pasiva RIAA este un atenuator de tensiune functie de frecventa semnalului si acesta se gaseste intre doua etaje de amplificare adica este intercalat sau inserat intre ele practic este o atenuare adaugata la alte tipuri de atenuari dintr-un lant audio

Am inteles. Adevarul este ca nu am aprofundat niciodata corectorul RIAA.M-a satisfacut pe deplin un montaj simplu realizat cu circuitul LM387 pe o placa de 3x4cm schema propusa de fabricant.

Link spre comentariu
Curba de egalizare RIAA(Recording Industry Association Of America)

riaa-equalization-curve_1.jpg

Atenuarea filtrului pasiv RIAA(curba roșie) este de 20dB de la 20Hz până la 1KHz și încă 20dB de la 1KHz până la 20KHz

(atenuare 40dB dacă ne raportăm 20Hz/20KHz vizibilă în grafic)

Editat de Vizitator
Link spre comentariu
14 hours ago, simson said:

Nu înseamnă nimic. Nu există ,,atenuare de insertie". Este doar o aberație, o sintagmă inventată și folosită de unul care nu stăpânește nici cunoștințele și nici termenii necesari.

Eu deja m-am lămurit cam la ce nivel se situează, căci altfel îl sfătuiam să calculeze constantele de timp la rețeaua aia pasivă de corecție ca să vadă dacă chiar corespund. Dar nu poți să-i ceri omului răspunsuri privitoare la lucrurile pe care nu le știe

Link spre comentariu

Cu asa ceva este foarte usor de verificat daca corectia preamplificatorului corespunde curbei RIAA, practic generatorul se seteaza pe 50 ohm si se genereaza un semnal cu amplitudinea de 1V acestui circuit reverse RIAA si se introduce in preamplificator iar la iesirea acestuia  va rezulta un semnal cu amplitudine constanta in spectrul 20-20000 Hz. Abaterea procentuala de la aceasta valoare arata daca rezistoarele si condensatoarele din reteaua de corectie sint bine alese ca eventual sa se pot modifica

schem-reverse-riaa-mar2006.gif

Link spre comentariu

Eu vorbeam de calcule, adică de nivelul de cunoștințe minim necesar oricărui electronist (amator sau nu) atunci când are pretenția că este la nivelul la care poate proiecta o schemă de preamplificator de acest gen.

Ce ai postat tu mai sus (tot prin procedeul personal copy-paste) e la mintea cocoșului. O altă rețea pasivă de corecție care modifică amplitudinea frecvențelorl din banda audio pentru a-l imita pe cel generat de o doză magnetică. Este exact rețeaua pe care o introduci în reactia negativa a unui astfel de preamplificator, dar n-ai tu de unde să știi așa ceva. Cât de bine face asta nu știu, pentru că și asta trebuie calculată (ceea ce tu nu știi să faci) lucru de care eu n-am niciun chef acum.

LE

Iete c-am pierdut totuși 1 minut s-o calculez.

Nu e corectă decât parțial. Este pe norma veche care nu respecta T2=318µs

LLE

Și nici preamplificatorul făcut (copiat, mai bine zis) de tine nu respectă. O să ia vocea cam de sus, în special formanții superiori.

Editat de mama
Link spre comentariu
Acum 15 ore, simson a spus:

http://www.afahc.ro/ro/facultate/cursuri/SCE_curs_vol_2.pdf vezi pagina 64. 

Acum 59 minute, mama a spus:

Nu înseamnă nimic. Nu există ,,atenuare de insertie". Este doar o aberație, o sintagmă inventată și folosită de unul care nu stăpânește nici cunoștințele și nici termenii necesari.

Probabil ca numitul Constantin Strimbu scrie cursuri fara sa stapineasca cunostintele si termenii necesari. Ia-l la rost!

Link spre comentariu

Dă-mi trimiterea exactă la citat  (pagina) că eu cursul ăla nu l-am studiat., n-aveam nevoie sa studiez în 2010 niște lucruri pe care le știam deja de mult timp.

LE

Probabil că nici Constantin Strîmbu nu știe să fi folosit acest termen.

Trebuie să fac o reclamație ăstora de la Adobe. Retardatul de Adobe Acrobat Pro DC nu găsește nicăieri în acel PDF respectiva denumire. Ce zici de asta?

Editat de mama
Link spre comentariu

Da, ai dreptate. Am greșit. Mulțumesc pentru informație!

Se pare că am mai uitat și eu unele expresii, dar oricum denumirea în sine este irelevantă în contextul discuțiilor purtate pe acest topic, unde se constată lacune mult mai mari decât atât.

Link spre comentariu

Abaterea de la liniaritate masurat cu acest reverse RIAA

15Hz   20Hz       30Hz      40Hz      100Hz    1Khz   10Khz   15Khz   20Khz     40Khz

-1dB    -0,52dB   --0,3dB   -0,15dB   0dB         0dB    -0,1dB   -0,27dB  -0,45dB   -2dB

20200720_123946.jpg

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări