Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Preamplificator de linie +RIAA

Vizitator

Postări Recomandate

Preamplificatorul este un SRPP clasic cu ECC88 avind intrarea pe grila controlata de un atenuator cu sase pozitii in trepte de 3dB de la 0dB la -15dB  urmata de o amplificare fixa de 16dB si o iesire reglabila printr-un potentiometru cu priza pentru un circuit loudness comutabil. Tot la intrare exista un comutator pentru selectia a patru surse plus cea pentru corectorul RIAA facut cu tranzistor JFET de zgomot foarte mic de tip 2SC369 si care asigura o amplificare de 50dB iar curba RIAA a fost verificata cu un circuit antiriaa  abaterea fiind mai mica de 0,2dB intre 20-20000 Hz, nu exista niciun fel de zgomot audibil

20200702_100532.jpg

20200615_191022.jpg

20200702_100638.jpg

20200702_170054.jpg

Link spre comentariu

Ai niște complicații inutile pe acolo care mi-au sărit în ochi așa, la prima vedere.

Comutatorul loudness nu are nevoie de 2 secțiuni. Era suficientă una care să șunteze condensatorul de 47nF.

TL0821, din VU-metru, nu are nevoie de FET în față. El are JFET la intrări. Fiind alimentat asimetric, era suficient doar să cuplezi intrarea neinversoare la divizorul de tensiune printr-o rezistență de valoare mare, ceea ce ar fi permis și adăugarea unui electrolitic (și oricum în paralel cu intrarea lui vine potențiometrul de 50KΩ)

LE

M-am exprimat incomplet privitor la comutatorul loudness. Să decupleze condensatorul de 910pF și să-l șunteze pe cel de 47nF. Adică cam așa:

ksnip_20200718-165157.thumb.png.1ae8718929fd6b15a24f77ee1a807099.png

Editat de mama
Link spre comentariu

Intrarea pt. CD nu e intrare linie (47KΩ) Toate intrările, indiferent ce scrie pe ele sunt pe 100KΩ.

Schema de preamp. PU magnetic de unde ai luat-o? N-am calculat încă, dar am impresia că nu respectă întocmai constantele de timp RIAA, cu excepția celei de 3180µs

Link spre comentariu

Exista o mica eroare pe schema, in serie cu condensatorul de 0,1u din grila FET-ului ce comanda TL082 este un rezistor de 1M astfel incat sa nu influenteze tensiunea de iesire  de pe potentiometru iar apoi operationalul nu este alimentat simetric , cele doua rezistoare  din intrarea neinversoare fara un fet in fata ar sunta potentiometrul de 50k cu valoarea celor doua puse in paralel adica ar rezulta 25K. Chestia cu comutarea  sistemului loudness  este neesentiala, am avut la dispozitie un comutator de 2 pozitii si 4 sectiuni asa ca  reteaua se poate decupla complet, nu vad unde este vreo complicatie

Link spre comentariu
Acum 4 minute, mama a spus:

Intrarea pt. CD nu e intrare linie (47KΩ) Toate intrările, indiferent ce scrie pe ele sunt pe 100KΩ.

Schema de preamp. PU magnetic de unde ai luat-o? N-am calculat încă, dar am impresia că nu respectă întocmai constantele de timp RIAA, cu excepția celei de 3180µs

Stii probabil ca iesirea unui CD este in jur de 20K sau mai mica in cazul placilor de sunet asa ca acestea nu sant influentate  de rezistenta de intrare a preamplificatorului de 100k ,deci?

Link spre comentariu
41 minutes ago, popa marius said:

Exista o mica eroare pe schema, in serie cu condensatorul de 0,1u din grila FET-ului ce comanda TL082 este un rezistor de 1M astfel incat sa nu influenteze tensiunea de iesire  de pe potentiometru iar apoi operationalul nu este alimentat simetric , cele doua rezistoare  din intrarea neinversoare fara un fet in fata ar sunta potentiometrul de 50k cu valoarea celor doua puse in paralel adica ar rezulta 25K.

Este că n-ai înțeles nimic din ceea ce am scris eu mai sus?

1 hour ago, mama said:

TL0821, din VU-metru, nu are nevoie de FET în față. El are JFET la intrări. Fiind alimentat asimetric, era suficient doar să cuplezi intrarea neinversoare la divizorul de tensiune printr-o rezistență de valoare mare, ceea ce ar fi permis și adăugarea unui electrolitic (și oricum în paralel cu intrarea lui vine potențiometrul de 50KΩ)

35 minutes ago, popa marius said:

Stii probabil ca iesirea unui CD este in jur de 20K sau mai mica in cazul placilor de sunet asa ca acestea nu sant influentate  de rezistenta de intrare a preamplificatorului de 100k ,deci?

Deci trag concluzia ca habar n-ai care e diferența dintre o intrare/ieșire de tensiune si una de curent.

Editat de mama
Link spre comentariu
Acum 11 minute, mama a spus:

Este că n-ai înțeles nimic din ceea ce am scris eu mai sus?

Deci trag concluzia ca habar n-ai care e diferența dintre o intrare/ieșire de tensiune si una de curent.

Omule, acestea nu sant concluzii ci ratoieli agresive, daca te calmezi poate observi ca preamplificatorul este masurat, testat si  functioneaza exact cum a fost descris

Link spre comentariu

Etajul ăla cu TL082 era suficient să-l faci așa ca în mâzgăleala de mai jos. Optim!!!. Nu-i trebuia niciun FET în față (are JFET-ul înăuntru!) și nicio rezistență de 1MΩ înseriată la intrare (de care ai spus mai târziu)

Despre ceea ce am spus privitor la diferența dintre intrare/ieșire de tensiune sau curent nu stau să-ți explic eu aici. Pune mâna pe carte.

Crezi ca de nebuni au standardizat ăia impedanța intrării de linie la o valoare dată? NU, ci ca să știe toți producătorii de echipament audio pe ce impedanță trebuie să debiteze o sursă de semnal de acest gen.

1.png

Editat de validae
Link spre comentariu

Ia citeste ce se spune despre impendanta de intrare a preamplificatoarelor si cea de iesire a surselor  te-ai calmat ?

High-impedance Hi-fi Standards  
  Although the vast majority of hi-fi equipment uses the voltage matching concept, there is some which employs a very different strategy, and it is worth knowing about this strange idea lest you ever come across it! The DIN organisation (Deutsches Industrie Normal) defined an interface standard many years ago which uses current sources instead of voltage sources to generate the output signal. The DIN interface usually employs DIN sockets (now better known for their use in MIDI interfaces) — in three-, five-, seven-, or sometimes eight-way configurations. The five-way version is standard for stereo interfaces and can accommodate stereo inputs and outputs simultaneously, with a common earth connection.

The significance of using a current source to generate the output is that the signal voltage seen by the receiving device depends almost entirely on its input impedance. The DIN specification states that the current source should give an output voltage of 1mV per 1kΩ of input impedance. Typically, the input impedance of a DIN-compatible unit would be 100kΩ, and so would see an input signal voltage of about 100mV.

Hi-fi equipment with phono connectors usually employs the voltage matching concept, with very low output impedance and much higher input impedance (although rarely as high as 100kΩ). Typical signal levels vary between 250mVRMS and 1VRMS, although CD and DVD players are usually specified with an output voltage of 2VRMS.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Excelent!

Un citat de pe vremea conectoarelor DIN preluat de unul aici:

https://www.soundonsound.com/techniques/understanding-impedance

Ți-am recomandat să pui mâna pe carte, nu să-mi expui părerilor altor habarniști (chiar daca sunt ziariști ai unor astfel de publicații) de care este netul plin. (asta îmi adiuce aminte de un personaj foarte cunoscut care are un canal pe youtube despre IT și care a dovedit că nu a fost în stare nici măcar să instaleze corect un OS în fața mea).

Oricum pentru mine subiectul e încheiat. Bine cel puțin ca nu ai mai debitat vreo trăznaie și privitor la VU-metru.

Succes în continuare la baia de mulțime (că doar ăsta e scopul real al acestui topic, nu)?

LE

Eu chiar nu înțeleg. Daca contientizați că unii dintre voi aveți un nivel limitat de cunoștințe, în loc să deschideți un astfel de topic cu o schemă care arată ca un sac peticit, făcut din bucăți, topic care are ca scop clar baia de mulțime (prilej de distracție pentru cei care chiar știu) nu e mai corect ceva de genul "Domnilor, am în plan un proiect. Cam la asta m-am gândit. E corect? E ceva greșit? Am pus aiurea FET-ul ăla în fată unui AO cu intrare JFET? Mai trebuie și o rezistență înseriată la intrarea acestuia ca să nu afecteze valoarea potențiometrului, deci impedanța pe care debiteaza preamplificatorul audio, că așa m-am gândit eu dacă nu prea știu?"

Ia încearcă pe viitor strategia asta.

Succes!

Editat de mama
Link spre comentariu
Acum 8 minute, mama a spus:

Excelent!

Un citat de pe vremea conectoarelor DIN preluat de unul aici:

https://www.soundonsound.com/techniques/understanding-impedance

Ți-am recomandat să pui mâna pe carte, nu să-mi expui părerilor altor habarniști (chiar daca sunt ziariști ai unor astfel de publicații) de care este netul plin. (asta îmi adiuce aminte de un personaj foarte cunoscut care are un canal pe youtube despre IT și care a dovedit că nu a fost în stare nici măcar să instaleze corect un OS în fața mea).

Oricum pentru mine subiectul e încheiat. Bine cel puțin ca nu ai mai debitat vreo trăznaie și privitor la VU-metru.

Succes în continuare la baia de mulțime (că doar ăsta e scopul real al acestui topic, nu)?

LE

Eu chiar nu înțeleg. Daca contientizați că unii dintre voi aveți un nivel limitat de cunoștințe, în loc să deschideți un astfel de topic cu o schemă care arată ca un sac peticit, făcut din bucăți, topic care are ca scop clar baia de mulțime (prilej de distracție pentru cei care chiar știu) nu e mai corect ceva de genul "Domnilor, am în plan un proiect. Cam la asta m-am gândit. E corect? E ceva greșit? Am pus aiurea FET-ul ăla în fată unui AO cu intrare JFET? Mai trebuie și o rezistență înseriată la intrarea acestuia ca să nu afecteze valoarea potențiometrului, deci impedanța pe care debiteaza preamplificatorul audio, că așa m-am gândit eu dacă nu prea știu?"

Ia încearcă pe viitor strategia asta.

Succes!

Ai citit chestia cu impendanta de iesire a sursei versus cu cea de intrare a preamplificatorului ? Ai impresia ca anumite legi din eletronica au fost incalcate cu trecerea anilor ? Te inseli si esti penibil cand spui ca autorul este habarnist, chiar nu sti ca daca conectoarele DIN au fost schimbate cu unele  mai moderne,  conectarea surselor de semnal cu cele de tip preamplificator respecta standardele HiFi ?

Esti jalnic atunci cand de legi de chestiuni ce functioneaza foarte bine dar care nu incap in limitele tale de intelegere si oricum mai rar atata rautate si meschinarie de care esti capabil, nu te salut si nu te mai bag in seama...

Link spre comentariu

Frumoasa realizare.Te-as ruga daca poti preciza cam ce nivel de semnal audio, mediu, se obtine dupa pre-ul cu FET-uri.Amplificarea de 50dB banuiesc ca este amplificarea globala , fara circuitul de corectie.Si inca o intrebare: valorile acelea de 3,16k sunt valori optimizate sau sunt valori ale unor rezistori de calitate pe care i-ai avut la indemana ? Spun asta pentruca in circuite care proceseaza acest nivel de semnal, foarte mic, sunt necesare si componente pasive de zgomot mic.

As vrea sa realizez si eu partea de RIAA si de asta intreb.Am incercat mai multe scheme pana acum dar nu am reusit sa scap de zgomot . Nu ma refer aici la zgomotul datorat neecranarii sau traseelor defectuoase de masa ci la zgomotul propriu. 

Editat de gheo23
Link spre comentariu

Schema este preluata  din acest link si modificata usor dupa tranzistorii folositi de mine, practic rezistorul din sursa este foarte important si el dicteaza nivelul de distorsiuni masurat pe o singura sectiune din acest preamplificator, fara reteaua de corectie.Pentru tranzistorul 2sk369 valoarea optima a fost fix 43 ohm si cu un semnal de 3mv la intrare a rezultat o valoare de 120mv pe drena cu distorsiuni de 0,086% THD+N  pe o placa de sunet externa cu soft ARTA si 0,097% cu distorsiometrul Redford.

Rezistoarele cu valori atipice ca acesta de 3,16 k sint de regula foloste in aplicatii profesionale si chiar daca l-am inlocuit cu un rezistor normal de 3,3k distorsiunile sau pastrat dar pe placa de sunet se vede clar o crestere usoara a zgomotului, din pacate am avut la dispozitie acest tip de rezistor doar pentru cel din drena si din grila oricum zgomotul este  la -80dB, practic nu se aude niciun brum sau fasait

Amplificarea globala de 50dB este masurata la 1Khz cu un semnal de 3mV la intrare dar ca sa fiu sigur am sa o mai masor o data si am sa-ti comunic rezultatul

Si eu am construit mai multe corectoare RIAA cu tuburi  insa toate erau extrem de sensibile la influentele exterioare si aveau fara exceptie un usor fasait de acea am ramas foarte suprins de ce poate face acest corector insa doar cu aceste tipuri de tranzistori TOSHIBA si inca ceva, alimentarea a fost astfel proiectata si masurata ca riplul sa fie la -100dB

Boozhound Laboratories JFET RIAA Phono Preamp Kit.html

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări