Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Care orificiu este pentru tub de bass

SharkBite

Postări Recomandate

• Răspunsuri 25
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• SharkBite

13

• CBI

7

• Shambala

2

• pitbull_bog

1

Top autori în acest subiect

Normal ca cel din fata(g) e tubul de bass reflex ca doar nu o sa pui panoul conector pe fata. Iar sa pui tuburi de bass reflex cu diametrul diferit la aceeasi incinta mi se pare o mare prostie.

Link spre comentariu

Cea din fata este pt tub(exteriorul lui),aia din spate este pt mufa.Au niste mufe care intra acolo,si pe care sunt atasate si niste filtre de rahat.Si ai in vedere ca daca vrei sa faci cutia asta cu filtrele si difurile de acolo este munca in zadar.Suna ca porcu'.Difu ala are nevoie de o cutie mai mare si acordata mai jos(~33-37L la 35-40hz),asa cum este acum are o galca de vreo 3-4db in zona midbasului si acordul este cam sus,nu scoate subbas si vuie.La fel nici sbx-ul mic de 13cm nu este potrivit,avand spl mic si medii infundate.Eu zic sa faci altceva.Decat 3 cai cu spume mai bine 2 si bune :supz:

Link spre comentariu

CBI>Si crezi ca asi putea face ceva diferit care sa se auda bine cu difurile astea, deja am SBX 2030 Si SBX 1320. Ai o schema ceva un proiect mai adecvat pt ele?De unde stii ca nu este adecvata cutia pentru difuzorul ala, ai facut masuratori si ti-a dat un volum mai mare, sau din experienta?

Link spre comentariu

DA le-am avut si eu,si tw dtf 12,acum vreo 1 an si ceva.Am vrut sa fac vtp cu ele,dar rez fost pierdere de timp.Apoi am incercat sa fac incinta aia BR din schema lor,si am obs ca orice ai face sbx2030 nu merge pe 2 cai.Nu reda subbas si abia urca pana la 0,8-1khz.Am luat apoi un sbx mai mic,ala de 13cm si canta incet de tot si tot nu l-am putut lega cu tw si w.Au mai fost ceva discutii apoi pe HFFM,de unde am aflat ca ceea ce obs eu era asa,ca sbx20 este singurul potrivit pt BR din toata seria SAl,si ca cel mai bun tw al lor este dtf801(cel cu asa zisa calota de titan) iar ca medie sbx de 16cm.Mi-am bagat in ele si le-am maritat.Cutia este si ea mica,si se obs atat la ascultare cat si la simulare.Este proiectata ca sa bubuie si cam atat.Incearca sa cauti pe acolo ca nu mai stiu exact,posturi mai vechi de-ale userului *marco polo*,care a lucrat cu ele,masurat.O sa gasesti ce cauti.Din pacate nu stiu ce ai putea sa faci cu ele,singurul lucru ce-mi trece prin cap este unul sau 2 subwofere (daca ai luat 2 difuri din fiecare), sa cumperi si tw si le pui impreuna cu sbx13 pe post de sateliti,facand un sistem 2.1 la care poti sa reglezi volumul pe subwofer.Cutia lor trebuie mai mare daca vrei sa dea subbas,adica sa faca ce scrie pe ele.Cu filtrele merge cam orice niversal ,alegi niste frecv de separare intre 3-3,5k ord 2 pt sateliti iar suburile le filtrezi activ,sau daca ai pc le pui la placa de sunet.Toate difurile suna sters si recesat,neliniar si nu prea ai ce sa mesteresti ca sa obtii performanta maxima.La fel si basii,daca-ti place basul scurt,cu atac,percusiv si asculti muzica rock,cu tobe in exces si chitara electrica,suna pur si simplu horror,abia distingi instrumentele.Au motorul slab de tot si nu tin pasul cu notele.

Link spre comentariu

CBI> mersi mult de informatii, am sa caut sa vad dacagasesc parametrii T/S ai difului sa vad ce volum ar trebui sa aiba incinta si poate cu ceva modificari voi scoate ceva din ele, treaba e ca le am si trebuie sa le folosesc, bani nu vreau sa mai investesc in altele tinand cont ca fac ceva pt apartament , totusi ma rog sa fac cumva sa scot ceva cat de cat bun, nu excelent ca am inteles ideea.Oricum mersi daca imi explica cineva inaite la un alt topic mai vechi poate faceam altceva asa ca acum ma voi descurca si sper ca ma voi descurca cu ce am.

Link spre comentariu

AM gasit ceva din parametrii T/S dar cand vreau sa ii introduc in program(WinISD) imi dau eroare.javascript:emoticon(':rolleyes:')Rolling eyes Poate cine va sa le introduca care stie mai bine si sa imi transmita si mie rezultatele plsssssBX 2030 , Pm / Pn: 120 / 80 W , f: 35 - 3.000 Hz , SPL(1W/1m): 88 dB , voice coil: 1,5", 4 layers , coil base: ALU , magnet weight: 30 Oz Fs=33HzRDC=7.3 OhmSd/cmp=216.4Qms=3.79Qes=0.39Qts=0.35VAS=46.72Mms/g=33.17Rms=1.96Cms=0.71BXL/Tm=10.85L/mH=4.10Xm/mm=4.50

Link spre comentariu

Un dif merge intr-o cutie de 35-38L acordat la 38(1 tub de fi 67 cu 155 lungime,sau 70 cu 172mm) cu fono de 2-3cm(minet) pe toti peretii obtinand un F3 pe la 37hz.Destul de bun.Poti sa faci o cutie de W250xD250xH800~840mm(18mm gros material inclus) volumul pt bas si mai adaugi in continuare inca cativa L si pt medie tw si filtru,intr-o camera separata.Daca vrei sa iei tw tot SAL,ia dtf801,alea soft sunt 'defecte' rau.Pe asta sa nu-l tai mai jos de 3k ord 2 ca haraie,iar basul sa nu-l lasi sa urce mai mult de 6-700hz ca nu mai suna frumos,in fond e dif de subwofer,nu midbas.

Link spre comentariu

Voi face volumul cutiei wooferului de 38 de litri (mie imi dadu-se pe winISD ceva de 46-47 litri) dar nu stiu daca cu dimensiunile tale cred ca ii mai tai din inaltime si bag in adancime ca sa nu o fac ma inalta de 850-900 mm toata incinta cu tot cu incinta de medii si inalte.Tweeterul inca nu l-am cumparat dar momentan voi monta ce am eu pe acasa un MNC , si apoi il schimb eu, problema cea mai mare la mine sta in filtru, nu gasesc unul care sa fie cu taierile pe car e mi le-ai spus tu, si nici nu cunosc pe cineva care sa mi-l faca, ca eu de bine de rau am reusit sa il calculez cred ca destul de bine cu programul de calculat filtre dar nu ma pricep ce sa fac cu rezultatele daca ma intelegi hai ca poate cu condensatorii inteleg eu pana la urma dar cu bobinele e jale nu stiu cum sa le fac sa iasa cum trebuie adica cum sunt in calcule.Cel din schita HV 328 se gaseste cu chiu cu vai prin comanda doar prin Oradea(eu sunt din Iasi) si sunt 150 lei, si nu ar fi problema asta dar daca e SAL in ultimul timp mi-am dat seama din discutiile pe forum ca nu sunt chiar asa de bune produsele lor asa ca nu vreau sa iau tzeapa.Ma poti scoate din dilema asta, eu aveam o prostie in cap cum ar fi un filtru pe 3 cai chinezarie folosit doar pt mediii si inalte si wooferul lasat liber dar daca ai zis ca tre sa-l tai pe la 700Hz nu imi dau seama cum sa mai rezolv problema.

Link spre comentariu

Dimensiunile cutiei ti le faci cum vrei.Mie imi place cu amprenta la sol mica,sa nu-mi ocupe loc.Ca inaltime,deasemenea prefer ca tw sa-mi vine in dreptul urechilor pt un sweet-spot mai amplu si reproducerea scenei corect.La fel si tubul de acord,dar eu iti recomand in fata,deaoarece tinand cont de capacitatea difurilor,cred ca montarea in spate va crea bum-bum mult.Sa nu uiti de fono,trebuie neaparat,sa-i mai amortizeze miscarea necontrolata a membranei la volum mare,chiar daca nu da medii.

Simularea nu consta numai in introducerea unui volum sa arate bine panta si F3-u.Trebuie sa te uiti si la gd,xmax la Pnom,raspunsul la impuls,influenta baffle-ului etc.Asa poti sa pui orice cutie intre 25 si 50L,chiar mai mult.Daca ai folosit winisd ala beta,simplu de tot,nu prea ai ce sa faci cu el decat sa vezi cam cat de capabil e difu sa coboare ,in rest mai putin.Nu tine cont de volumul ocupat de dif,tub si fono...

Cauta ca trebuie sa fie filtre universale pe 3 cai cu ord 2 macar cu taiere pe la 750-800 si la 4-5k sigur.Daca nu incearca sa vb cu cineva de pe forum,sunt cativa care iti pot face bobinele la pret bun si pui tu conzii.Filtrele Sal sunt scumpe pt ce stiu sa faca,sunt facute cu sarma prea subtire,Ft prea sus ca sa nu intre piese de valoare mare si conzi slabi,unii chiar polarizati.Ai putea pt inceput sa faci doar separare intre medie si tw si woferele le tai jos de tot,le pui pe iesirea de subwofer a unei placi de sunet ,cu Fc undeva intre 100-150hz(totusi sbx13 sunt midbasi,nu doar medii,dci nu e pb ca se ard) si le alimentezi pe ambele cu semnal mono,ca nu are nimic.Legi ambele in paralel,dar o sa-ti trebuiasca un amp care sa functioneze pe 4 ohmi.In timp daca vrei sa le folosesti si in alte combinatii,va trebuie sa pui filtre,nu merge asa cu difurile pe direct,se suprapun frecv redate de 2 difuri in aceeasi zona,o sa sune mai tare in zona aia si iese vaxcs.Daca nu ai pb cu curierii si alte detalii,vezi pe visaton.ro ai acolo tot felul de componente,sunt bunicele si destul de ieftine.

http://www.visaton.ro/filtre_accesorii.html.Combinatia cu tw ala mnc este ioarasi suspecta,deoarece nu stii nimic despre ele,dar daca iti pace cum suna e bun provizoriu.

E multa munca sa faci o incinta,chiar si asa mai slabuta.O incinta buna,care sa reproduca muzica si sa produca placere este muuuult mai greu.

Bafta

Link spre comentariu

MErsi mult CBI de parere, sa stii ca, conteaza, a contat si in cazul postului meu mai vechi "home-made sau de firma" si iti multumesc pentru asta.Recunosc ca am inteles doar 50-60%din ce ai explicat cu legarea la placa audio, intrebarea e de unde vine amplificarea?Oricum am un amplificator, daca ii pot spune asa sa nu gresesc"eu ii spun statie", Unitra WS 315, nu stiu numic despre ea o am de vreo 3-4 ani si sunt multumit de ea, e pe 8 Ohmi, incintele pe care lucreaza momentan sunt de 50W si sunt mici pt puterea ei care nu o cunosc. Problema cu filtrele din comert e ca nu au nici o specificatie decat nr cai si puterea maxima, dar mai caut, mersi de link.

Link spre comentariu

Explicat mai altfel :smt003 Faci boxele si pui filtre doar intre tw si sbx13.Woferele poti sa le legi in paralel si obtii 4ohmi,sau daca ai amplificator stereo,le legi cate unul pe fiecare canal.La intrarea ampului,iei semnal filtrat (iesirea de subwofer) de la o placa de sunet si il distribui ambelor canale(semnal mono)O sa iti mai trebuiasca un amp mic si pt asa zisii sateliti,(caruia ii dai semnal din iesirea front a placii),dar de putere mai mica,poti sa folosesti diverse kituri deja facute.Astfel poti sa reglezi nivelul volumul pe bas si sa echilibrezi spl-ul incintei.Daca tai jos ,mai ai si 2 subwofere,nu se simte pozitinarea sunetului de la subwofer,si poti taia oriunde sub 2-300hz,nu mai jos de 100 ca nu cred ca sbx-urile mici au putere si xmax mare.

Link spre comentariu

Sa pun problema altfel sa imi spui daca e buna, pentru ca ma complic cam prea mult cred si deja trebuie sa folosesc si un kit, ideea cu kitul e buna dar ma va mai costa momentan si nu cred ca ma descurc sa fac eu totul si iar trebuie sa apelez la altii.Intrebarea e daca iau un filtru ma "prost" pe 3 cai si folosec doar iesirile de la TW si Middbas, las wooferul nefolosit, iar pe woofer pun un filtru de subwoofer,problema e daca nu se intampla nimic cu filtrul ala lasat descoperit pe joase, si daca nu e nici o problema cum fac legarea firelor in incinta adica +si- intra in filtrul de medii si inalte , iar de pe bornele de intrare mai trag iar +si- pentru filtrul de bass??Vorbesc prostii sau nu stiu nimic din doua alege maxim douajavascript:emoticon(':rolleyes:')Rolling eyes

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări