Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

SE cu trioda AD1 , 6SN7GT driver

florinapostol

Postări Recomandate

Buna ziua.

Am inceput constructia acestui amplificator in urma cu 2 ani... Schema initiala a fost cu pentroda AF7 ca driver. O lampa greu de strunit si din cauza lacunelor mele in electronica cu tuburi. Filamentele lampilor alimentate in DC  cu regulatoare LM317 , tensiune anodica cu redresata lampa( AZ4) OT-uri Lazaroiu. Suna bine ,dar parca lipsea ceva...

Dupa ce am descoperit si citit cartea "VALVE AMPLIFIERS" a lui Morgan Jones ,am inteles ca sint moduri mai bune de a pune in valoare trioda AD1

Am folosit schema de mai jos. Un uFollower cu 6SN7GT ,fara NFB, Daca e cineva interesat sa construiasca driverul pot sa ii dau si valorile componentelor.

Am inlocuit stabilizarea UA pe lampa cu  o sursa reglabila pentru tensiunea anodica , pentru lampile finale am pus regulatoare de curent constant Rod Coleman . Nu pot sa spun ca e o mare inventie  dar acum parca se aude mai bine ,cu bas mai puternic,

Amplificatorul scoate " marea putere " de 2.7 w/8 ohmi cu distorsiuni la putere maxima 0.9%

k3QxihL.png

pentru ca generatorul meu ne e prea bun pun oscilogramele pe rezistenta de sarcina 8ohmi si cele ale generatorului

50Hz SQRT

YvgSHgQ.jpg

Generatorul la 50 Hz SQRT

4SEsVG9.jpg

500 Hz SQRT

iwhn2fS.jpg

5KHz

OfTrz7e.jpg

Generator la 5KHz

2DuyALE.jpg

10kHZ

hgQSn2F.jpg

Generator 10 kHz

crCNLo9.jpg

1kHz sinus

https://imgur.com/PXMeBHe

25 Hz

https://imgur.com/9hQ9oJ5

20Khz

https://imgur.com/gukYo7m

10kHz

https://imgur.com/EOUTDRo

Asa a fost

https://imgur.com/eGrvd4B

Asa e acum

bNclJdS.jpg

Editat de florinapostol
Link spre comentariu

Frumoasa realizare, felicitari! Trioda AD1 este o raritate cu liniaritate excelenta oarecum similar cu 2A3. 2,7W sunt suficienti de ascultat pe o incinta horn echipat cu un Lowther.Merita acest tub. Sper ca nu va bateti joc de AD1 cu ceva lazi pe 3cai...ar fi curata blasfemie.Chiar de remarcat THD-ul mic 0,9 in bucla deschisa si deasupra Single Ended! Eu as fi incercat un driver in care sa utilizez un singur condensator in calea semnalului.

Link spre comentariu
Acum 51 minute, simson a spus:

Frumoasa realizare, felicitari! Trioda AD1 este o raritate cu liniaritate excelenta oarecum similar cu 2A3. 2,7W sunt suficienti de ascultat pe o incinta horn echipat cu un Lowther.Merita acest tub. Sper ca nu va bateti joc de AD1 cu ceva lazi pe 3cai...ar fi curata blasfemie.Chiar de remarcat THD-ul mic 0,9 in bucla deschisa si deasupra Single Ended! Eu as fi incercat un driver in care sa utilizez un singur condensator in calea semnalului.

Multumesc.

Sigur nu o sa ascult pe boxe cu 3 cai  dar nici Lowther nu imi permit.... Am o pereche de difuzoare Audio Nirvana 12 " cu care sper sa imi fac boxe . Nu sint decis inca intre  bass reflex sau VTP.  Bass reflex sint mai simplu de construit. Am mai incercat sa fac incinte VTP dar nu au iest prea bine...

Link spre comentariu
Acum 24 minute, florinapostol a spus:

Multumesc.

Sigur nu o sa ascult pe boxe cu 3 cai  dar nici Lowther nu imi permit.... Am o pereche de difuzoare Audio Nirvana 12 " cu care sper sa imi fac boxe . Nu sint decis inca intre  bass reflex sau VTP.  Bass reflex sint mai simplu de construit. Am mai incercat sa fac incinte VTP dar nu au iest prea bine...

Solutia VTP e mai reusita decat solutia bas reflex,Doar ca in cazul difuzorului de 12 vor iesi niste incinte destul de mari.Eu am avut doua perechi de VTP cu difuzoare diferite-P-Audio BM8 CXA si Ciare HW 204 plus Ciare HT 264.Solutia Ciare a fost de departe cea mai reusita, cu sunetul cel mai corect pe care l-am avut.Am avut un SE cu 2A3 cateva saptamani imprumutat.De departe a fost sunetul cel mai bun auzit de mine pe diferite boxe.Puterea era undeva la 2-3 watt.

Link spre comentariu
Acum 8 minute, Toader a spus:

Solutia VTP e mai reusita decat solutia bas reflex,Doar ca in cazul difuzorului de 12 vor iesi niste incinte destul de mari.Eu am avut doua perechi de VTP cu difuzoare diferite-P-Audio BM8 CXA si Ciare HW 204 plus Ciare HT 264.Solutia Ciare a fost de departe cea mai reusita, cu sunetul cel mai corect pe care l-am avut.Am avut un SE cu 2A3 cateva saptamani imprumutat.De departe a fost sunetul cel mai bun auzit de mine pe diferite boxe.Puterea era undeva la 2-3 watt.

Am incercat VTP .erau uriase ...1.4M inaltime. Cred ca am facut ceva gresit , nu stateau bine la joase plus ca nici camera in care ascult nu e foarte mare . Nic BR nu or sa iasa prea mici, dintr-un calcul rapid au un volum  de 220litrii dar cu BR nu prea poti sa gresesti. Mai caut pe internet poate gasesc ceva VTP  interesant si usor de facut

Link spre comentariu
Acum 1 oră, florinapostol a spus:

Am incercat VTP .erau uriase ...1.4M inaltime. Cred ca am facut ceva gresit , nu stateau bine la joase plus ca nici camera in care ascult nu e foarte mare . Nic BR nu or sa iasa prea mici, dintr-un calcul rapid au un volum  de 220litrii dar cu BR nu prea poti sa gresesti. Mai caut pe internet poate gasesc ceva VTP  interesant si usor de facut

Tocmai ca cu BR exista sansa sa gresesti mult mai rau decat VTP.

Link spre comentariu
21 hours ago, florinapostol said:

OfTrz7e.jpg

hgQSn2F.jpg

Eeee, la asta ai obtinut doua oscilograme de invidiat! :aplauze 

E mai bun amplificatorul asta decat celalalt cu 6S4S.

Daca poti fa si o oscilograma la 1W cu semnal dreptunghiular. De ce te bat la cap cu 1W este ca nu pot sa compar cu alte trafuri de la alte amplificatoare. Vezi ca forma de unda se imbunatateste daca scazi puterea. (daca am vazut bine 4,37V rms => 2,38W)

P.S. Si zici ca nu ai NFB? 

Link spre comentariu
Acum 8 minute, merck a spus:

Eeee, la asta ai obtinut doua oscilograme de invidiat! :aplauze 

E mai bun amplificatorul asta decat celalalt cu 6S4S.

Daca poti fa si o oscilograma la 1W cu semnal dreptunghiular. De ce te bat la cap cu 1W este ca nu pot sa compar cu alte trafuri de la alte amplificatoare. Vezi ca forma de unda se imbunatateste daca scazi puterea. (daca am vazut bine 4,37V rms => 2,38W)

P.S. Si zici ca nu ai NFB? 

Multumesc !

Da este fara NFB .  Clar ca e mai bun decit cel cu 6S4S..., AD1 e o super lampa

Link spre comentariu

Traful de iesire este "vinovatul principal". Un tub liniar fara un traf de iesire pe masura .... e ca nunta fara lautari. 

Bine, este valabil ca o lampa buna trebuie pusa in valoare si o lampa buna nu garanteaza automat perfomante de top. 

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări