Cilibiu Postat Iulie 10, 2020 Partajează Postat Iulie 10, 2020 (editat) Salut tuturor. Am urmatorul CPU si vreau sa incarc un program in el. Din ce vad eu are o mufa de programare in stanga lui insa nu stiu daca programarea se face SPI sau JTAG. Voi ce parere aveti? O sa iau sa sun pini de la mufa cu pini integratului sa vad ce pini corespund si din foaia de catalog ce functie au ....spi sau jtag. Voi ce programator JTAG folositi pentru integratele de genu? Sunt nou in programare ARM. Numai bine. Editat Iulie 10, 2020 de Cilibiu Link spre comentariu
Cilibiu Postat Iulie 10, 2020 Autor Partajează Postat Iulie 10, 2020 Se pare ca programarea se face JTAG. Ce programator recomandati si ce soft? Link spre comentariu
Stefan Postat Iulie 10, 2020 Partajează Postat Iulie 10, 2020 (editat) Singura mea interactiune cu STM32 a fost cu placutele blue pill si STM32F103C8 de la statiile de lipit chinezesti, deci nu am prea multa experinta cu asa ceva. Totusi iti recomand ST-LINK/V2 varianta originala (nu e foarte scumpa la farn...) deoarece zice clar ca suporta TM32F4xxx. Eu le-am rescris doar pe pinii SWD_CLK si SWDIO cu o clona de V2, la tine trebuie acordata mai multa atentie deoarece ARM-ul tau e mult mai scump fata de ce am folosit. Editat Iulie 10, 2020 de Stefan Link spre comentariu
Cilibiu Postat Iulie 10, 2020 Autor Partajează Postat Iulie 10, 2020 (editat) OK. Am comandat de la TME. Ceilalti pini la ce se mai folosesc? Sa inteleg ca eu voi folosi de la conector doar pini 1-GND 4-SWCLK 6-SWDIO , corect? Ce soft ai folosit impreuna cu programatorul? Mersi de raspuns! Editat Iulie 10, 2020 de Cilibiu Link spre comentariu
Stefan Postat Iulie 10, 2020 Partajează Postat Iulie 10, 2020 Strict pentru "varsat" firmware-ul am folosit programul lor https://www.st.com/content/st_com/en/products/development-tools/software-development-tools/stm32-software-development-tools/stm32-programmers/stsw-link004.html (chiar daca interfata hardware e clona) Nu stiu sa-ti spun de ce STM32-urile astea au si JTAG (mai multi pini) si SWD (mai putini pini), stiu insa ca alti producatori folosesc doar una din ele. La clona se mai regaseau semnalele SWO (are utilizari multiple canf faci debugging) si RESET ce nu am idee cand se foloseste deoarece procesorul accepta reset si prin protocolul SWD. Link spre comentariu
q_acdc Postat Iulie 11, 2020 Partajează Postat Iulie 11, 2020 https://imgur.com/d76u7iK Link spre comentariu
Stefan Postat Iulie 11, 2020 Partajează Postat Iulie 11, 2020 O poză face cat 1000 de cuvinte ... dar uneori parcă nu strică și ceva text. Ai conectat la header-ul placii de dezvoltare, sau ce ai acolo, direct panglica cu 20 pini așa că nu știm dacă folosești JTAG sau SWD Aplicația de programare e dintr-un IDE? Sau e stand-alone? @Cilibiu Da, aia sunt pinii pentru SWD. Link spre comentariu
nico_2010 Postat Iulie 11, 2020 Partajează Postat Iulie 11, 2020 (editat) Dispozitivul de programare este unul original (cel putin asa pare), iar aplicatia este Cube Programmer, cea mai noua varianta a programului STLink. Cat despre modul de programare, intr-adevar nu se poate dealusi clar, insa softul poate lucra atat in varianta JTAG cat si utilizand doar pinii SWCLK si SWDIO (adica programare seriala). Pinul NRST se foloseste pentru conectarea uC "under RESET" la dispozitivul programator. Spre deosebire de uC pe 8 biti, cele de la STM nu pot fi blocate multumita bootloader-ului prescris in controller. Editat Iulie 11, 2020 de nico_2010 Link spre comentariu
Cilibiu Postat Iulie 11, 2020 Autor Partajează Postat Iulie 11, 2020 Deci trebuie folosit si pinul NTRS, chiar asta vroiam sa intreb azi. @Stefan a zis ca suporta reset prin protocolul swd....... Eu vreau sa programez" in-circuit programing". Cu programatorul asta pot doar sa scriu sau pot sa citesc si sa salvez? Link spre comentariu
nico_2010 Postat Iulie 11, 2020 Partajează Postat Iulie 11, 2020 NRST nu trebuie folosit neaparat. Cu programatorul clona poti scrie aoftul in uC, dar poti si citi ori depana respectivul soft Link spre comentariu
Cilibiu Postat Iulie 11, 2020 Autor Partajează Postat Iulie 11, 2020 Ok. Multunesc tuturor de sfaturi. Astept sa vina programatorul si revin cu detali. Zi faina tuturor. Link spre comentariu
mars01 Postat Iulie 12, 2020 Partajează Postat Iulie 12, 2020 (editat) La 11.07.2020 la 11:23, Cilibiu a spus: Cu programatorul asta pot doar sa scriu sau pot sa citesc si sa salvez? In context, merita citit: https://www.st.com/resource/en/application_note/dm00033344-stm32-proprietary-code-protection-overview-stmicroelectronics.pdf Mai interesant (pt STM32F4 uC): https://www.st.com/resource/en/application_note/dm00186528-proprietary-code-readout-protection-on-microcontrollers-of-the-stm32f4-series-stmicroelectronics.pdf Aceasta pt a nu apare prea multa frustrare cand se incearca un dump al flash-ului din uC. Fiind o placa industriala, eu daca as fi programatorul acestui uC as proteja SW-ul. Editat Iulie 12, 2020 de mars01 Link spre comentariu
Cilibiu Postat Iulie 12, 2020 Autor Partajează Postat Iulie 12, 2020 Mersi de info. Codul a fost citit dintr-un uC indentic. Mi-a fost furnizat ca sa il incarc in uC. Se poate face debug pe conectorul respectiv, deci clar ca nivelul de securitate este Level 0 default. Va tin la curent dupa ce incerc sa il citesc si sa il programez. Numai bine. Link spre comentariu
core Postat Iulie 13, 2020 Partajează Postat Iulie 13, 2020 Bootloader-ul integrat de la ST, nu se poate folosi în protecție level 1 sau 2. Multe firme preferă să scrie neprotejat, în loc să-și facă propriul bootloader, unde au ceva de muncit. Fac treaba mai repede și au un bootloader gratis, pentru FW update. Link spre comentariu
Cilibiu Postat Iulie 13, 2020 Autor Partajează Postat Iulie 13, 2020 Eu am incercat un firmware update si nu functiona corespunzator programul, ulterior am primit fisierele bootloader.hex si firmware.hex. Acum sa vad daca bag firmware.hex rescrie si bootloader-ul, din ce stiu eu bootloader-ul este deja prezent in firmware. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum