Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Stocare energie

Vizitator keta

Postări Recomandate

Cum se poate stoca si utiliza cel mai bine enrgia combinata eoliana si solara ?In principiu ar fi cel mai simplu in aacumulatori de 12 v. Intervine insa factorul durata de viata pt respectivii acumulatori. Exista acumulatori garantati pentru o durata de viata mai mare de 4-5 ani ? Am posibilitatea de a cumpara un acumulator de 12 v la 2000 A, este mai avantajos decit "N" acumulatori de 150 A ?. Eu m-am gandit ca nu , considerand numai factorul de risc ca s-ar putea strica, ori la cei de 150 A se mai poate schimba unul din ei fiind legati in paralel.Am o instalatie eoliana de 500 W / 12V si panouri solare de 200W / 12 VPentru un consum de 2kw /h (temporar masina de spalat la 220V ) si in rest 3 congelatoare la 220V, 150W / h de bucata, plus iluminat economic pe spoturi cu leduri la 12V, 2W/ buc X 30 spoturi si TV la 12 V si pompa de recirculare centrala la 12 V. Momentan nu am invertorul care sa-mi asigure cei 220 V si intrebarea mea este avind in vedere capacitatea de stocare de energie si consumatorii aferenti pe 12V cam ce invertor sa cumpar ca sa-mi asigure si restul de putere necesara si / sau ce nivel de stocare de enrgie trebuie sa am?

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 28
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• ipman

4

• cirip

2

• Dr.L

2

• zaitzus

2

Top autori în acest subiect

Cum se poate stoca si utiliza cel mai bine enrgia combinata eoliana si solara ?In principiu ar fi cel mai simplu in aacumulatori de 12 v. Intervine insa factorul durata de viata pt respectivii acumulatori. Exista acumulatori garantati pentru o durata de viata mai mare de 4-5 ani ? Am posibilitatea de a cumpara un acumulator de 12 v la 2000 A, este mai avantajos decit "N" acumulatori de 150 A ?. Eu m-am gandit ca nu , considerand numai factorul de risc ca s-ar putea strica, ori la cei de 150 A se mai poate schimba unul din ei fiind legati in paralel.Am o instalatie eoliana de 500 W / 12V si panouri solare de 200W / 12 VPentru un consum de 2kw /h (temporar masina de spalat la 220V ) si in rest 3 congelatoare la 220V, 150W / h de bucata, plus iluminat economic pe spoturi cu leduri la 12V, 2W/ buc X 30 spoturi si TV la 12 V si pompa de recirculare centrala la 12 V. Momentan nu am invertorul care sa-mi asigure cei 220 V si intrebarea mea este avind in vedere capacitatea de stocare de energie si consumatorii aferenti pe 12V cam ce invertor sa cumpar ca sa-mi asigure si restul de putere necesara si / sau ce nivel de stocare de enrgie trebuie sa am?

1.Acumulatori de care ai tu nevoie sunt destul de scumpi,insa au o viata de pana la 15ani(teoretic)si se numesc "deep cycle"2.Invertorul de care ai tu nevoie trebuie sa fie cu sinosoida pura.(si costa ceva si asta)3.Capacitatea acumulatorilor ar fi indicata sa fie de minim 5 ori mai mare decat consumul.(puterea maxima a invertorului)Apropo invertorul in care transforma,consuma.Ex:pt. a transforma 400W el consuma pe putin 500W,in concluzie iti mai ia vro 10A,numai ca transforma.-------PS Eu personal am facut un sistem complet(de la 0)Format dintr-un generator eolian home made,ai am folosit acumulatori auto si un invertor 500W facut industrial insa cu sinus modificat.Si am fost multumit,in aceasta privinta.Apropo nu am observat ca ai specificat undeva de regulator/controler.
Link spre comentariu

E o solutie la care m-am gandit prima oara cand eram prin clasa a 4-a, dar inca mi se pare de luat in considerare:un bazin subteran maaaaare si bine izolat termic, plin cu apa. Vara incalzesti apa, iarna o recirculi prin casa.Daca iti pui ambitia poti face si un al 2-lea bazin maaaaare si bine izolat termic pe care sa il racesti iarna aproape de 0 grade si recirculi apa prin instalatia casei pe timpul verii. :weedman: :smt003 :weedman: :smt003 :weedman:

Link spre comentariu

Solutia respectiva se foloseste in prezent, dar impreuna cu o pompa de caldura. In locul bazinului se poate folosi apa din panza freatica. Mai este folosit si schimbul cu aerul, unitatea exterioara numindu-se "stalp de ghiata".

Link spre comentariu

Ideia mea nu poate fi aplicata-n practica (!!!!!!!), dar oricum ca ideie e interesanta.De fapt se foloseste, dar la scara industriala.Cu ajutorul curentului scoti hidrogenul din apa , in stochezi in ceva cu totul special, apoi cu un fuel cell if transformi din nou in curent.Spre exemplu un rezervor de H cat o baterie R6 poate alimeta un Lapatop timp de 12 ore.

Link spre comentariu
  • 1 an mai târziu...
Vizitator AditaN

Tu stai dupa podul garii? Pe langa Lupeni?
Link spre comentariu
  • 2 luni mai târziu...
Vizitator boltea

va salut, postez pentru prima oara pe acest forum, nu mai sunt acum un electronist impatimit desi am fost in adolescenta(pacat ca m-am lasat), sunt de vreun an obsedat de conceptul free energy si in special de folosirea fortei magnetilor. referitor la subiectul topicului, eu am avut la un moment dat alta idee - si vreau sa-mi ziceti cum vi se pare. De ce sa stocam energia in acumulatori cand o putem stoca mecanic? Adica sub forma de aer comprimat, intr-un rezervor mare, cu cat mai mare cu atat mai bine...si cred ca rezervorul nici nu trebuie sa fie metalic, exista atatea materiale care se preteaza...cum ar fi plasticul folosit la pet-uri, sau ma rog, orice, dar cu conditia sa se faca asta la scara industriala, sa existe firme care fac astfel de rezervoare. Exista deja prototipuri de automobile care merg cu aer comprimat...ce ziceti?

Link spre comentariu
Vizitator sorin6

Cu energia disponibila ziua cand e soare sau cand bate vantul, "muti" apa la etaj, prin pompare.Noaptea sau cand nu e vant fluxul de apa se inverseaza, alimentand o turbina... :dans: Aceasta da curent... Nimic nu e stiintifico-fantastic, nici revolutionar, nici macar periculos (daca stii sa inoti...)In plus, ai doua piscine la casa... :nas: Hai, c-am luat-o si eu pe ulei... :ciuda:

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

la ora actuala cea mai buna forma de stocare a energiei o constituie pilele de combustie reversibile, cand se aplica tensiune descompune apa in oxigen si hidrogen care poate fi stocat foarte usor, existand totusi ricul de explozie, hidrogen care poate fi transformat la loc in apa luand oxigen din atmosfera, rectie chimica care genereaza si energie electrica si energie termica.problema e ca inca sunt foarte scumpe dar in 2010-2012 sunt promisiuni de la marile compani producatoare de masini ca vor incepe productia in serie a masinilor cu pile de combustie, asta ca o parantezapt cine vrea mai multe informati sa-l intrebe pe gogu, in romana "pile de combustie", in engleza"fuel cell"

Link spre comentariu
  • 4 luni mai târziu...
Vizitator stefaann

Pe afara exista un agreement intre producatorul de energie si reteaua de distributie a energiei electrice.Cand produci energie impingi in retea sincron, cand vine seara sau nu mai bate vantul, consumi energia care ai avut-o in plus si ai impins-o in retea.Un contor de energie electrica cu tarife diferite pe ore pentru energia produsa sau consumata si invertor sincron cu reteaua de distributie este pus la dispozitie de catre cel cu reteau de distributie din strada.Pentru asta companiile care furnizeaza energia electrica trebuie sa fie deschise spre astfel de treburi.Cum la noi nu exista interes decat pentru a consuma de la ei la preturile lor prohibitive, interesul este zero.In Canada energia elecrica este de 4 ori mai ieftina decat in Romania.Sa stochezi energie in Ro este complicat cu costuri destul de mari.

Link spre comentariu
Vizitator fszfox

..dar la scara industriala.Cu ajutorul curentului scoti hidrogenul din apa , in stochezi in ceva cu totul special, apoi cu un fuel cell if transformi din nou in curent.

am vazut asa ceva pe Discovery Science la Ecopolis, o instalatie in sua care facea exact asa ceva, in plus omul isi alimneta cu o parte de Hirdogen o butelie (ca cea de GPL) si il folosea drept combustibil in motorul masinii sale. Oricum erau multe idei interesante in emisiunea Ecopolis si in GreenWeels

Solutia respectiva se foloseste in prezent, dar impreuna cu o pompa de caldura. In locul bazinului se poate folosi apa din panza freatica. ".

Se poate folosi un bazin etansat si bine izolat termic, unde sa pastrezi caldura antigelului sau a apei, si bineinteles cu o pompa, si vas de expansiune etc, la fel ca in cazul panourilor solare pentru apa calda (antigel). de fapt chear asta face insalatia in cauza cedeaza caldura apei circulata prin spirale in interiorul acelui bazin, prevazut cu spirale) iar centrala temrica loloseste mai putina energie pentru a incalzi apa de ex de la 60 pna la 90 si nu de la 12 la90 grade. odata inmagazinata caldura in acest mod ea poate fi folosita ca energie mecanica, sau electrica printr-un motor STIRLING care foloseste diferenta de temperatura de la cle 2 capete ale sale, iar pentru asta e nevoie de un motor stirling performantam vazut un proiect folosind panza freatica la Ecopolis pe Discovery Science, desfasurat intr-o tara nordica, ceda caldura acumulata in incaperi, inlocuind astfel aparatele de aer conditionat
Link spre comentariu
Vizitator fszfox
va salut, postez pentru prima oara pe acest forum, nu mai sunt acum un electronist impatimit desi am fost in adolescenta(pacat ca m-am lasat), sunt de vreun an obsedat de conceptul free energy si in special de folosirea fortei magnetilor. referitor la subiectul topicului, eu am avut la un moment dat alta idee - si vreau sa-mi ziceti cum vi se pare. De ce sa stocam energia in acumulatori cand o putem stoca mecanic? Adica sub forma de aer comprimat, intr-un rezervor mare, cu cat mai mare cu atat mai bine...si cred ca rezervorul nici nu trebuie sa fie metalic, exista atatea materiale care se preteaza...cum ar fi plasticul folosit la pet-uri, sau ma rog, orice, dar cu conditia sa se faca asta la scara industriala, sa existe firme care fac astfel de rezervoare. Exista deja prototipuri de automobile care merg cu aer comprimat...ce ziceti?[/quote]

mi se pare o idee excelenta, voi experimenta si eu , cea mai mare problema pe care o vad acum este consumul de energie folosita pentru a pompa aerul in rezervor, care trebuie mentinuta mai mica decat energia obtinuta folosind apoi puterea aerului comprimat... si ma intreb cum s-ar putea face asta

Link spre comentariu

Cum se poate stoca si utiliza cel mai bine enrgia combinata eoliana si solara ?In principiu ar fi cel mai simplu in aacumulatori de 12 v. Intervine insa factorul durata de viata pt respectivii acumulatori. Exista acumulatori garantati pentru o durata de viata mai mare de 4-5 ani ?

Cea mai buna metoda, da, sunt acumulatorii.Insa pentru cantitati mari de energie nu mai sunt cea mai buna solutie.Dar tot energia "chimica" ramane cea mai buna. Si anume transformarea unor substante cu energia electrica si apoi refacerea inversa a procesului cu ajutorul unor pile de combustie sau pur si simplu a arderii.De exemplu: electroliza apei -> stocarea gazelor -> ardere -> energie termica.Pentru celule de combustie pot trimite fotografii facute dupa o carte, cui doreste. Sunt foto prea mari pentru a le posta aici. PM daca e cineva interesat.
Link spre comentariu
  • 4 săptămâni mai târziu...

on topic...cel mai bn e sa folositi acumulatori cum spunea si colegul forumist deep cycle, la munca folosesc acest tip de acc in gel, fara acid, au unii din ei si 6ani si functioneaza f bn. depinde f mult de firma, de unde si pretul :) 12v si 90a si sunt f buni sonnenschein. dupa cum zicea un coleg e f important sa ai un regulator de incarcare, ca sa nu defectezi acumulatorii si un circuit de descarcare profunda. pls daca se poate niste poze cu ce ai acasa si niste informatii de unde ai achizitionat panoul, in prezent ma chinui sa fac o eolina a de 2,2kw si un panou de400-500w in functie de finante. cu stima,florin c. ym : pusttiuc

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări