Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Izolare fonica la sursa


nustiunimic

Postări Recomandate

Am cautat si-am gasit doar tutoriale pe tema izolarii fonice la receptor, pe ideea ca nu-ti poti convinge vecinul sa-si renoveze apartamentul; toate promit linistea din rai. 

Ei bine, eu sunt vecinul zgomotos. Vreau sa pot testa boxele cum suna la volum un pic mai mare decat limita decentei, iar fiul meu foloseste un cnc si alte scule electrice cu care ar produce destula galagie sa-mi ridice vecinii in cap. 

Pentru ca urmeaza sa ne mutam toate astea intr-un apartament gol in care abia am inceput amenajarile, m-am gandit sa aplic o solutie de izolare macar intr-o camera.

E la mansarda, jumatate din ea e peste un vecin, jumatate e peste apartamentul meu. In lateral, e un perete comun cu vecinul din cealalta scara, un perete comun cu cealalta camera din mansarda. 

Puteti sa-mi recomandati o solutie de izolare fonica pentru situatia asta? 

Va multumesc! 

Editat de nustiunimic
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 7
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • valivoi

    2

  • nustiunimic

    2

  • one

    1

  • mama

    1

Top autori în acest subiect

Polistiren extrudat pentru pardoseala ,4-5 cm si simplu 5 cm pe pereti .

La pardoseala peste polistiren parchet sau pal ,in functie de destinatie .

La pereti rigips peste polistiren .

E bun si buretele de mai sus doar pentru pereti si ceva mai gros .

Link spre comentariu

Se poate face si cu panouri de vata minerala,dar trebuie privita problema din mai multe unghiuri,izolare fonica pereti,podea, tavan,izolare fonica cai de acces(usi),izolare fonica ferestre-luminatoare.O foaie de sticla care vibreaza intr-o fereastra transmite foarte usor vibratia in pereti deoarece vad ca se foloseste din ce in ce mai mult metoda de montare a tocului de fereastra lipit de grinda.

Link spre comentariu

Boxele monitor de studio nu duduie ca cele de casă. Prin structurile de beton se transmit cel mai bine frecvențele joase. Asta deja implica un set de măsuri care sa nu permită acest lucru.

Doar izolarea cu panouri de burete gofrat (și nu cofrat, cum scriu negustorii semianalfabeți pe net) nu rezolvă în totalitate.

 

LE

S-a mai postat între timp. Era un răspuns la cea de-a doua postare.

Editat de mama
Link spre comentariu

Inainte de a ti se recomanda o solutie, sau a putea careva  sa se gandeasca la ea, trebuie sa stie caracteristicele din teren. Fii mai darnic in detalii.

Din ce sunt peretii, ce fel de structura are cladirea, detalii despre pardoseala, spatiu vitrat, instalatii existente. Indiferent cum ar fi, o solutie ideala nu exista, nu este ieftina si mai ales nu poate fi foarte eficienta in fata unor utilaje si boxelor date la maxim. 

 Asta din urma e direct proportionala cu costul. Eficienta.

Link spre comentariu

Pentru scule, in loc sa ai masa de lucru direct pe podea, ai putea sa pui un covor de cauciuc dedesubt. Exista materiale mai mult sau mai putin expandate, care amortizeaza bine vibratiile, cum sunt de exemplu covorasele care se pun sub masina de spalat.

Pe masa, poti pune un alt strat de cauciuc, de 5mm de exemplu. Sau sub scule, de exemplu cnc, montezi picioare cu amortizare. Combinarea mai multor elemente de amortizare a vibratiilor va da rezultate foarte bune. Imagineaza-ti un automobil, care are pneuri, apoi suspensii amortizate, iar tu stai pe un scaun moale. Daca scoti doar unul din aceste elemente, situatia se va inrautati sesizabil.

Degeaba pui material absorbant pe pereti daca transmiti vibratii prin podea.

 

Izolarea fonica a podelei incepe de la constructia acesteia.

Este intuitiv ca daca merge cineva cu tocuri pe gresie va transmite un zgomot mai mare decat daca va merge pe un covor asezat pe parchet multistrat, sub care este o izolatie groasa (poliuretan), asezat peste o sapa flotanta.

 

Nici plafonul nu trebuie uitat.

 

Vrei sa testezi boxe sau doar sa asculti muzica la volum mai mare ? Nu iti pot recomanda casti, caci stiu ca iti vor distruge urechile.

Cred ca intr-un bloc de apartamente, din pacate, exista niste limitari care nu pot fi depasite usor. Chiar daca vei diminua zgomotul in exterior, sunt convins ca va ramane deranjant. 

Pentru a testa boxe ai nevoie in primul rand de un spatiu mare. Transmisia corcta a frecventelor joase implica un spatiu mare. Izolarea fonica a peretilor va micsora spatiul. Eu as considera montarea unor pereti falsi (gipscarton), peste un strat din material fonoabsorbant (trebuie vazut si bugetul pentru a decide materialul). 

Nu cunosc vata minerala cat de bine ramane in interior, daca peretii sunt bine sigilati poate nu sunt probleme, dar unele gauri vor fi oricum (prize etc.). Cu vibratiile, eu m-as gandi la vata minerala ca ar putea iesi (particule in aer) si nu cred ca e bine sa le respiri.

Ideal ar fi sa ai un container din beton, captusit in interior cu un strat de vata, si apoi acel material anecoic pe care ti l-a recomandat cineva (burete cu structura piramidala). Dar in practica, spatiul si bugetul conteaza.

 

Ar trebui sa mai consideri ca o camera "surda" va crea o senzatie ne-naturala, dar cred ca te vei obisnui. Nu in ultimul rand, va trebui sa ridici volumul si mai mult, ca sa ai aceeasi senzatie auditiva.

Editat de one
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări