Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Solutie pentru cuva ultrasunete


matzah

Postări Recomandate

Intrebare simpla: voi ce lichid folositi pentru cuvele cu ultrasunete la curatat placi. Am auzit de cazuri ce folosesc alcool izopropilic, apa distilata + o parte solutie alcalina concentrata etc. La magazinele locale, astia dau din umar cand ii intrebi de solutie speciala pentru astfel de cuve deci daca va fi vorba sa utilizez, trebuie sa comand de pe undeva. Exista si alte alternative mai "gasibile" local? 

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 26
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • alec

    4

  • BRANCA

    3

  • matzah

    3

  • TibiBzg

    3

Top autori în acest subiect

Imagini postate

   Eu, personal, folosesc alcool izopropilic. Rezultatele sunt foarte bune.

Alcoolul, rezultat dupa utilizare, este lasat la decantat si refolosit dupa eliminarea impuritatilor prin filtrare.

 

 

Editat de PINTI
Link spre comentariu

Si eu foloseam pana acum alccol izopropilic. Dar cica nu e bine, ca cica nu caviteaza la fel ca amestecul de apa de-ionizata + solutie speciala pt curatat. 

 

De ce intreb. Am o placa de baza a unui laptop (personal) pentru care incercand sa imbunatatesc transferul termic, am aplicat pe procesor o pasta termoconductoare (sa nu o denigrez numindu-o vaselina) Arctic Silver 5, recomandata de calculatoristi ca fiind printre cele mai tari dintre alifiile termoconductoare. Gandindu-ma ca mnah... silver, o fi argint, alti oxizi metalici sau naiba stie ce baga astia in ele, am cautat sa vad sa nu cumva sa fie conductiva - electric. Producatorul zice ca cica nu. Preventiv, am infipt si multimetru sa fac o proba. Nu era. Aplic pasta, dau sa pornesc laptop-ul si surpriza, mort. Constat ca a curs putina pasta pe langa procesor, unde se afla ceva condensatoare/rezistente smd, capsula foarte micuta. Curat cu alcool, betisoare etc. Laptop-ul porneste, dar da gherle, ramane tactat la frecvente mici etc. Caut pe net, cica pasta astora de la Arctic sau cum le spune, desi nu conduce curentul are totusi "un comportament usor capacitiv" ca sa citez ce spun ei, si este cunoscuta in a interfera cu unele componente electronice. 

Bag deci placa la cuva, strict cu alcool izopropilic. Pasta se dizolva si se imprastie instant in tot lichidul (vaselina siliconica ordinara nu face asa). Acum dracia aia gri argintie ajunge prin toata placa. Dupa asta incep toate nebuniile cu placa aia, ba merge sunetul, ba nu merge, ba pica bluetooth, ba nu mai porneste etc.  Dupa vreo 2 spalari tot n-am scos-o la capat, cu schimbat alcool, altul nou, incercat cu apa distilata, apoi alcool etc. E mai bine, dar tot mai face unele faze. Ma gandesc ca amestecul de alcool cu particule ale pastei termoconductoare buclucase au ajuns pe sub capsulele BGA si inca fac necazuri/nu se elimina complet. 

 

De-asta ma gandesc daca solutiile mai speciale pentru cuve de ultrasunete ar avea vreun merit mai deosebit sau poate ca jucaria mea de cuva "Baku" sau ce chinezarie e aia nu stie prea multe (nu face un sweep intre mai multe frecvente ca sa nu formeze unde statice si deci zone unde mizeria nu se elimina, nu stie incalzire lichid - trebuie sa-l torn eu la temperatura la care vreau)

Editat de matzah
Link spre comentariu

@franzm are dreptate, trebuie cu jet nu baie.

La cuva cu ultrasunete trebuie adăugat un surfactant . Eu as încerca să adaug citeva picături de soluție de clătire pt mașinile de spălat vase. 

Link spre comentariu

@sesebe exact cu solutia de clatit pentru masina de spalat vase m-am gandit si eu. Am pus ochiometric putina solutie de-asta in aprox 0.75l apa distilata (de asta aveam) si am incalzit separat la microunde recipientul cu lichid pe care l-am varsat in cuva de ultrasunete. Pastilele sau detergentii pentru masina spalat vase imi pareau cam agresivi, unii au adaos de sare sau alte minuni ce nu le vad bine pe o placa de baza. Diferenta este ca de data asta am improvizat cu niste sarme un plan inclinat pe care sa stea placa, am facut cicluri de cate 3 minute cu placa in fiecare orientare. La final am facut 2 cicluri cu apa distilata simpla (un fel de clatire) si ulterior inca 2 ture cu alcool izopropilic (sa dislocuie apa). 

Am uscat placa cu o suflanta de aer cald pentru a ma asigura ca nu mai am umiditate ramasa apoi am bagat-o la probe. Scriu de pe laptop-ul cu pricina, momentan nu pare sa mai manifeste probleme. 

Din ce-am mai citit, temperatura la care se foloseste lichidul din cuva de ultrasunete are importanta majora. La temperaturi gen 20-30 grade eficienta procesului este mult diminuata. 

 

 

Link spre comentariu
  • 2 ani mai târziu...

Ca sa nu mai deschid alt topic nou, o sa intreb aici.

 

As vrea sa-mi achizitionez si eu o cuva de genul acesta. Imi puteti da ceva pareri? Voi ce model folositi si cat sunteti de multumit.

Apoi, evident, vine intrebarea "Care este solutia de spalare, ideala"?

Editat de TibiBzg
Link spre comentariu

Depinde ce vrei să cureți. 

De vrei să cureți o monedă, un inel, lănțișoare poți folosi orice jucărie de 30-40W de pe piața.  Găsești două la secțiunea vânzări.

Link spre comentariu
1 oră în urmă, alec a spus:

Depinde ce vrei să cureți. 

De vrei să cureți o monedă, un inel, lănțișoare poți folosi orice jucărie de 30-40W de pe piața.  Găsești două la secțiunea vânzări.

Nu ma prea intereseaza lantisoarele.

Ma intereseaza sa curat pcb-uri, oxid, sacaz, flux...chestii de genu.

 

Link spre comentariu
Acum 20 ore, alec a spus:

În cazul ăsta e nevoie de o cuvă mult mai mare și putere de la 100W. Soluții de curățat se găsesc gata făcute. 

 

Am inteles ,multumesc!

 

Mai astept si alte pareri.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări