Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Amplificator ultralinear cu 6p3s

bounty

Postări Recomandate

Doresc sa incerc schema aceasta.La trafo de iesire se spune ca se folosesc tole tip M102 cu S 15 cm2.INCA NU AM GASIT SPECIFICATII PT ACEST tip de tola si nu stiu daca pot folosi in locul lor tole obisnuite E+I.Primar 2x1800 sp cu 0.35 mm Sec 200 sp cu 0.65 mm.Pentru aprox 40 w trafo de iesire nu este prea mic?6p3se_6l6kamp.pdf

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 12
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• bounty

4

• d2134

1

• DanM

1

Top autori în acest subiect

Imagini postate

M102 echivalent E17 ca secțiune pentru aceeași grosime pachet de tole cu deosebirea ca pentru M102 înălțimea ferestrei de bobinare este ceva mai generoasă și circuitul magnetic M102 mai lung decât la un prezumtiv E17. Dacă ne interesează fereastra de bobinare se poate merge pe E20.

Raportul spirelor primar/secundar este valid pentru sarcină de 15-16Ω în secundar.

Înfășurările precizate cu diametru precizat necesită ceva fereastră de bobinare.

De ce în titlu subiect apare ultralinear ?!

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

d2134 multumesc pt link,pt valderama,schema ,titlul sunt luate de pe un site maghiar, le-am luat asa cum erau . multumesc!Ceva pareri despre scheme prima si aceasta?

6p3se_amp.gif

Editat de bounty
Link spre comentariu
1 oră în urmă, bounty a spus:

Doresc sa incerc schema aceasta.La trafo de iesire se spune ca se folosesc tole tip M102 cu S 15 cm2.INCA NU AM GASIT SPECIFICATII PT ACEST tip de tola si nu stiu daca pot folosi in locul lor tole obisnuite E+I.Primar 2x1800 sp cu 0.35 mm Sec 200 sp cu 0.65 mm.Pentru aprox 40 w trafo de iesire nu este prea mic?6p3se_6l6kamp.pdf

Pachetul de tole este M102b...are 15,8cm² si la 50Hz in jur de 180VA. Costa, doar miezul, in jur de 100€. Si, da, se pot obtine chiar 50W din miezul asta.

@valderama, nu cred ca sunt ''echivalente''...in M102b  e alta tabla,VM111-35, si are alte proprietati magnetice. Sunt mai multe variante de tabla pentru M102, cine a lucrat cu ele le stie.

Uite si poze cu un M102b, recuperat dintr-un Rohde&Schwarz

20200707-145924.jpg

20200707-150048.jpg

20200707-150120.jpg

Editat de Vizitator
Link spre comentariu
Vizitator viobio
Acum 4 ore, bounty a spus:

Cu Ua 400V, conexiune UL, o să obții aproximativ 24..27w putere. 

Încearcă asta 

Cu modificări minime poți folosi și 6H8C sau 6H1P, dacă nu ai ECC81 sau 12AT7, cu toate că dacă îl faci pentru tine.... merită să dai 300...400lei pe 4 ECC81 sau 12AT7. 

http://www.audioalchemy.ro/amplif/lampi/valve.htm

Îți recomand Electroharonix, nu JJ.... care sunt pârnăi de tuburi. 

Vezi că desenul sursei, pe partea de filamente are ceva lipsă, care va lansa în difuzoare un frumos humm de 50hz, mă refer la schema din pdf. 

Editat de viobio
Link spre comentariu
Acum 8 ore, bounty a spus:

Atenție în documentul din citat PDF(www.elektroncso.hu/Krasznai Istvan) raportul de transformare pentru sarcina secundar precizată este greșit.

Adică 18 X 18 X  = 2592Ω  altfel spus o sarcină neobișnuită anod-anod pentru 6L6GC. Ca și principiu Krasznai Istvan trebuia să stipuleze în documentul ăla o sarcină secundar de  15Ω-16Ω suportabilă în raport cu datele OT și tuburile finale.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Dacă vrei să păstrezi "rețeta" OT oferită de Krasznai Istvan o corectezi așa pentru sarcină secundar 8Ω.

(sau mai bine cumperi două transformatoare de ieșire Toroidy-Hammond-Edcor... adecvate scopului)

1-OT hu.gif

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

O sa raman la varianta asta si o sa caut tole E20.Deocamdata dispun de un miez E18 cu sectiunea de 18 cm2.Pot reduce din diametrul sarmei din primar pe la 0.28 mm ca sa nu am surprize sa nu incapa  tot bobinajul in miez?  Sau cu secundarul redus pt 8 ohm poate am sansa totusi sa incapa.

Link spre comentariu

Secundarul redus pt 8 ohm implică cresterea proporțională a diametrului sărmei datorata cresterii curentului lrin infasurare... P=RxIxI...

In concluzie fereastra ocupată de secundar va rămâne constantă...

Link spre comentariu
Vizitator viobio
Acum 13 ore, bounty a spus:

O sa raman la varianta asta si o sa caut tole E20.Deocamdata dispun de un miez E18 cu sectiunea de 18 cm2.Pot reduce din diametrul sarmei din primar pe la 0.28 mm ca sa nu am surprize sa nu incapa  tot bobinajul in miez?  Sau cu secundarul redus pt 8 ohm poate am sansa totusi sa incapa.

Dacă reduci diametrul sârmei din primar o să îți crească rezistenta în cc, obții o inductanța mai mare dar o să ai probleme cu redarea frecventelor înalte. 

Link spre comentariu
Vizitator viobio
Acum 2 ore, bounty a spus:

Multumesc,o sa merg cu E 18 si sarma mai subtire in primar.NU ma deranjeaza daca nu scad f mult inaltele,amplificatorul este dedicat pt  instrument,chitara.

Dacă vrei etaj final pentru amp dedicat chitarei.... folosește altă topologie a schemei, una cu prezența sau adaptează la asta, pentru chitară traful trebuie să fie linear de pa 80...100Hz până la maxim 12khz, nu mai mult pentru că îți bagă armonici aiurea. 

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări