Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Transformator de iesire pe TS-90-2

Onesium

Postări Recomandate

6 hours ago, viobio said:

Ce amplificator o să obții cu Laa 1,5H in primar? 

Am dat in mare datele transformatorului original de retea, evident ca nu l-as fi folosit ca transformator de iesire fara sa-l rebobinez.

PS: Am primit ajutor in privat de la @LMOlimpiu , mi-a fost de foarte mult ajutor si am ajuns la concluzia ca sunt necesare vreo 4000 de spire pentru o inductanta de 20H.

Editat de Onesium
Link spre comentariu
La 07.07.2020 la 12:58, Onesium a spus:

le-am alezat suprafetele de contact incat sa nu mai treaca lumina deloc intre ele,

Puteti, va rog, sa detaliati?

Link spre comentariu
5 hours ago, franzm said:

Puteti, va rog, sa detaliati?

Am lipit smirghel de 400 pe o bucata de sticla si am lustruit suprafetele de contact ale C-urilor pana cand nu s-a mai vazut lumina intre ele atunci cand le puneam cap la cap si cu o lanterna in spate.

3 hours ago, popa marius said:

Suprafetele de contact se  rectifica nu se frezeaza 

Greseala mea, am folosit terminologia gresita (tind sa am problema asta:scarpin ).

Link spre comentariu

Mi-ati trezit amintiri - acum cativa ani am citit tot ce am gasit despre calculul transformatoarelor de iesire, mi-am construit o masina de bobinat, am facut  doua transformatoare PP 6k6  pentru EL84  pe miezuri TC40.  si am  fost foarte multumit de rezultate,   Cu 4560 spire in primar am obtinut 40 H, suficienti pentru scopul meu. Am renuntat la ideea de amesteca niste piltura magnetica si a "realinia particulele" printr-un impuls de 220 parca pe primar cum gasisem pe un forum rusesc pentru ca mi-a fost frica si nu cred ca o inductanta mai mare m-ar fi ajutat. La 20w aveam un sinus frumos la 20Hz. fara NFB. Ca idee, la Priboi fara NFB nu aveam un sinus asa de bun, desi transformatoarele erau mult mai mari. Asa ca, pe TC90 puteti obtine rezultate mai bune - succes!

2v div 1 pe 10 20 Hz.png

Link spre comentariu
Vizitator viobio
1 oră în urmă, bigpriap a spus:

Mi-ati trezit amintiri - acum cativa ani am citit tot ce am gasit despre calculul transformatoarelor de iesire, mi-am construit o masina de bobinat, am facut  doua transformatoare PP 6k6  pentru EL84  pe miezuri TC40.  si am  fost foarte multumit de rezultate,   Cu 4560 spire in primar am obtinut 40 H, suficienti pentru scopul meu. Am renuntat la ideea de amesteca niste piltura magnetica si a "realinia particulele" printr-un impuls de 220 parca pe primar cum gasisem pe un forum rusesc pentru ca mi-a fost frica si nu cred ca o inductanta mai mare m-ar fi ajutat. La 20w aveam un sinus frumos la 20Hz. fara NFB. Ca idee, la Priboi fara NFB nu aveam un sinus asa de bun, desi transformatoarele erau mult mai mari. Asa ca, pe TC90 puteti obtine rezultate mai bune - succes!

2v div 1 pe 10 20 Hz.png

Diferența "de NFB" este dată de schemă, nu de traful de iesire. 

Link spre comentariu
La 09.07.2020 la 18:48, viobio a spus:

Ce amplificator o să obții cu Laa 1,5H in primar? 

Nu se poate 3k8 cu 1,5 H...probabil 15 H ! 

Editat de romicap
Link spre comentariu
Acum 19 ore, Onesium a spus:

PS: Am primit ajutor in privat de la @LMOlimpiu , mi-a fost de foarte mult ajutor si am ajuns la concluzia ca sunt necesare vreo 4000 de spire pentru o inductanta de 20H.

Posibil sa obtii o inductanta mai mare cu 4000spire...eu cu 3150 spire am masurat cu UT602 16,7H cu intrefier de 2x0,12mm.Dar atentie la numarul mare de spire are rezultat cresterea capacitatilor implicit atenuarea frecventelor inalte.Degeaba ai sinus fain la 20Hz, daca la 8000-10000Hz sinusul devine triunghi.

Link spre comentariu

Erata - TC90 sunt si miezurile folosite de mine. Cu 6 primare si 4 secundare, izolatie dupa fiecare strat, fereastra umpluta la maxim  40 khz arata asa :(imaginea de sus) 

40 khz sin.png

Link spre comentariu
Acum 8 minute, bigpriap a spus:

Erata - TC90 sunt si miezurile folosite de mine. Cu 6 primare si 4 secundare, izolatie dupa fiecare strat, fereastra umpluta la maxim  40 khz arata asa :(imaginea de sus) 

40 khz sin.png

Parca e ...sarpe. Amandoua semnalele sunt full cu distorsiuni.

Cand se posteaza o oscilograma se mentioneaza si conditiile in care a fost obtinuta.

Adica:

-trasa de sus e tensiunea in secundarul unui traf masurata pe o rezistenta de sarcina de 15.000 de ohmi, osciloscop setat pe 50V/div si baza de timp 10mS.

-trasa de jos e semnalul de intrare in amplificator, osciloscop setat pe 20V/div si baza de timp 10mS

Link spre comentariu

- trasa de sus e tensiunea in secundar masurata pe o sarcina de 8 ohmi osciloscop setat pe 2v/diviziune, sonda 1:10

- trasa de jos e tensiunea ce iesea de pe o ramura a defazorului (catodina cu ecc88  (6N23P in teste cred) cuplat galvanic cu cealalta trioda din ECC88, ce avea un generator de curent constant in anod.

Ideea era sa ii certific colegului ca poate obtine rezultate bune cu miezurile astea. Eu practic cu GNFB-ul deconectat cresteam tensiunea la intrare din generator pana "Sarpele" de sus incepea sa se deformeze vizibil. Ma  jucam cu frecventele sa vad cum raspunde transformatorul - se vad si limitele catodinei, insa eram pe la puterea maxima, de aceea rezultatele mi se par rezonabile. Un sinus de 1khz la 1w, cum vad ca se dau distorsiunile la multe amplificatoare de firma arata impecabil (nu am masurat THD-ul). Eram nerabdator sa il pun pe boxe, am gasit si o poza cu un dreptunghi 10 khz facuta atunci - asta arata ca un dromader :) 20160415_164504.thumb.jpg.9bb4ba37c0811dacf2eed84f6ab91d29.jpg

Link spre comentariu

Materialul miezului e calitativ, tolele sunt mai subtiri decat la trafurile standard, si sunt sunt mai bine presate, totul depinde de realizarea corecta a infasurarilor. 

Link spre comentariu
Acum 4 ore, Усилитель a spus:

Materialul miezului e calitativ, tolele sunt mai subtiri decat la trafurile standard, si sunt sunt mai bine presate, totul depinde de realizarea corecta a infasurarilor. 

Defineste calitativ...poate pui si niste parametri exacti ai miezului, desi ma indoiesc.

Link spre comentariu

Am vazut des forme de unda care erau studiate pe 2 diviziuni din 8 cat are ecranul. 

E premiera sa vad doar pe 2/3 dintr-o diviziune. 

Umpleti, domnilor ecranul osciloscopului pentru a beneficia de masuratoare. 

"Dromaderul" la 10kHz indica ceva instabilitate. As investiga asta inainte sa ma grabesc la ascultat muzica. Daca erau colturile rotunjite, as fi zis ca e normal pentru acest amplificator, dar ringing... 

Editat de Thunderer
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări