Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Transformator de iesire pe TS-90-2

Onesium

Postări Recomandate

Am 2 miezuri de la transformatoare rusesti de retea TS-90-2 (ТС-90-2) stil C-core pe care vreau sa le bobinez ca trafo out pentru un amplificator push pull cu 6p3s-e. Nu am gasit conclusiv nicaieri care sunt calculele necesare pentru genul asta de miez si nici nu sunt sigur la ce inductanta ar trebui sa ajung cu primarul. Impedanta ceruta de amplificator ar fi 3.8K, are suprafata in sectiune de 6.7cmp, inductanta pe primar 1.52H, tole de 0.5mm, si din cate stiu material crgo. Mai am o intrebare cu orientarea asta, am auzit ca e necesar ca miezul sa treaca printr-un tratament dupa ce il desfacem ca sa nu isi piarda calitatile magnetice, eu sunt destul de sigur ca am pastrat galetii in aceeasi pozitie in care erau original, deci nu stiu daca au nevoie de tratamentul asta misterios. Am atasat poze cu trafurile pomenite si cu unul intreg. Are mai multe caracteristici aici.

20200707_123109.jpg

20200707_123120.jpg

20200707_123137.jpg

Link spre comentariu

Nu e cazul să mai tratezi tolele, ideea e să nu le loveşti sau deformezi mecanic.Referitor la calculul trafului de ieşire, e un topic dedicat ce tratează asta.Cred că găseşti acolo ce trebuie..

Nu sunt sigur însă dacă tolele acelui traf de reţea sunt suficient de bune pentru cerinţele unui traf de ieşire audio.La 50Hz sunt alte cerinţe decât în audiofrecvenţă....nu înseamnă că nu va merge, ci cum va merge de bine.Voiam să te atenţionez ca să nu munceşti aiurea, trebuie să determini experimental inducţia maximă suportată de miezuri înainte...

Editat de validae
Link spre comentariu
Vizitator viobio

Cea mai mare problemă la acele miezuri este strângerea, la transformatoarele de rețea contează mai puțin, dar la cele de ieșire îți influențează inductanța, poți obține doua transformatoare care ai 2. 3H diferența între ele. Când le strângi este bine să ai un L-metru, să le strângi astfel încât să obții inductante egale pentru ambele transformatoare. 

Link spre comentariu

Nu este mare problema cu contactul, le-am alezat suprafetele de contact incat sa nu mai treaca lumina deloc intre ele, si ma gandeam sa folosesc adeziv amestecat cu toner intre galeti sa fie intrefierul cat mai mic.

Editat de Onesium
Link spre comentariu
Acum 11 minute, Onesium a spus:

Nu este mare problema cu contactul, le-am alezat suprafetele de contact incat sa nu mai treaca lumina deloc intre ele, si ma gandeam sa folosesc adeziv amestecat cu toner intre galeti sa fie intrefierul cat mai mic.

Tonerul nu are aceeasi permeabilitate magnetica ca fierul din tole. Am probat eu cu toate pulberile magnetice posibile, e o prostie. Desi ma indoiesc ca pe miezul ala rusesc o sa obtii ceva rezonabil, incearca...se invata mult din experiente esuate. Si sa stii ca toti asa am inceput....bobinezi, masori, probezi, desfaci...si o iei iar de la capat. Dupa cativa ani de ''pedeapsa'' o sa stii cum trebuie bobinat si ce compromisuri poti face.

Link spre comentariu

Pretentii prea mari nu am, sa se auda cat de cat bine si sa pot sa scot vreo 20w. Daca nu e bun de HiFi il folosesc pt chitara :)  totusi am vazut ca rusii foloseau niste miezuri similare in Priboi, si calitatea sunetului era destul de bunicica.

Link spre comentariu

In fine, revin la intrebarea originala, unde pot sa gasesc calcule pentru genul asta de miez? Am cotrobait prin threadul despre transformatoare de iesire dar nu am gasit nimic :nas:

Link spre comentariu

Si C-core se calculeaza dupa aceleasi criterii ca orice traf, in plus se adauga unii coeficienti functie de calitatea miezului. Asa cum am spus, il calculezi, il bobinezi, apoi masori si functie de rezultate faci corectiile necesare. Daca n-ai mai bobinat pana acum nici un traf de audiofrecventa ai sanse de 1%  sa-l nimeresti din prima. Mai repede castigi la LOTO decat sa-l nimeresti. Sunt unii colegi pe aici care stiu teoria transformatoarelor mai bine decat ''Tatal Nostru'' si, culmea, ca sa faca un traf cu 0,5dB in capete de banda il desfac de vreo 3 ori. 

Ce Uaa ai acolo? Ce impendanta ai in secundar? Cati W ?

In topicul ala despre trafuri de audiofrecventa ai chiar exemple de calcul pe langa teorie.

Link spre comentariu

Uita-te mai atent ce transformatoare de iesire erau in Priboi!Parca erau" double c core"Astea ale tale....nu stiu....pe incercate cum spun si colegii!

Editat de busu
Link spre comentariu

Tolele ( miezurile )sunt bune ,condiția să faci un OT bun cu ele este să știi cum să le bobinezi ,mai precis cum dispui straturile de bobinaj primar -secundar loc fiind destul pe cele două carcase . Răspunsul în frecvență este mult mai mult decât rezonabil ! 

Editat de romicap
Link spre comentariu
Vizitator viobio
Acum 4 ore, busu a spus:

Uita-te mai atent ce transformatoare de iesire erau in Priboi!Parca erau" double c core"Astea ale tale....nu stiu....pe incercate cum spun si colegii!

Alea de la Priboj au altfel de tablă, FeSi lucioasă, cele de la Rubin sau altele folosite ca trafuri de alimentare de ruși...... sunt tablă moartă, cu permeabilitate mică. 

Am eu "de dat" o pereche de trafuri de la Priboj de 2x50w

Editat de viobio
Link spre comentariu

Aceste transformatoare puteau livra 80w. Sunt transformatoare din kashtan.  Am și eu citeva. Avantajul lor este ca ai doi găleți deci simetrie. Eu le,-as face 3 primare și 2secundare pe fiecare carcasa. 

Link spre comentariu
Vizitator viobio
La 07.07.2020 la 12:38, Onesium a spus:

Am 2 miezuri de la transformatoare rusesti de retea TS-90-2 (ТС-90-2) stil C-core pe care vreau sa le bobinez ca trafo out pentru un amplificator push pull cu 6p3s-e. Nu am gasit conclusiv nicaieri care sunt calculele necesare pentru genul asta de miez si nici nu sunt sigur la ce inductanta ar trebui sa ajung cu primarul. Impedanta ceruta de amplificator ar fi 3.8K, are suprafata in sectiune de 6.7cmp, inductanta pe primar 1.52H, tole de 0.5mm, si din cate stiu material crgo. Mai am o intrebare cu orientarea asta, am auzit ca e necesar ca miezul sa treaca printr-un tratament dupa ce il desfacem ca sa nu isi piarda calitatile magnetice, eu sunt destul de sigur ca am pastrat galetii in aceeasi pozitie in care erau original, deci nu stiu daca au nevoie de tratamentul asta misterios. Am atasat poze cu trafurile pomenite si cu unul intreg. Are mai multe caracteristici aici.

20200707_123109.jpg

20200707_123120.jpg

20200707_123137.jpg

Ce amplificator o să obții cu Laa 1,5H in primar? 

Link spre comentariu

Cu un miez identic am realizat un traf de iesire ptr. un amplif. SE cu Ra=4k deci cu intrefier care a fost utilizat in testarea configuratiei SILBATON prezentat in topicul consacrat.

Eu am realizat bobinarea pe o singura ramura, pe o carcasa.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări