D a n Postat Iulie 3, 2020 Partajează Postat Iulie 3, 2020 Am o problema pe care nu stiu de unde s-o apuc. Tensiunea la mine in retea este in mod constant intre 208 si 210V. Am descoperit asta cu totul intamplator, incercand sa repar un amplificator care ar fi trebuit sa fie alimentat la ±56V, iar in realitate avea la ±50V ... eram la un pas sa cumpar condensatorii de filtraj cand mi-a picat fisa sa masor si ce tensiuni am pe transformator (secundar si apoi primar). Ampliful este unul exceptional, un Marantz PM7200 care merge in Clasa A pana la 2x25W/8ohm, are cca 20 ani, a fost folosit la greu si e momentul sa-i fac un recap si evident, sa-i reglez curentul de bias. Ampliful a fost calculat (dimensionat) pentru 230V la retea si toate reglajele se fac cand placa cu tranzistorii finali sunt alimentati la 26V (functionare in Clasa A) sau 56V (functionare in Clasa AB). Si acum, dilema: Un autotransformator reglabil care sa duca cei 350W consumati de amplificator ar fi varianta castigatoare? Sau un UPS cu iesire sinusoidala, care sa asigure inclusiv o tensiune constanta la iesire, indiferent de intrare? Ce ziceti, pe ce varianta sa merg? Bugetul n-as vrea sa depaseasca 500lei decat daca chiar e nevoie. Multumesc. Link spre comentariu
sesebe Postat Iulie 3, 2020 Partajează Postat Iulie 3, 2020 (editat) Eu n-aș folosi nimic. Diferența de tensiune se încadrează în limite acceptabile. Editat Iulie 3, 2020 de sesebe Link spre comentariu
D a n Postat Iulie 3, 2020 Autor Partajează Postat Iulie 3, 2020 Si cum fac sa cresc tensiunea in colectoarele finalilor? Intre timp am gasit ceva, cred ca asta ar fi solutia: https://www.emag.ro/stabilizator-automat-de-tensiune-cu-servo-motor-1000va-well-avr-srv-constant1000-wl/pd/D5MMZWBBM/ Cica ridica automat tensiunea la 230V±3%, ceea ce ar trebui sa-mi rezolve problema. Link spre comentariu
mama Postat Iulie 3, 2020 Partajează Postat Iulie 3, 2020 Nu-ți folosește la nimic. @sesebe ți-a explicat deja ceva. La amplificatorul acela butonul de volum are doar poziția de maxim? Și chiar și așa, în opinia ta care este pierderea de putere datorată diferenței dintre ±56V și ±50V? Link spre comentariu
mojnost Postat Iulie 3, 2020 Partajează Postat Iulie 3, 2020 (editat) O tensiune la retea de 208-210 V se incadreaza in limitele garantate de furnizorii de energie, de 230V=/-10% in 95% din timp (saptamanal). Trebuie sa tii seama ca la o sursa de alimentare nestabilizata vei avea si o variatie de tensiune in functie de sarcina. Care stabilizator ti s-ar potrivi mai bine depinde mai mult de stabilitatea tensiunii de retea decat de valoarea ei. Daca tensiunea este 208-210 si foarte fixa poti folosi si un autotrasformator manual, il gasesti incepand de la 150 functie de putere, cu riscul daca tensiunea in retea va deveni 230V vei avea la iesire 250V. Variantele cu autotransformator si reglaj cu servomotor sau relee inlatura riscul mentionat si sunt ceva mai scumpe. Insa daca tensiunea retelei este fluctuanta vei fi deranjat de zgomotul lor si nu vei putea face masuratori de precizie, caz in care vei avea nevoie de unul electronic, gen UPS cu iesire sinus sau altele, pretul creste in functie de calitatea si puterea lui. Toate aparatele electrocasnicele si electronice trebuie sa functioneze bine la o variatie de =+/-10% a retelei, din experienta spun ca de fapt functioneaza si cu -20% adica de la 180V. Sfatul meu ar fi sa-ti cumperi un autotransformator manual de cca 1KVA pe care sa-l folosesti doar la reparatii si reglaje, de fapt pentru cine face reaparatii sau construieste diverse aparate/montaje electronice este cam obligatoriu sa detina unul. Editat Iulie 3, 2020 de mojnost Link spre comentariu
validae Postat Iulie 4, 2020 Partajează Postat Iulie 4, 2020 (editat) La tensiunea actuală a reţelei, nu-ţi trebuie neapărat un ridicător de tensiune.Dar dacă totuşi eşti hotărât să cumperi unul, nu te încurca cu UPS-uri ,,cu ieşire sinusoidală,, fiindcă nu sunt decât reclame de marketing, bănuiesc că nu asculţi muzică atunci când pică reţeaua.. Poţi folosi foarte bine pe post deridicător de tensiune, un transformator de 230V-24V/100W de genul celor folosite la blocuri, pentru iluminat subsolurile.Se leagă secundarul cu primarul în configuraţie de traf ridicător şi va compensa cei 20V care-ţi lipsesc. Transformator coborâtor utilizat ca ridicător.xcf Editat Iulie 4, 2020 de validae Link spre comentariu
sesebe Postat Iulie 4, 2020 Partajează Postat Iulie 4, 2020 Am citeva intrebari: 1. dece te deranjeaza tensiune putin mai mica de la priza? Nu poti masura cum trebuie sau ce? Pierderea de putere de iesire este nesemnificativa pt ureche. 2. ce anume te astepti sa se intimple cu sunetul dupa ce aduci tensiunea la valoarea nominala? Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum