Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

hartie din condensatori cu ulei IPRS Baneasa

Onesium

Postări Recomandate

Am folosit in trecut pentru niste transformatoare pe miez de ferita banda de teflon, e excelenta la temperatura si se muleaza bine pe spire, in schimb ca izolare nu este fantastica pentru ca se subtiaza cand o presezi cu sarma. Daca este intre 2 straturi de ceva tare (gen hartie sau scotch) beneficiezi si de proprietatile dielectrice si de mularea usoara.

Link spre comentariu

D-lor sesebe și yo8tot in imaginea postata de mine se vede ca hartia respectiva a fost franjurata....este o operatie absolut obligatorie daca vrei sa realizezi cu adevarat izolatia intre straturi asa cum trebuie!....pentru ca hartia respectiva trebuie taiata mai lata cu cel putin 2mm la traf/caracasa cu tola E10 pana la 6-8mm la traf/carcasa cu tola E20 sa zicem....franjurarea face ca surplusul de hartie sa se muleze pe capacele carcasei realizand astfel o rezerva de izolatie pentru ca hartia,cu cat e mai subtire, se muleaza intre spirele stratului inferior de bobinaj presata de stratul superior de bobinaj si latimea ei se reduce!...sunt diferente de cat de lata suplimentar trebuie sa fie banda de hartie functie de diametrul conductorului folosit la bobinaj astfel incat ,dupa finalizarea stratului de bobinaj ,sa ramana suficienta rezerva incat sa acopere fara probleme ultimele spire din stratul inferior de bobinaj....avantajul major al utilizarii hartiei si metodei mai sus mentionate este pastrarea constanta a grosimii stratului izolator pe toata latimea stratului de bobinaj...nu contest ca exista materiale/benzi electroizolante net superioare ca performante dar care sufera la capitolul mulaj/copiere al stratului de bobinaj inferior crescand astfel artificial grosimea stratului izolator...lucru care poate produce probleme apropo de fereastra de bobinaj!....faceti un calcul,totul in regula si cand treceti la executie nu mai intra nr. de spire calculat!....

....despre calitatea izolatiei....am mentionat mai sus ca am testat intre 2 straturi de bobinaj izolate cu aceasta hartie cu o tensiune de 650V c.a....cu aparatura de care dispun ,n-am reusit sa masor un curent de scurgere iar izolatia a rezistat 1/2 ore cat a durat testul....temperatura exterioara 18-20 grade iar umiditate....habar-n-am ,era undeva prin mai!

Apoi, la trafurile pentru lampi o izolatie mai putin ”perfecta” poate aduce beneficii!....de exemplu poate scadea capacitatea intrinseca dintre infasurari imbunatatind astfel transferul inaltelor catre sarcina....

Repet, nu fac apologia acestui material electroizolant dar afirm ca este un material demn de luat in considerare atunci cand bobinati un traf....spor!

PS. Ma refer strict la trafuri de retea,audio ,nu la cele in comutatie!

Editat de flomar60
Link spre comentariu

Faptul ca hirtia este tăiată pe margini reduce spre zero capacitatea ei de izolare în zonele respective (depinde de cum se suprapun tăieturile). 

Apoi eu nu contest capacitatea de izolare a hirtie atit doar ca la hirtia care nu este realizata special pt izolare aceste parametru nu este de interes și poate sa varieze foarte mult de la un lot la altul și chiar pe aceeași bucata de hirtie pot exista zone unde capacitatea de izolare sa fie foarte mica. 

Transformatoare de rețea (50hz) nu am făcut prea multe și oricum nu în ultimul timp dar am făcut multe trafuri pt SMPS-uri și in general problema izolării este mult mai stridenta la SMPS-uri. Mai ales la bobinele pt balast electronic pt tuburile fluorescente (de care am făcut multe și variate) exista o cerinta de izolare foarte critica pt ca se poate ajunge foarte ușor la tensiuni de peste 1500V. 

Eu personal folosesc cu succes o banda autoadeziva galbena (similara oarecum kapton-ului) dar mai elastica și care este subțire, se mulează bine pe sirma și izolează pt tensiuni mari (mult mai mari decit poate hirtia). Problema ei o reprezinta prețul și faptul ca se găsește greu la lățimi mai mari de 20-25mm. Este similara (dacă nu identica) cu cea utilizata industrial pt izolarea între straturi la trafurile realizate industrial pt SMPS-uri. 

Editat de sesebe
Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...

Hartia de condensator este doar un suport pentru dielectricul de impregnare (polar pentru c.c. si nepolar pentru c.a.). Trebuie sa fie din celuloza pura, nealbita chimic. Se poate folosi hartia impregnata din condensatoarele mari de c.a. (unele de zeci de micro).

Uleiul de transformator este un impregnant bun, e fluid si nu prea toxic. Am pe undeva o rola de hartie neimpregnata lata de 88 mm si groasa de 40 de microni, cred ca era pentru unele bobine de inductie. O folosesc la altceva. Pentru transformatoare audio folosesc uneori polietilena, se gaseste la orice latimi si grosimi, e flexibila si rezista la 100 de grade si la 25 kV/mm.

Link spre comentariu

Un mic update: am bobinat transformatorul de retea pentru amplificator ca incercare a hartiei de copt (am folosit 1 strat de hartie la 70v diferenta de potential). Pot spune ca sunt foarte multumit de modul cum a iesit, bine inchegat si nu a dat mari batai de cap la bobinaj. Pentru izolarea de la primar am folosit 2 straturi dintr-o folie de poliester ceva mai groasa, cam ca o coala A4 in 2 straturi si banda de hartie (gen cea care se foloseste la glafuri) pentru margini. Cel mai mare curent de scurgere intre secundare l-am masurat la 50ua cu UT58D iar cea mai mare pierdere la pamant am masurat-o la 14ua. 

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări