Onesium Postat Iulie 1, 2020 Partajează Postat Iulie 1, 2020 Salut! Sunt in cursul alcatuirii unui amplif pe lampi si vreau sa bobinez trafurile de iesire. Am vazut niste sugestii prin threaduri vechi pe forum cum ca hartia din condensatorii vechi cu ulei este foarte buna ca izolator intre straturi. Am desfacut (cu manusi) un condensator vechi de motor la 5uf pe 220v, acelasi model cu cel din imagine. Acum intrebarea este, oare uleiul cu care e impregnata hartia din conzii astia contine PCB-uri sau alte nebuneli toxice? Adica vreau sa stiu daca pot sa folosesc sau nu in siguranta. Link spre comentariu
florinmar Postat Iulie 1, 2020 Partajează Postat Iulie 1, 2020 Se poate folosi dar la caldura va mirosi Link spre comentariu
validae Postat Iulie 1, 2020 Partajează Postat Iulie 1, 2020 Nu aş recomanda folosirea hârtiei deja impregnate, e toxic uleiul din ea.Hârtia de condensator neimpregnată e altă treabă, mai demult se putea găsi ca atare la cei ce lucrau prin fabricile ce produceau condensatori industriali.Ţin minte că aducea o vecină condensatori (probabil rebutaţi) înfăşuraţi dar neimpregnaţi.Folia de aluminiu o foloseam la împachetat alimente, hârtia era excelentă pentru copiat desene, scheme, etc...ce vremuri.Nu mi-a dat prin cap pe atunci să păstrez hârtia pentru izolat, eram copil...ce bună ar fi acum. Link spre comentariu
elmar Postat Iulie 1, 2020 Partajează Postat Iulie 1, 2020 Acum 2 ore, Onesium a spus: Salut! Sunt in cursul alcatuirii unui amplif pe lampi si vreau sa bobinez trafurile de iesire. Pentru ce-ți trebuie ție ...ai putea folosi o ”hârtie de copt” ...care se găsește în orice magazin alimentar,mai dotat! 1 Link spre comentariu
QQme Postat Iulie 1, 2020 Partajează Postat Iulie 1, 2020 Eu foloseam cu bune rezultate hartia din bobinele de inductie de la autocamioane(carpati) uscate,acum se utilizeaza hirtia de copt. Link spre comentariu
Dan57 Postat Iulie 1, 2020 Partajează Postat Iulie 1, 2020 (editat) Nu este vorba de acea hartie ci cea din CONENSATORII ficsi. Este excelenta daca gasesti, erau niste condensi de cca 15 cm latime, am avut si eu asa ceva, hartia nu este impregnata cu ceva si seamana cu hartia de pergament dar este mai subtire, mai maleabila si mai rezistenta. Ideala pentru izolatii de inalta tensiune.Incearca cu hartia de calc. Editat Iulie 1, 2020 de Dan57 Link spre comentariu
Onesium Postat Iulie 1, 2020 Autor Partajează Postat Iulie 1, 2020 Multumesc mult pentru toate raspunsurile, aveam hartia de copt deja pe "sideline" sa zic asa Link spre comentariu
BRANCA Postat Iulie 1, 2020 Partajează Postat Iulie 1, 2020 Pe timpuri se gasea intr-adevar hartie neimpregnata,o foloseam si eu.Cu hartie copt si calc e buna idea dar sunt mai groase.Depinde cate straturi de izolatii pui sa nu te incurce la volumul ocupat de bobinaj. Parca exista si banda kapton mai lata,daca nu ma insel. Link spre comentariu
sesebe Postat Iulie 1, 2020 Partajează Postat Iulie 1, 2020 Da, eu as folosi banda kapton. Se găsește și de 40mm lățime. Mai lata nu am văzut dar poate este la comenzi speciale și cantități mari. Link spre comentariu
flomar60 Postat Iulie 1, 2020 Partajează Postat Iulie 1, 2020 Hartie de copt...varianta maronie , mai buna decat varianta alba....am testat intre 2 straturi de bobinaj izolate cu un singur strat din aceasta hartie cu o tensiune alternativa de 650V....fara probleme! 2 Link spre comentariu
BRANCA Postat Iulie 2, 2020 Partajează Postat Iulie 2, 2020 Stiam ca am mai vazut undeva kapton lat.In Bucuresti este magazin unda tech care are kapton lat si de 100mm.De altfel poti sa dai cautare pe olx cu "banda kapton" deoarece mai sunt si alte magazine care isi fac reclama acolo. Link spre comentariu
Vizitator Postat Iulie 2, 2020 Partajează Postat Iulie 2, 2020 Se gasesc la chinezi (ebay, ali) tone de banda, chiar si de latimi de 20cm. Doar un exemplu aici. Hartia de copt mentionata mai sus de flomar60, este deasemenea o optiune, am vazut-o folosita de catre amatori din afara ca izolatie in chiar trasformatoare de iesire din amplificatoare cu tuburi... Stiu chiar si de cazuri in care s-a folosit hartia termica de fax, la role, fiind subtire... Deci exista optiuni accesibile suficiente cata vreme nu vorbim de folie din teflon sau alte asemena scumpataturi. Link spre comentariu
sesebe Postat Iulie 2, 2020 Partajează Postat Iulie 2, 2020 Vad ca vorbiți de aproape orice tip de hirtie ca s-ar potrivi acolo, doar subțire sa fie. A testat cineva rigiditatea dielectrica la aceste tipuri de hirtie? Dar continuitatea ei? Măcar cea din condensatoare are unele atuuri în aceste sens dar la celelalte tipuri...?!? Eu am crezut ca hirtia aia se pune acolo cu roj de izolator. Dacă m-am înșelat îmi cer scuze. Link spre comentariu
Усилитель Postat Iulie 2, 2020 Partajează Postat Iulie 2, 2020 Benzile sunt mai putin bune, se pot folosi pt fixare, izolare diferente mai mari de potential, hartia crestata pe margini e buna pt ca nu lasa spirele din capatul stratului sa pice peste cele de dedesupt. Hartia mai impiedica spirele sa vibreze pt ca sarma se scufunda putin in materialul mai moale a hartiei, in plastic nu, si plasticul este alunecos, miscarea spirelor, frecarea nu face bine in timp. Link spre comentariu
Усилитель Postat Iulie 2, 2020 Partajează Postat Iulie 2, 2020 Benzile sunt mai putin bune, se pot folosi pt fixare, izolare diferente mai mari de potential, hartia crestata pe margini e buna pt ca nu lasa spirele din capatul stratului sa pice peste cele de dedesupt. Hartia mai impiedica spirele sa vibreze pt ca sarma se scufunda putin in materialul mai moale a hartiei, in plastic nu, si plasticul este alunecos, miscarea spirelor, frecarea nu face bine in timp. Nu stiu cat de bine lasa plasticul temperatura sa iasa spre exterior, cred ca e mai proasta ca hartia... 1 Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum