Halflife Postat Iunie 26, 2020 Partajează Postat Iunie 26, 2020 (editat) Salut , un nou topic cu o problema recenta. la casa de la tara anii'60 , oras *, banuiam ca ar putea fi ceva in neregula la cat de vechi si nerevizuite sunt lucrurile >Am descoperit tensiune pe invelisul metalic care acopera firele care intra in contor ( teava pare zincata sau plumb) cu creionul de tensiune , se aprinde aprox ca la faza din priza . Teava vine inainte de contor/tablou din stenderul din pod are aprox 3m lungime ondulata si sectionata la coturi . Am sunat la electrica muntenia au venit au constatat si ... curent de inductie, nu e problema .Eu nu am pus mana pe ea , ei Da ,dupa ce au verificat doar cu creionul de tensiune. Cum as putea masura tensiune pe ea cu multimetru ? si datoria electrica este sa inlocuiasca tot pana in contor inclusiv? cablaj stender conexiune la stalp? toate sunt foarte vechi peste 30 ani eu detin casa de anul trecut. multumesc. Editat Iunie 26, 2020 de Halflife Link spre comentariu
validae Postat Iunie 27, 2020 Partajează Postat Iunie 27, 2020 Creionul acela de tensiune poţi să-l uiţi într-un sertar, e irelevant ce indică acolo.Ca să te convingi, pune creionul pe carcasa metalică a frigiderului sau a fierului de călcat cînd e în priză.Poate nu se va aprinde la fel, dar se va aprinde categoric.Repetă faza cu maşina de spălat, dar într-o priză fără împământare, deşi puţini au aşa ceva (împământare serioasă adică)... Ca să te convingi că nu e periculos, pune un ampermetru pe curent alternativ între ţeavă şi împământare.Dacă ce am scris e corect, curentul ce trece prin circuit va fi infim, de ordinul microAmperilor.E cauzat de capacitatea formată de conductorul de fază şi ţeava prin care trece acesta, dielectricul fiind izolaţia cablului.Dacă ar exista o atingere fizică între conductorul de fază şi ţeavă, ar trebui să poţi aprinde un bec de veioză (230V/40W) conectat între ţeavă şi împământare. Link spre comentariu
BRANCA Postat Iunie 27, 2020 Partajează Postat Iunie 27, 2020 Valabil ce zice Validae.Da vad in poza si-o prapadenie de tubulatura care e si sectionata.Daca intr-adevar e tubulatura spre contor trebuia schimbata deoarece pe la zona dezvelita s-ar putea fura curent.Ma mir ca n-au pus problema asa.Probabil trebuiau si "gresati" snitzel... Link spre comentariu
Halflife Postat Iunie 29, 2020 Autor Partajează Postat Iunie 29, 2020 La 27.06.2020 la 15:55, validae a spus: Creionul acela de tensiune poţi să-l uiţi într-un sertar, e irelevant ce indică acolo.Ca să te convingi, pune creionul pe carcasa metalică a frigiderului sau a fierului de călcat cînd e în priză.Poate nu se va aprinde la fel, dar se va aprinde categoric.Repetă faza cu maşina de spălat, dar într-o priză fără împământare, deşi puţini au aşa ceva (împământare serioasă adică)... Ca să te convingi că nu e periculos, pune un ampermetru pe curent alternativ între ţeavă şi împământare.Dacă ce am scris e corect, curentul ce trece prin circuit va fi infim, de ordinul microAmperilor.E cauzat de capacitatea formată de conductorul de fază şi ţeava prin care trece acesta, dielectricul fiind izolaţia cablului.Dacă ar exista o atingere fizică între conductorul de fază şi ţeavă, ar trebui să poţi aprinde un bec de veioză (230V/40W) conectat între ţeavă şi împământare. Am incercat pe masina de spalat la bloc, intr-o priza pe care am desfacut-o si este cu 2 conductori, si da indica faza pe carcasa masini de spalat am si masurat voltajul cu carcasa-nul de lucru din priza ~100volti . Ampermetru cu functie curent alternativ nu am ( il am pe asta https://www.leroymerlin.ro/products/aparate-de-masura/621/multimetru-lexman/41674) casa nu cred ca are impamntare , de la stalp vin 2 fire aeriene iar prizele si intrerupatoarele le-am schimbat acu cateva luni si erau doar in 2 fire dozele. tabloul are 4 sigurante fuzibile 10Amax.multumesc de indrumare! Link spre comentariu
Halflife Postat Iunie 29, 2020 Autor Partajează Postat Iunie 29, 2020 (editat) La 27.06.2020 la 23:10, BRANCA a spus: Valabil ce zice Validae.Da vad in poza si-o prapadenie de tubulatura care e si sectionata.Daca intr-adevar e tubulatura spre contor trebuia schimbata deoarece pe la zona dezvelita s-ar putea fura curent.Ma mir ca n-au pus problema asa.Probabil trebuiau si "gresati" snitzel... da chiar inante de contor este tubulatura asta sectionata , nu au fost interesati de lucrare asta , au venit cu o oferta de 1300 ron sa faca conexiune subterana si bmp nou , urmeaza sa ma decid. Editat Iunie 29, 2020 de Halflife Link spre comentariu
BRANCA Postat Iunie 29, 2020 Partajează Postat Iunie 29, 2020 Vezi ca chiar daca fac conexiune noua nu fac si impamantare!Aia trebuie facuta in regim propriu.Raman la parerea ca lucrarea ar trebui executata in cheltuiala furnizorului.Tot ce e inainte de contor apartine acestuia.La Severin,pe strada soacra-mi,au avut campanie,mai demult,de schimbare a tuturor legaturilor spre contoare.Gratis. In mod normal,la un anumit nr de ani,firele ar trebui schimbate. Poate ar fi buna o plangere scrisa la firma.O sa raspunda cu "ba sau da".Reclamatiile cu personal la fata locului,de multe ori,le trateaza superficial. Link spre comentariu
Halflife Postat Iunie 29, 2020 Autor Partajează Postat Iunie 29, 2020 Acum 4 minute, BRANCA a spus: Vezi ca chiar daca fac conexiune noua nu fac si impamantare!Aia trebuie facuta in regim propriu.Raman la parerea ca lucrarea ar trebui executata in cheltuiala furnizorului.Tot ce e inainte de contor apartine acestuia.La Severin,pe strada soacra-mi,au avut campanie,mai demult,de schimbare a tuturor legaturilor spre contoare.Gratis. In mod normal,la un anumit nr de ani,firele ar trebui schimbate. Poate ar fi buna o plangere scrisa la firma.O sa raspunda cu "ba sau da".Reclamatiile cu personal la fata locului,de multe ori,le trateaza superficial. Multumesc de sfat , probabil am sa sun din nou la relattii clienti sa fac cerere pentru lucru asta , daca nu reclamatie Link spre comentariu
dan_b11 Postat August 31, 2020 Partajează Postat August 31, 2020 Daca lucrarea este facuta la initiativa Electrica(gen modernizari, reparatii capitale pana la bornele de iesire ale contorului) se fac pe cheltuiala electrica. Daca nu... regula este de genul cine cere schimbarea o plateste. In schimb faza cu posibilitatea de furt poate ii sensibilizeaza, desi nu prea cred. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum