Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Invertor 1,5KWA HD SINUS defect


Postări Recomandate

Va salut .

invertorul functioneaza pe acumulator  circa 10 secunde cu sarcina bec 220v/80w dupa acest timp decupleaza sarcina mai functioneaza 5 sec si se opreste total.

pe retea nu are probleme .

Se aude aude functionarea  in ,,valuri,, a ventilatoarelor tensiunea de alimentare a acestora pleaca de la 13 v si ajunge la  --16v in intervale exacte de timp 

-incarcarea bateriei este indicata pe barograful display a aparatului .

-tensiunea de la bornele bateriei este similara cu cea de pe ventilatoare si variaza in intervalul 13v 16v .

Am verificat transformatorul si valorile gasite sunt conform pozelor .

Am desenat partial schema placii de comanda dar imi este foarte greu cu pcb dublu placat .nu cred ca am sa gasesc schema chiar si Cip -ul este neinscriptionat .

 Am verificata bateria cu bec 12v /45w .

Astept cateva sfaturi  pentru repunerea in functiune a acestui aparat.

Va multumesc anticipat

       -ION-  

IMG_20200622_115618.jpg

IMG_20200622_115248.jpg

IMG_20200622_115407.jpg

IMG_20200622_092929.jpg

IMG_20200622_092817.jpg

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 5
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Inainte de a desface invertorul faceti,totusi, un test...cresteti sarcina!....adica cei 80W s-ar putea sa fie insuficienti si invertorul sa sesizeze lipsa sarcinii si sa se blocheze....am intalnit aceasta manifestare la teste cu invertoare de la 1KVA in sus....mai puneti un bec astfel incat sa depasiti 100W sarcina....spor!

Link spre comentariu

Verifică să ai cabluri suficient de groase la baterie şi contact bun la borne, invertoarele sunt foarte sensibile la aşa ceva.....

Ar fi bine să măsori tensiunea de 12V la intrarea în invertor în timpul funcţionării cu orice sarcină, dacă scade sub 11V, invertorul intră în st-by fiindcă protejează bateria de descărcare.Acest lucru e însoţit de obicei de un piuit de avarie intermitent.

Link spre comentariu
  • 1 an mai târziu...

Salut Ion,

Ai găsit pana la urma răspuns la problema ta? Poți sa-l împărtășești pe forum te rog?

Cred ca s-ar putea sa am și eu o problema asemănătoare și suspectez ceva electronic necorespunzator in aparat…

La mine problema este următoarea. Am luat in 2014 același aparat sinus HD 1.5 KVA și ci o baterie Caranda (BSB DB12-150) 12V de 150VA și sitemul a funcționat corect vre-o 6 ani după care am observat ca funcționarea pe baterie nu mai tine aproape deloc atunci când curentul cade, adică se oprește complet tot sistemul in câteva secunde. Trebuie sa Menționez însă ca inițial sistemul se comporta de genul următor:

Cand curentul “cădea” sistemul trecea automat pe baterie cu funcționare de UPS normal iar când curentul revenea trecea automat pe curentul de rețea și in paralel bateria se încarcă acest fenomen fiind însoțit de pornirea ventilatoarelor care dupa ce bateria se încarca ventilatoarele se opreau. De la un timp, dupa vre-o 4 ani de funcționare, am observat ca atunci când revenea curentul și începea încărcarea bateriei, ventilatoarele funcționau un timp aproape continuu și apoi intermitent cu pauza de câteva secunde DAR NU SE MAI OPREAU DELOC! (fiind relativ și deranjant sa auzi tot timpul cum pornesc și se opresc mereu acele ventilatoare). Am gândit inițial ca acest fenomen in care ventilatoarele nu se mai opresc definitiv deloc ci in permanenta pornesc și opresc continu la interval de câteva secunde este probabil din cauza uzurii bateriei și am zis ca este normal. Pana la urma așa cum am menționat inițial sistemul nu mai putea asigura deloc funcționarea pe baterie și am hotărât sa cumpăr o noua baterie tot de 12V 150AH de tipul “dbsolar” pe gel, din generație mai noua care scrie ca poate funcționa un număr mai mare de cicluri încărcari/descărcări profunde și am înlocuit-o pe cea veche in acest sistem UPS fără sa pun nici o sarcina la ieșire, lăsând UPS-ul doar sa încarce bateria. In acest timp inițial am observat ca ventilatoarele au început inițial sa funcționeze continuu preț de câteva minute, dupa care intermitent, adică oarecum asemanator fenomenului care se întâmpla cu bateria cea veche. Am gândit ca probabil bateria cea noua este aproape încărcată și de aceea acesta este fenomenul oarecum normal cu ventilatoarele care funcționează pulsatoriu, înainte de încărcarea completa a bateriei când ventilatoarele se vor opri complet. Am lăsat sistemul conectat permanent la tensiunea de intrare timp de o săptămâna dar ventilatoarele au funcționat permanent in tot acest timp pulsatoriu, adică porneau preț de câteva secunde apoi se opreau preț de câteva secunde și apoi tot așa ciclul se repeta continuu. Am măsurat și tensiunea de încărcare la bornele bateriei in toată aceasta perioada de o săptămâna și aceasta a variat de la valoarile inițiale de 13.5V -14.5V spre ultimele zile de încărcare (după o săptămâna de încărcare) la valorile de 15.5V - 15.72V, timp in care după cum am menționat anterior ventilatoarele au funcționat continuu in mod pulsatoriu dar nu s-au oprit niciodată.

Dupa o săptămâna de încărcare am zis sa fac un test și am pus un set de consumatori (cred pana in 100W) și am oprit curentul, moment când ventilatoarele au început sa funcționeze continuu și sa funcționeze totul relativ OK. Afișajul central mi-a arătat bateria încărcată complet (toate liniile aprinse) iar la sarcina avem doar cea mai mică liniuța aprinsa (sarcina mică). Totul a funcționat așa preț de câteva minute apoi am observat in afișajul central ca nivelul de încărcare al bateriei fluctua de la maxim scădea cu 2 linii apoi urca din nou la maxim (?! ciudat) pana ce după câteva secunde nivelul a scăzut definitiv de la maxim la un nivel mai mic după care iar fluctua de la acel nivel la mai mic și apoi înapoi, și tot așa in timp de 5 sau MAX 10 min nivelul bateriei a ajuns la minim și după un timp tot sistemul s-a oprit complet. Am repornit sistemul de la butonul on/Off din fata (tot pe baterie, fără sa alimentez de la rețea) și sistemul a pornit cu un afișajul al bateriei la nivel de doar 2 linii și am adăugat un nou consumator final (o pompa de apa) care mi-a arătat sarcina care a crescut la 2 linii. A marș așa pret de secunde poate minute, după care sistemul s-a oprit complet. Mai Menționez faptul ca am măsurat tensiunea pe baterie când sistemul a început sa funcționeze ca invertor și aceasta a scăzut de la valoarea inițială de 13.65V la valoarea de 12.5V, urmând ca in sarcina mai mare de la sfârșit sa ajungă la 12.18V

In aceste condiții sunt total bulversat, nu știu dacă nu cumva am o problema cu UPS-ul, pentru ca bateria este noua, iar bateria cea veche Caranda la început ținea inițial mai multe cicluri de consumatori variabili (mai mari decât in testul descris anterior cu aceasta noua baterie) timp de ore… Un amănunt pe care vreau sa-l subliniez din nou in semnele de întrebare pe care le am referitor la buna funcționare a UPS-ului este faptul ca in faza de încărcare a unei baterii noi, ventilatoarele nu se mai opresc deloc nici după o săptămâna de încărcare ci funcționează in mod pulsatoriu in mod continuu la modul câteva secunde se aud apoi câteva secunde se opresc și tot așa in mod ciclic…

Are cineva idee unde este problema? Poate sa fie la UPS, și dacă da unde și cum pot remedia? Ar putea fi bateria de vina (totuși e noua, având seria de fabricație in luna Aprilie 2021)?
Multumesc anticipat pentru orice ajutor/idee.

Liviu

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Salutare,

Dupa ce am mai citit pe subiect am înțeles ca in general la ups-uri condensatoarele electrolitice in timp își pierd proprietățile și este recomandat ca in mod preventiv aceasta sa fie schimbate.

De aceea am schimbat toate condensatoarele electrolitice de pe cele 2 placi (total 25 buc, preț ~ 25 lei) care ajunseseră la aproape durata lor de viața de 7 ani și asta se pare ca a redat ulterior funcționarea corecta a UPS-ului.

Dupa schimbarea condensatoarelor electrolitice am făcut un video cu testarea ups-ului care poate fi vizionat aici:


Deci nu neglijați schimbarea condensatoarelor electrolitice din ups chiar preventiv, înainte de a ajunge la durata lor de viața de MAX 7 ani ca sa evitați problemele ulterioare ce le puteți avea cu ups-ul.

Sper sa fie de ajutor și altora. Liviu

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări