catalin004 Postat Iunie 26, 2020 Partajează Postat Iunie 26, 2020 Va salut...am nevoie de o referinta de tensiune negativa -10V Am schema de mai jos, insa la iesirea operationalului am nevoie de un curent mai mare pentru alimentare....ma gandeam la un repetor negativ insa nu imi iese....rog un mic ajutor... Link spre comentariu
ratza Postat Iunie 26, 2020 Partajează Postat Iunie 26, 2020 Cu alimentare simplă n-o să-ţi iasă decît dacă izolezi montajul complet de restul chestiilor la care-l vei folosi. Ce curent ai nevoie la ieşirea din referinţă? Ce fel de ieşire vrei: source, sink, push-pull? Link spre comentariu
catalin004 Postat Iunie 26, 2020 Autor Partajează Postat Iunie 26, 2020 Am alimentare simetrica....un 100mA max...nu dispun de alt integrat mai puternic momentan....in legatura cu iesirea sursei nu cunosc diferentele dintre cele trei..probabil ca source sa fie gen generator de curent constant... Link spre comentariu
BRANCA Postat Iunie 26, 2020 Partajează Postat Iunie 26, 2020 Nu-mi dau seama ce montaj ai.Mai bine ai pune o schita de mana.Daca nu sunt cerinte mari de stabilitate,pentru sursa curent constant,poti utiliza LM317,LM337. Privitor la schema data se poate utiliza fara operational.Pun un exemplu.Cu acesta poti comanda un tranzistor pnp pentru crestere disponibilitate current.Similar alimentatoarelor fixe cu tranzistor si zenner. Link spre comentariu
Kreator Postat Iunie 26, 2020 Partajează Postat Iunie 26, 2020 (editat) Pune pe iesirea AO un repetor pe emitor cu tranzistor PNP BD136-140. Editat Iunie 26, 2020 de Kreator 1 Link spre comentariu
ratza Postat Iunie 26, 2020 Partajează Postat Iunie 26, 2020 Acum 30 minute, catalin004 a spus: Am alimentare simetrica....un 100mA max...nu dispun de alt integrat mai puternic momentan....in legatura cu iesirea sursei nu cunosc diferentele dintre cele trei..probabil ca source sa fie gen generator de curent constant... Păstrînd tensiunea fixă, ai una din următoarele situaţii: Source - dai curent în sarcină; Sink - tragi curent din sarcină; Push-pull - dai şi iei, ca la bătaie. :) Ar fi mai simplu dacă ai zice exact ce vrei să faci, poate nu e nevoie de referinţa aia negativă. Link spre comentariu
catalin004 Postat Iunie 26, 2020 Autor Partajează Postat Iunie 26, 2020 (editat) Acum 49 minute, Kreator a spus: Pune pe iesirea AO un repetor pe emitor cu tranzistor PNP BD136-140. Cum? Am nevoie strident de aceasta tensiune negativa....altfel nu mai postam...mai jos este o schema unde intra -Vref, insa sunt 10 astfel de module, ca in poza de mai jos...si ca sa modific prin rezistente este complicat...sunt niste parametri stricti! Editat Iunie 26, 2020 de catalin004 Link spre comentariu
catalin004 Postat Iunie 26, 2020 Autor Partajează Postat Iunie 26, 2020 Acum 59 minute, BRANCA a spus: Nu-mi dau seama ce montaj ai.Mai bine ai pune o schita de mana.Daca nu sunt cerinte mari de stabilitate,pentru sursa curent constant,poti utiliza LM317,LM337. Privitor la schema data se poate utiliza fara operational.Pun un exemplu.Cu acesta poti comanda un tranzistor pnp pentru crestere disponibilitate current.Similar alimentatoarelor fixe cu tranzistor si zenner. La mine acelasi TL431 face si o referinta de +Vref 10V (se ia de pe condensatorul de 2.2uF) pentru alte parti...montajul este deja facut(de aceea nu vreau sa pun alte modificari majore) Link spre comentariu
ratza Postat Iunie 26, 2020 Partajează Postat Iunie 26, 2020 (editat) Pentru mai mult curent poţi folosi varianta de jos, doar muţi capătul rezistenţei de feedback după tranzistori. A, şi încă o chestie: nu pune niciodată condensatoare în ieşirea operaţionalelor. Editat Iunie 26, 2020 de ratza N-am zis care rezistenţă. Link spre comentariu
catalin004 Postat Iunie 26, 2020 Autor Partajează Postat Iunie 26, 2020 Acum 7 minute, ratza a spus: Pentru mai mult curent poţi folosi varianta de jos, doar muţi capătul rezistenţei de feedback după tranzistori. A, şi încă o chestie: nu pune niciodată condensatoare în ieşirea operaţionalelor. ok...ma gandeam sa renunt cumva la tranzistorul NPN... De ce nu se pun condesatori dupa AO? Link spre comentariu
ratza Postat Iunie 26, 2020 Partajează Postat Iunie 26, 2020 Pentru ce ai tu mai departe în schemă îţi trebuie amîndoi tranzistorii. Teoretic, poţi înlocui unul din ei cu o rezistenţă, dar nu merită să disipi atîta putere pe ea. Nu pui condensator pe ieşirea unui operaţional fiindcă apar modificări babane de fază şi obţii o bijuterie de oscilator. Link spre comentariu
catalin004 Postat Iunie 26, 2020 Autor Partajează Postat Iunie 26, 2020 Ok....mersi frumos....ma apuc de treaba...o zi placuta Link spre comentariu
BRANCA Postat Iunie 26, 2020 Partajează Postat Iunie 26, 2020 Catalin.Indiferent de varianta aleasa nu cred ca un mini modul separat ar fi un cap de tara si ar incurca.Si nu stiu cat de grozava e varianta pe care o intentionai,adica un TL431 si pt +V si pt -V. Pe de alta parte.Pe fiecare modul ai cate un TL431?In caz afirmativ de unde ai consumul atat de mare?Varianta simpla,TL431 fara op amp,merge la zeci de mA. Link spre comentariu
Kreator Postat Iunie 26, 2020 Partajează Postat Iunie 26, 2020 mai simplu cu un 337 la ce ai tu nevoie Link spre comentariu
catalin004 Postat Iunie 26, 2020 Autor Partajează Postat Iunie 26, 2020 (editat) Nu....am un singur TL431....tensiunea pozitiva de referinta o iau inainte de amplificator....pe cea negativa o iau de dupa inversor...doar ca cea negativa intra in 10 module ca cel de mai sus...cea pozitiva doar in 2 comparatoare (oricum cu divizor). Sincer voi schimba integratul cu unul mai puternic (am scris in problema 081 - activ este 082 (dual si mai slab cred))..dar nu dispun pentru o proba de acesta...lucrez la montajul colegului ratza...spor Daca era pe pozitiv era simplu...un npn, cu rezistenta la masa din emitor si reactia venea dupa tranzistor...insa mama lui de negativ...asa a fost implementata schema si cablajul...asta e Editat Iunie 26, 2020 de catalin004 Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum