AstraHu-07 Postat Iunie 23, 2020 Partajează Postat Iunie 23, 2020 Va salut, as avea si eu o nelamurire daca ma puteti ajuta cu un raspuns concret v-as ramane recunoscator. Deci ieri au venit cei de la electrica si au schimbat contor-ul electric, in momentul in care au schimbat contorul electric cele doua fire de cupru de 2,5 mmp care pleaca din contor spre tabloul electric au facut atingere intre ele si s-a produs o scanteie de toata frumusetea, asta din cauza ca "doreii" au lasat copexul prea lung si firele au facut atingere intre ele. Eu as vrea sa va intreb, pentru ca nu ma pricep daca este vreo problema ca a facut atingere intre fire, dupa ce au terminat de montat totul nu am avut probleme, dar eu as vrea sa fiu sigur ca dupa atingere sa nu fi afectat cv. PS in momentul in care au facut atingere cele doua fire de pleaca din contor spre tablou singurele care puteau fi afectate erau firele in sine cat si contorul electric pentru ca tabloul electric si instalatia mea din casa nu erau conectate in acel moment. v-as ruga daca ma puteti lamuri si pe mine, s-a intamplat ceva cu firele de cupru sau cu contorul in momentul in care au facut atingere ? multumesc mult pentru un eventual raspuns, chiar nu ma pricep altfel va dati seama ca nu as fi intrebat, dar vreau sa fiu sigur si sa stau linistit, nu sa plec de acasa cu griji :) Link spre comentariu
validae Postat Iunie 23, 2020 Partajează Postat Iunie 23, 2020 (editat) Dacă acel contor funcționează normal, nu s-a întâmplat nimic grav.Oricum, înainte de contor mai e o siguranță și dacă scurtcircuitul ar fi fost foarte puternic sau de durată, siguranța ar fi declanșat.Vă dați seama că astfel de scurtcircuite se produc destul de des prin locuințe, iar contorul trebuie să le poată suporta fără probleme... Editat Iunie 23, 2020 de validae Link spre comentariu
AstraHu-07 Postat Iunie 23, 2020 Autor Partajează Postat Iunie 23, 2020 Am inteles, dar firele in sine puteau pati ceva? am vazut ca la capat unde a facut atingerea erau negre, sa fie asa pana la capatul celalalt sau doar acolo uned a facut atingerea, multumesc pt replay Link spre comentariu
validae Postat Iunie 23, 2020 Partajează Postat Iunie 23, 2020 Nu au nimic, acela e efectul arcului electric format la atingere.Oricum, BMP-ul și ce conține el sunt responsabilitatea firmei distribuitoare, dumneavoastră trebuie doar să sesizați distribuitorul dacă ceva e în neregulă cu el și distribuitorul trebuie să le remedieze într-o perioadă cât mai scurtă de timp. Link spre comentariu
AstraHu-07 Postat Iunie 23, 2020 Autor Partajează Postat Iunie 23, 2020 Va multumesc mult pentru raspuns, probleme nu am sesizat de ieri si pana azi., toate electrocasnicele merg fara problema, la fel si sistemul de iluminat, imi faceam griji pentru contor sau firele de cupru din cauza atingerii, nimic mai mult...dar daca spuneti ca astfel de accidente se intampla des si nu afecteaza cu nimic contorul sau firul, atunci e in regula. Va multumesc mult pt informatii, o seara placuta Link spre comentariu
PINTI Postat Iunie 23, 2020 Partajează Postat Iunie 23, 2020 (editat) Acum 3 ore, AstraHu-07 a spus: ..... cele doua fire de cupru de 2,5 mmp care pleaca din contor spre tabloul electric ....... Intrebare: De la contorul lor, la tabloul Dvs., sectiunea conductoarelor este de numai 2,5mmp? Editat Iunie 23, 2020 de PINTI Link spre comentariu
daniels Postat Iunie 23, 2020 Partajează Postat Iunie 23, 2020 Probabil s-a referit la diametru. Link spre comentariu
PINTI Postat Iunie 23, 2020 Partajează Postat Iunie 23, 2020 Acum 20 minute, daniels a spus: Probabil s-a referit la diametru. Acolo scrie 2,5mmp. Totusi, chiar si diametrul de 2,5mm este foarte mic pentru alimentarea unei proprietati ( apartament, gospodarie, casa)? Link spre comentariu
marius75 Postat Iunie 23, 2020 Partajează Postat Iunie 23, 2020 Cred ca sunt de 4mmp, dar a estimat gresit ca ar fi de 2,5mmp. Link spre comentariu
valivoi Postat Iunie 23, 2020 Partajează Postat Iunie 23, 2020 La mine alimentarea este intre contor si tabloul de sigurante de 3x6mm2 cupru masiv,diferential in contor de 32A. Link spre comentariu
AstraHu-07 Postat Iunie 24, 2020 Autor Partajează Postat Iunie 24, 2020 M-am referit la grosimea firelor, nu ma pricep...va dati seama daca ma pricepeam catusi de putin numai intrebam, Cand am facut instalatia la casa din cate am inteles de la electrician atat la becuri cat si la prize, cat si la contor s-a mers cu fir de cupru de 2,5 grosime, nu stiu exact sa va spun....trebuia mai gros de atat? Link spre comentariu
dan_b11 Postat Iunie 24, 2020 Partajează Postat Iunie 24, 2020 Instalația interioară este una și coloana între contor si tablou este alta. Cu siguranța este cel puțin de 4 mmp. Asta dacă instalația a fost făcută de un electrician și nu de un..... Pentru prize și lumina ajunge 2.5 mmp. Excepție sunt circuitele pentru consumatori mai mari de genul plita electrica. Link spre comentariu
AstraHu-07 Postat Iunie 24, 2020 Autor Partajează Postat Iunie 24, 2020 Pai am avut in iarna un radiator de 3000w bagat in camera si nu am avut niciun fel de problema cu acesta, sau sa se incalzeasca priza/stecherul Link spre comentariu
dan_b11 Postat Iunie 25, 2020 Partajează Postat Iunie 25, 2020 (editat) 3 kw înseamnă vreo 14 amperi la 230 V. Deci e ok conductor de 2,5. Bănuiesc ca aveți siguranța de 16 A pe circuitele de priza sau mai bine zis sper. Dacă nu aveți și alți consumatori mari folosiți in același timp, sa zicem ca e ok( ma refer la coloana de alimentare). Dacă mai merge și o mașina de spălat sau vreun cuptor electric in același timp, nu e ok pentru coloana. Poate ca nu se întâmpla nimic deocamdată dar cu siguranța e depășit curentul admisibil pe secțiunea de 2,5 mmp a coloanei unde se aduna consumul tuturor receptoarelor folosite și in timp se coace izolația și din asta nu ies lucruri bune. conform normativului I7 curentul admisibil pentru 3 conductoare pozate in tub și in perete izolat termic este 18A pentru secțiunea de 2,5 mmp. 18A înseamnă aproximativ 4 kW. Editat Iunie 25, 2020 de dan_b11 Corectat curent admisibil Link spre comentariu
Vizitator Postat Iunie 25, 2020 Partajează Postat Iunie 25, 2020 in momentul cand a facut scurtul a mai sarit vreo siguranta sau nu ? cred ca asta era mai important. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum