Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Atingere faza de nul


AstraHu-07

Postări Recomandate

Va salut, as avea si eu o nelamurire daca ma puteti ajuta cu un raspuns concret v-as ramane recunoscator. 

Deci ieri au venit cei de la electrica si au schimbat contor-ul electric, in momentul in care au schimbat contorul electric cele doua fire de cupru de 2,5 mmp care pleaca din contor spre tabloul electric au facut atingere intre ele si s-a produs o scanteie de toata frumusetea, asta din cauza ca "doreii" au lasat copexul prea lung si firele au facut atingere intre ele.

Eu as vrea sa va intreb, pentru ca nu ma pricep daca este vreo problema ca a facut atingere intre fire, dupa ce au terminat de montat totul nu am avut probleme, dar eu as vrea sa fiu sigur ca dupa atingere sa nu fi afectat cv. 

PS in momentul in care au facut atingere cele doua fire de pleaca din contor spre tablou singurele care puteau fi afectate erau firele in sine cat si contorul electric pentru ca tabloul electric si instalatia mea din casa nu erau conectate in acel moment.

v-as ruga daca ma puteti lamuri si pe mine, s-a intamplat ceva cu firele de cupru sau cu contorul in momentul in care au facut atingere ? multumesc mult pentru un eventual raspuns, chiar nu ma pricep altfel va dati seama ca nu as fi intrebat, dar vreau sa fiu sigur si sa stau linistit, nu sa plec de acasa cu griji :)

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 17
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • AstraHu-07

    6

  • validae

    3

  • dan_b11

    2

  • PINTI

    2

Top autori în acest subiect

Dacă acel contor funcționează normal, nu s-a întâmplat nimic grav.Oricum, înainte de contor mai e o siguranță și dacă scurtcircuitul ar fi fost foarte puternic sau de durată, siguranța ar fi declanșat.Vă dați seama că astfel de scurtcircuite se produc destul de des prin locuințe, iar contorul trebuie să le poată suporta fără probleme...

Editat de validae
Link spre comentariu

Am inteles, dar firele in sine puteau pati ceva? am vazut ca la capat unde a facut atingerea erau negre, sa fie asa pana la capatul celalalt sau doar acolo uned a facut atingerea, multumesc pt replay

Link spre comentariu

Nu au nimic, acela e efectul arcului electric format la atingere.Oricum, BMP-ul și ce conține el sunt responsabilitatea firmei distribuitoare, dumneavoastră trebuie doar să sesizați distribuitorul dacă ceva e în neregulă cu el și distribuitorul trebuie să le remedieze într-o perioadă cât mai scurtă de timp.

Link spre comentariu

Va multumesc mult pentru raspuns, probleme nu am sesizat de ieri si pana azi., toate electrocasnicele merg fara problema, la fel si sistemul de iluminat, imi faceam griji pentru contor sau firele de cupru din cauza atingerii, nimic mai mult...dar daca spuneti ca astfel de accidente se intampla des si nu afecteaza cu nimic contorul sau firul, atunci e in regula. Va multumesc mult pt informatii, o seara placuta 

Link spre comentariu
Acum 3 ore, AstraHu-07 a spus:

 

..... cele doua fire de cupru de 2,5 mmp care pleaca din contor spre tabloul electric .......

Intrebare: 

De la contorul lor, la tabloul Dvs., sectiunea conductoarelor este de numai 2,5mmp?

Editat de PINTI
Link spre comentariu
Acum 20 minute, daniels a spus:

Probabil s-a referit la diametru.

Acolo scrie 2,5mmp.

Totusi,  chiar si diametrul de 2,5mm este foarte mic pentru alimentarea unei proprietati ( apartament,  gospodarie,  casa)?

 

Link spre comentariu

M-am referit la grosimea firelor, nu ma pricep...va dati seama daca ma pricepeam catusi de putin numai intrebam,

Cand am facut instalatia la casa din cate am inteles de la electrician atat la becuri cat si la prize, cat si la contor s-a mers cu fir de cupru de 2,5 grosime, nu stiu exact sa va spun....trebuia mai gros de atat?

Link spre comentariu

Instalația interioară este una și coloana între contor si tablou este alta. Cu siguranța este cel puțin de 4 mmp. Asta dacă instalația a fost făcută de un electrician și nu de un.....

Pentru prize și lumina ajunge 2.5 mmp. Excepție sunt circuitele pentru consumatori mai mari de genul plita electrica.

Link spre comentariu

3 kw înseamnă vreo 14 amperi la 230 V. Deci e ok conductor de 2,5. Bănuiesc ca aveți siguranța de 16 A pe circuitele de priza sau mai bine zis sper. Dacă nu aveți și alți consumatori mari folosiți in același timp, sa zicem ca e ok( ma refer la coloana de alimentare). Dacă mai merge și o mașina de spălat sau vreun cuptor electric in același timp, nu e ok pentru coloana. Poate ca nu se întâmpla nimic deocamdată dar cu siguranța e depășit curentul admisibil pe secțiunea de 2,5 mmp  a coloanei unde se aduna consumul tuturor receptoarelor folosite și in timp se coace izolația și din asta nu ies lucruri bune.

conform normativului I7 curentul admisibil pentru 3 conductoare pozate in tub și in perete izolat termic este 18A pentru secțiunea de 2,5 mmp. 18A înseamnă aproximativ 4 kW.

Editat de dan_b11
Corectat curent admisibil
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări