Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Orgă de biserică pe lămpi, (Graf & Müller, Dachau vor München 1964)

mbh69

Postări Recomandate

Acum 9 ore, merck a spus:

Fara tensiune anodica (daca a dezlipit firele ce pleaca in punea de seleniu) ce se poate intampla cu amplificatorul? Eu zic ca nimic. Daca masura tensiunea in gol si tuburile aveau doar filamentele conectate se pot strica? Eu zic ca nu. 

mai draga, lasa aiurelile! chiar daca nu se intimpla nimic, de ce trebuiau desfacute firele?

daca se auzea zgomot in difuzoare, cit de complicat este sa te prinzi ca acestea erau conectate la sarcina!

esti habarnist, nu te mai chinui! nu se face depanarea asa!

Acum 7 minute, viobio a spus:

Dacă nu crede.... treaba lui, poate să facă un experiment, să lase un am cu tuburi fără sarcină și să îi dea blanâ,

ziceti ca despre asta e vorba aici? oricum ce prezentati dv. este exceptia, nu regula! iar daca faci depanare nu bagare in seama te prinzi imediat despre ce e vorba si reactionezi in consecinta!

Editat de Marele Savant
Link spre comentariu
5 minutes ago, Marele Savant said:

esti habarnist, nu te mai chinui! 

Dupa acest mesaj:

632118826_Screenshot2020-07-10at08_12_31.thumb.png.8872ed464ecbdc770c5bf89a4eda199d.png

de ce ma faci pe mine habarnist? Ti-am pus si un document de la Peavey care spune contrarul a ceea ce afirmi tu si anume spune clar: NU SE LASA TRAFUL DE IESIRE FARA SARCINA! 

Macar poti sa iti ceri scuze?

Editat de merck
Link spre comentariu
Acum 17 minute, merck a spus:

Cand mai pica la reparat un amplificator care nu a avut sarcina poti pune niste poze sa se vada paguba?

toata ziua pica la reparat asemenea cazuri, tu cite ai primit, cite poze ai?

Chiar acum, merck a spus:

Dupa acest mesaj:

632118826_Screenshot2020-07-10at08_12_31.thumb.png.8872ed464ecbdc770c5bf89a4eda199d.png

de ce ma faci pe mine habarnist? Ti-am pus si un document de la Peavey care spune contrarul: NU SE LASA TRAFUL DE IESIRE FARA SARCINA! 

Macar poti sa iti ceri scuze?

pentru ca esti! dai sfaturi aiurea, nu pari sa ai nici un fel de pricepere in domeniu, doar te bagi in seama. dupa care revii de fiecare data ca ''ai uitat ceva''!

regret, dar in urma ''sfaturilor'' date de tine, parerea mea este formata si nu mi-o schimb! tu nici nu realizezi se pare ce aiureli scii, aia cu dezlipitul firelor fiind monumentala!

Link spre comentariu
Vizitator viobio
Acum 34 minute, Marele Savant a spus:

mai draga, lasa aiurelile! chiar daca nu se intimpla nimic, de ce trebuiau desfacute firele?

daca se auzea zgomot in difuzoare, cit de complicat este sa te prinzi ca acestea erau conectate la sarcina!

esti habarnist, nu te mai chinui! nu se face depanarea asa!

ziceti ca despre asta e vorba aici? oricum ce prezentati dv. este exceptia, nu regula! iar daca faci depanare nu bagare in seama te prinzi imediat despre ce e vorba si reactionezi in consecinta!

Nu este nici o excepție! Dacă un amplificator cu tuburi este lăsat fără sarcină, mai ales când este dat și la volum mare, asta se întâmplă, ce vezi acolo nu este excepție, cele mai multe întâlnite sunt cele pentru chitară, pentru ca uneori din greșeală se scoate cablul cabinetului  din amp, cel mai des se ia în picioare de alții. 

Dacă siguranțele de protecție sunt bine calibrate se ard și scăpa cu bine traful de iesire și tuburile finale, dacă nu..... se lasă cu deranj mare. 

Nu stiu de ce crezi tu că mă bag eu în seamă, eu vorbesc despre ce am întâlnit, cum să "reacționez în consecință" când amplificatorul a făcut artificii? Nu mai am cum. 

Ca măsură preventivă, tot ce ajunge la mine primește acele rezistențe antiprost. 

Link spre comentariu
Acum 11 minute, viobio a spus:

Nu stiu de ce crezi tu că mă bag eu în seamă,

scuze, exprimarea a fost cam ambigua, de colegul care da sfaturi sa desfaca firele la transformatoare si sa schimbe condensatoare la plezneala , ziceam ca se baga in seama!

nu imi permiteam sa ma refer la dv, nu am dubii ca sint bine pregatit!

iar daca auzi sunetul in transformatorul de iesire, nu-ti trebuie multa stiinta ca sa te prinzi despre ce e vorba!

Editat de Marele Savant
Link spre comentariu

Am încercat sa desenez schema circuitului după placă și socluri. E încă doar provizoriu, nu am desenat toate conexiunile lămpilor. E foarte chinuitor faptul că la o postare am voie sa trimit maxim 1 MB (indiferent dacă e un fișier sau mai multe). 

Am tăiat poza în 4 bucăți care se suprapun parțial, pentru a se vedea continuitatea. Așa ca trebuie să fac 4 postări. Pe primul fragment am scris câți ohmi au înfășurarile măsurate. Celelalte 2 înfășurari nu le-am măsurat pentru ca ar trebui înainte să le deconectez (să dezlipesc firele până măsor).

20200710_114209.jpg

Încerc acum al doilea fragment:

20200710_114247.jpg

Al treilea:

Nu mai pot posta. Am primit mesajul de eroare că am permisiunea să încarc maxim 665,6 kB. 

Îl întreb cu această ocazie pe administratorul forumului dacă se poate face ceva pentru ca să postez o poză normală aici. 

Link spre comentariu

La al treilea soclu nu am reprezentat încă filamentul, e legat la alți pini, ceea ce face pentru mine ca lămpile să mi se pară și mai puțin simpatice. Pe o înfășuratoare a transformatorului final vine câte un fir de la primul și de la al doilea soclu. Să fie oare anozii celor 2 lămpi (cele 2 lămpi in cauză sunt același model, a treia e alt tip). Desenez poate deseară restul, aseară era deja foarte târziu. Intrarea merge la ceva cilindric cu 4 fire. Să fie oare un transformator toroidal? Dau si eu cu presupusul, ca nu știu ce e. 

Condensatorii sunt de fapt toți electrolitici, nu le-am reprezentat polaritatea pe desen pentru că nu am știut să recunosc terminalele pe placă. Au la un capăt un inel negru, se vede în pozele precedente. Îmi poate spune cineva cum trebuie conectați? Altfel nu pot să-i schimb, pentru că risc sa conectez invers electroliticii noi. Rezistențele nu le-am notat, ce valoare au, pentru că nu mai știu codul culorilor, îl voi lua de pe net și voi interpreta ce valori sunt.

Editat de mbh69
Link spre comentariu

stiu ca poate parea deplasat, dar indraznesc sa intreb la ce va ajuta? cred ca e doar ''Coop. Munca in zadar''! schema e industriala, produs de serie, deci nu aveti ca imbunatatiri sa-i faceti. Depanarea se face masurind tensiuni (si curenti daca e cazul), urmarind semnale cu osciloscopul (si injectind) nu masurind rezistente ohmice la tr. de retea care se vede clar ca functioneaza sau inlocuind piese la intimplare! in situatia dv. schema ar putea fi necesara in cazul unei componente defecte pe care nu se mai poate citi (sau estima) valoarea, sau credeti ca cineva se va uita la desene si va indica componenta defecta?

Link spre comentariu
31 minutes ago, mbh69 said:

Pe o înfășuratoare a transformatorului final vine câte un fir de la primul și de la al doilea soclu. Să fie oare anozii celor 2 lămpi 

Da! :aplauze 

Incet incet .... ajungi departe!

Pana la urma trebuie sa refaci redresarea (puntea de seleniu) + filtrarea. Pentru anodica tuburilor finale nu ai decat un .... condensator de 16uF ca filtrare ceea ce  este prea putin pentru zilele noastre (atunci condensatorii erau foarte scumpi). Poate si de asta aveai un brum in difuzor. Pentru o anulare a brumului trebuie ca cele doua infasurari ale trafului de iesire sa fie parcurse de curenti identici si in timp .... lampile se uzeaza uniform. 

P.S. M-am uitat inca o data in pozele facute de tine si pare ca intradevar anodica (sageata bleu) este luata de pe primul condensator din filtrul CLC:

1960855276_Screenshot2020-07-10at12_50_42.thumb.png.50313f2afebb9f338980b94c351988cf.png

Eu as fi licitat ca este luata dupa bobina (de pe al doilea condnesator, aduca sa fie filtrata anodica de un filtru CLC) ca sa filtreze cat de cat.

Editat de merck
Link spre comentariu
Acum 26 minute, mbh69 a spus:

Să fie oare anozii celor 2 lămpi

Da, sunt anozii de la EL84 (pinul 7)

Aici gasesti toate informatiile despre lampi: https://frank.pocnet.net/sheetsE1.html

https://frank.pocnet.net/sheets/010/e/EL84.pdf

https://frank.pocnet.net/sheets/010/e/ECC82.pdf

https://frank.pocnet.net/sheets/030/8/85A2.pdf

Acum 20 minute, merck a spus:

Pentru anodica tuburilor finale nu ai decat un .... condensator de 16uF ca filtrare ceea ce  este prea putin pentru zilele noastre

Asta nu e scula audiofila, e scula profesionala. Organistii de la biserica sunt platiti sau au unele facilitati. Daca a mers ani de zile cu 16uF, de ce nu ar mai merge?

Link spre comentariu

@Marele Savant

Observ că în postările precedente ati incercat să mă convingeți că nu merită reparația sau că ar fi mai bine să o duc la cineva profesionist. Se poate să fie așa, să nu merite. E o ultimă încercare, înainte să scap de această orgă. Unii de pe acest forum sunt mai optimiști. Încă sper că au dreptate. De altfel, recunosc, mi-am pus ceva speranțe în sfaturile pe care le pot primi aici. 

Aici în Germania au prețuri foarte mari, de câteva ori mai mari ca în România. Am avut experienta asta cu un hard disc extern, distrus mecanic (l-a tras fiică-mea pe jos, a agățat cablul). In Germania, firma de recuperări de date mi-a cerut cam 9000 euro, iar cea din România doar câteva sute. 

Nu vreau să o repar la un profesionist aici, pentru că îmi cumpăr mult mai ieftin ceva functional în loc să dau atâția bani. 

De exemplu aici: 

Combinația costă 3 x 92 euro (claviaturile MIDI noi) + circa 280 euro kit-ul pentru compatibilizarea MIDI a pedalierului pe care îl recuperez din orga cu lămpi + 75 euro softul cu regiștrii și încă diferite cabluri, si alte adaptoare (iRIG MIDI 3, Lightning cu USB 3 pentru Apple, un Hub USB) pe care le am. Am și un iPad 4, scot pe mufa de căști direct pe stație. În rest puțină tâmplărie, pe ce să așez cele 3 claviaturi MIDI. Deci dacă vreau ceva funcțional, am această variantă mult mai ieftină. 

Dar, cum spun, încă mai sper să salvez această orgă. Cât timp totul se reduce la cateva condensatoare, care actual nu mai sunt așa de scumpe, mai fac încercarea asta. În plus, la cât de mult timp îmi va lua (foarte multe luni de zile), pentru că nu voi avea întotdeauna timp să mă ocup de ea, cheltuielile mi se eșalonează. 

Link spre comentariu
1 oră în urmă, d2134 a spus:

..............................

Asta nu e scula audiofila, e scula profesionala. Organistii de la biserica sunt platiti sau au unele facilitati. Daca a mers ani de zile cu 16uF, de ce nu ar mai merge?

Pt ca acum se poate mai bine. 

Si Universal 650 a arat milioane e hectare in trecut dar acum parca vrei cabina cu aer conditionat si directie asistata GPS.

Editat de sesebe
Link spre comentariu

Varianta cu depanare in Romania, cu transport dus-intors nu poate fi o varianta? Pt ca din cate se vede, savantul cam are dreptate. O sa iese ceva cu buricul netaiat...prea multe moase.

Link spre comentariu

M-am gândit și la varianta asta, am și remorcă suficient de mare pentru orgă. Din păcate povestea cu corona îmi poate strica foarte mult socotelile. Aveam în plan să vin în august în țară, dar nu vreau să stau la întoarcere în vreo carantină prin Austria sau prin Slovacia și să nu mai ajung la timp înapoi la serviciu, de altfel s-ar putea ca și Ungaria să bage restricții. 

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări