Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Orgă de biserică pe lămpi, (Graf & Müller, Dachau vor München 1964)

mbh69

Postări Recomandate

Acum 46 minute, merck a spus:

se poate taia capsula aia si baga 2 condensator

Eu asa am facut, treaba e simpla, daca iese usor condensatorul vechi. Eu m-am chinuit cu unul, de numa', numa'! 

Link spre comentariu
Acum 49 minute, merck a spus:

nu vad cum se putea arde siguranta.

Poate a scapat testerele intre borne si sasiu sau, mai nasol, e vreun scurt pe undeva, in vreun traf ori legaturi cu  izolatie crapata, de vechime.

Link spre comentariu

Mulțumesc mult pentru informații și schemă. 

Nu vreau nici un aspect vintage. Sau, mai bine zis, nu sunt neapărat contra unui asemenea aspect, dar dacă pot înlocui ansamblul de condensatori cu alții individuali, e OK. Repet, pentru mine cel mai important e să funcționeze normal. Dacă aspectul vintage mă costă în plus (timp și bani), atunci renunț la vintage.

Siguranța am ars-o pentru că am făcut prostii. Nu am fost atent la multimetru și am legat greșit firele la aparat. Are 3 borne si am ales greșit perechea de 2 borne. Am pus în acest mod secundarul în scurtcircuit. Siguranța e arsă, se vede pe ea. Am văzut doar că brusc, filamentele nu mai luminează. Sper că nu au fost afectate și ele, ar fi păcat. Sorry, in postările mele precedente am uitat să întreb dacă trebuie scoase tuburile din soclu. 

La priză am văzut că am 234 volți. 

Link spre comentariu

Eu as masura mai intai si apoi schimba, daca e necesar.... 

Unii condensatori erau asa bine facuti ca sunt functionali si acum. 

In caz de capacitate mica se poate pune in paralel, dedesupt unul modern si mic, de deasupra sasiului nu va fi vizibil.... 

Link spre comentariu
Acum 18 minute, Усилитель a spus:

In caz de capacitate mica se poate pune in paralel, dedesupt unul modern si mic, de deasupra sasiului nu va fi vizibil.... 

O soluție greșită! Dacă ăla vechi e sub sau dincolo de toleranță,adio. Mai zic și de alte caracteristici? 

Editat de Vizitator
Link spre comentariu
45 minutes ago, mbh69 said:

Am văzut doar că brusc, filamentele nu mai luminează. Sper că nu au fost afectate și ele, ar fi păcat. Sorry, in postările mele precedente am uitat să întreb dacă trebuie scoase tuburile din soclu. 

La priză am văzut că am 234 volți. 

Tuburile nu au nimic. Ca sa fii linistit masoara si continuitatea infasurarii pe care ai pus gresit testerele de la aparatul de masura sa vezi daca s-a ars sau este ok. Eu as zice ca nu a patit nimic. Cu aparatul de masura pe ohmetru pui testerele pe acea infasurare si vezi daca iti indica vreo rezistenta. Daca iti indica => totul este OK. Banuiesc ca nu ai simtit miros de ars sau de incins, siguranta arzandu-se repede si a salvat totul. 

Si daca te apuci sa masori, masoara si infasurarile trafului de iesire (tot cu ohmetrul) sa stii din start daca este ok sau are bube. Incepi cu infasurarea aia care are firele scoase pe carcasa si apoi celelalte. 

Editat de merck
Link spre comentariu

Mulțumesc mult pentru răspuns. M-ai mai liniștit. Am pus firele greșit, aproape imediat am auzit un mic pocnet, foarte slab, iar lămpile s-au stins. Nu miroase nimic a ars. Cred că siguranța a reacționat la fracțiune de secundă. 

În rest, voi verifica atunci când ajung acasă. 

Link spre comentariu
Acum 20 ore, merck a spus:

Da, este cel mai in siguranta sa dezlipesti firele. Insa firele marcate cu sageti rosii le poti lasa lipite si scoti lampile din soclu. Poti apoi pune cate o lampa in soclu si vezi daca se aprinde filamentul (ca sa mai inaintezi un pas).

care-i rostul acestor manevre, doar pentru a masura niste tensiuni?

P.S. se pare ca rezultatele nu au intirziat sa apara!

Editat de Marele Savant
Link spre comentariu
1 oră în urmă, merck a spus:

Si daca te apuci sa masori, masoara si infasurarile trafului de iesire (tot cu ohmetrul) sa stii din start daca este ok sau are bube. Incepi cu infasurarea aia care are firele scoase pe carcasa si apoi celelalte. 

Excelent!!!! Cea mai buna metoda de a verifica un traf de iesire. Trebuie sa-mi revizuiesc metodele de masura ale transformatoarelor de iesire, se pare ca un ohmetru este suficient.

Foarte interesanta metoda asta de depanare, care incepe cu trafurile, intai ala din sursa pentru etajele de semnal mic, banuiesc, apoi traful de iesire. Deocamdata nu vad puse nici un fel de tensiuni. In mod teoretic orice depanare incepe cu o verificare organoleptica, adica se verifica vizual daca sunt componente umflate, lichide scurse, zone carbonizate, lipituri reci. Pasul doi e verificarea prin masuratori a surselor de alimentare. Pe eticheta scrie ca ia 2A la 220V, adica vreo 450-500W din retea. Logic este ca ar mai exista si o alta anodica pentru amplificator. Nu cred ca din puntea aia de 125mA se alimenteaza toata sandramaua.Dupa identificarea surselor se trece la masurarea tensiunilor continue livrate de acestea. Abia dupa ce sunt toate tensiunile acolo se incep verificarile pe etaje. Eu asa am invatat si asa lucrez. Altii observ ca sar de la una la alta, merg pe ghicite, fara o diagrama de depanare logica.

Ar trebui sa tina cont, cei care ii dau idei initiatorului topicului ,ca omul asta nu e de profesie electronist sau ceva asemanator si nici nu are experienta in ...lampi. In placile alea se cam invart tensiuni mari si, Doamne fereste, sa puna degetul pe vreun condensator incarcat...ca ii trece foarte repede de a mai atinge orga aia. Nici de cantat la ea nu-i mai arde.

Link spre comentariu
Acum 1 oră, merck a spus:

Nu stiu ce tip de condensator este ala, dar poate este vreunul strapuns. 

Pune o poza ca iti spun eu si laptele de la supt de ma-sa.

Link spre comentariu

Am pus la pagina 5 un link, unde sunt găzduite niște poze cu amplificatorul, pe ambele fețe. 

Dacă mai trebuie alte poze din alte unghiuri, mai postez.

Link spre comentariu
50 minutes ago, der_doktor said:

Excelent!!!! Cea mai buna metoda de a verifica un traf de iesire.

Daca o infasurare a trafului de iesire sau un secundar este ars, nu se poate descoperi asta folosind ohmetrul? 

@mbh69 am uitat sa precizez ca atunci cand folosesti ohmetrul ca sa verifici o infasuare daca este intrerupta (arsa) aparatul trebuie scos de sub tensiune. 

Nu te jena sa pui intrebari, cum ar fi daca masor aia sau cealalta cu aparatul scos de sub tensiune pentru ca imi poate scapa orice amanunt. Noi facem anumite chestii automat si daca vrem sa explicam sigur sarim niste etape. 

Link spre comentariu
Acum 7 minute, merck a spus:

Daca o infasurare a trafului de iesire sau un secundar este ars, nu se poate descoperi asta folosind ohmetrul? 

@mbh69 am uitat sa precizez ca atunci cand folosesti ohmetrul ca sa verifici o infasuare daca este intrerupta (arsa) aparatul trebuie scos de sub tensiune. 

Nu te jena sa pui intrebari, cum ar fi daca masor aia sau cealalta cu aparatul scos de sub tensiune pentru ca imi poate scapa orice amanunt. Noi facem anumite chestii automat si daca vrem sa explicam sigur sarim niste etape. 

@merck, alias @adrian_pic, @ inca doua clone.....ma dom' injiner, ca te simt de la 2500Km, asa de mult te indragesc...orice secundar de traf de iesire are sub 0,5Ohmi, daca ar fi ''ars'' cum spui tu...cat arata pe ohmetru? Tu depistezi spirele in scurt cu ohmetru?

La fel si la primar, cat timp nu stii ce rezistenta ar trebui sa aiba in curent continuu masori degeaba. Scurtul intre doua straturi din primar NU se depisteaza cu ...ohmetru. Intre primar si secundar n-am vazut niciodata scurturi la trafurile de iesire pentru ca izolatia este groasa intre ele. Cand e ''ars'' cum zici tu , iti arde siguranta imediat si miroase ca draqu. O punte de masura Owen alimentata la 200Vac si frecventa variabila iti spune totul despre traful ala. Nu ohmetru'.

Dupa 6 pagini de topic, la indicatiile lui @merck s-a reusit sa se arda o siguranta.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări