Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Orgă de biserică pe lămpi, (Graf & Müller, Dachau vor München 1964)

mbh69

Postări Recomandate

Deci, e clar ca @merck  are globul cu el...a vazut o crestere a anodicii cu 21V fara sa masoare cineva ceva...fara schema sau poze ale sursei...ce inseamna sa te folosesti de magie...hmmm

Link spre comentariu
Acum 10 ore, mama a spus:

ăla cu înmulțirea tensiunii alternative cu 1,41.

Aia e valabila doar in gol, fara sarcina.

Eu zi ca dilema cu seleniu sau cu siliciu, e cea mai mica problema si as rezolva-o cu citeva rezistente. Acolo are de acordat citeva oscilatoare, de vazut cum merg divizoarele si amplificatorul. Probleme mecanice inteleg ca nu sunt, si asta e bine.

Link spre comentariu
1 hour ago, icar said:

Aia e valabila doar in gol, fara sarcina.

Altă aiureală!

Asta este valabil și în cazul redresării tensiunii mai mici, deci diferența rămâne aceeași. În concluzie, ce ai vrut să spui cu asta?

Link spre comentariu

Am reușit aseară să fac niște poze, am încercat acum să le postez, dar am primit mesajul că fișierele sunt prea mari. Am totul pe telefon. Aici la serviciu nu pot decupa pozele pentru ca să reduc dimensiunea fișierelor, așa că trebuie să aștept până deseară când ajung acasă. Sorry.

Link spre comentariu

Ultima poză pe care am putut-o uploada aici pe forum avea 3,66 MB, chiar m-am uitat în telefon ce fel de poze am făcut. Azi am primit mesajul de eroare că fișierele nu au voie să depășească 1 MB. 

Dar pun aici link-ul cu serverul care le găzduiește, la recomandarea colegului daniels (mulțumesc pentru soluție):

https://postimg.cc/gallery/d7Krr5q

Aș fi vrut să pot pune pozele una câte una pe rând,  pentru ca să pot descrie mai bine despre ce e vorba. 

Deci primul grup de poze e etajul final pe ambele fețe, apoi un mic modul în care intra un ștecher audio venit din etajul final, modul care la rândul lui are conectori pentru reverberatorul mecanic descris anterior (cu poze). Apoi am poze cu modulul cu prizele și mufele manual1, manual2 și pedalier, iar modulul cu 3 lămpi lipsă (scoase de mine și puse separat în altă poză) e mixerul. Pe soclu scrie că trebuie lămpi ECC82, totuși lămpile sunt diferite, așezate în ordinea în care le-am fotografiat (una diferită in mijloc, așezată între alte 2 la fel).  Probabil că deja au fost înlocuite cu echivalente de la alți fabricanți. 

Lămpile diferite, de pe margini, de care vorbesc, au marcajele șterse și nu le-am putut identifica.

Link spre comentariu

Am inteles ca ai alimentat etajul final. Cu un aparat de masura pus pe voltmetru AC masoara te rog unde sunt sagetile galbene in poza (stanga sus) si scrie aici valoarea.  

Condensatorii sigur ii vei schimba in viitor. Pe vremea aia erau foarte scumpi si de aceea au valori foarte mici primul are 16uF + 16uF si al doilea 8uF. Conteaza aspectul final sau doar vrei sa sune bine? Eu personal nu as pune accent pe aspectul final pentru ca, condensatoarele de astazi sunt mult mai bune si mai ieftine. 

Screenshot 2020-07-08 at 13.15.04.png

P.S. Etajul final il poti depana si singur daca pui poze aici ca sa primesti indrumari. Nu ai facut o poza clara la traful din capatul opus (transformatorul de iesire) ca sa vedem si firele de acolo. La poza de unde am taiat imagina de mai sus mai trebuie una si cu aparatul intors la 180 de grade ca sa se poata urmari firele. 

Editat de merck
Link spre comentariu

Mulțumesc mult pentru răspuns.  Traful din poză are firele doar pe o parte,  de altfel si celelalte. Cel din mijloc are doar 2 terminale, cred că e doar o bobina. Aspectul nu contează pentru mine, ci doar funcționalitatea. Dacă ar fi sa restaurez la milimetru, totul ar urma să stea într-un dulap închis, deci oricum nu am nici un "show" cu lămpile scoase în evidență și tot felul de table nichelate, sau cilindri de aluminiu mari, impresionanți. Cel mult furnirul de pe partea de mobilier ar trebui reparat, acolo unde e ciobit. Mie orga aceasta îmi trebuie ca să cânt la ea, nu să admir niște lămpi, ce frumos stau în soclurile lor. Pentru mine, lămpile în sine sunt deja un factor de stress și îmi pun mari speranțe în sfaturile pe care le-aș putea primi aici pe forum, altfel recunosc că nu m-aș descurca. 

Îmi recomanzi sa dezlipesc firele, înainte de a măsura tensiunea (după care, bineînțeles,  le lipesc la loc), sau le pot lăsa așa pentru ca să măsor?

Transformatorul din stânga (de ieșire) are 2 fire sus (roșu și verde) care merg pe partea cealaltă la un șir de cleme unde se înșurubează cablul pentru difuzor, deci cred că e secundarul. Pe partea inferioară se află 4 contacte, deci cred că primarul are 2 înfășuratori.

Editat de mbh69
corectură
Link spre comentariu
Acum 5 ore, mama a spus:

Altă aiureală

Nu e aiureala. La redresarea bialternanta, tensiunea pe bornele condensatorului, in gol,  este Us x 1,41. Dupa cum vezi, nu depinde de valoarea tensiunii redresate sau a condensatorului de filtraj.

Link spre comentariu

Si la cea monoalternanta tensiunea de virf pe condesator este data tot de formula Us x 1.4142 dar in fiecare caz trebuie scazuta caderea de tensiune pe 1 sau 2 diode ce sint serie cu iesirea trafului, in functie de topologia redresorului.

Link spre comentariu
3 hours ago, mbh69 said:

Îmi recomanzi sa dezlipesc firele, înainte de a măsura tensiunea (după care, bineînțeles,  le lipesc la loc), sau le pot lăsa așa pentru ca să măsor?

Da, este cel mai in siguranta sa dezlipesti firele. Insa firele marcate cu sageti rosii le poti lasa lipite si scoti lampile din soclu. Poti apoi pune cate o lampa in soclu si vezi daca se aprinde filamentul (ca sa mai inaintezi un pas).

1637300269_Screenshot2020-07-08at13_15_04.thumb.png.8b8a50bf0ae856d05615dcfecb8119ae.png

Traful din stanga (are scris pe el 153) este cel de iesire si alea doua fire (scrie ausgang) care sunt scoase pe partea de sus sunt firele care merg la difuzor. In mijloc intradevar este o bobina care impreuna cu condensatorul de 16uF+16uF formeaza o celula de filtrare CLC. 

Vezi ca incet incet incepi sa intelegi amplificatorul :aplauze.

Editat de merck
Link spre comentariu

Am reușit "performanța" să ard siguranța fuzibila de dinainte de transformator, trebuie să comand altele (să am și de rezervă), va dura cel puțin 2 zile până vine. Reichelt.de mai lucrează doar online sau telefonic (corona, ce să fac?), nu mai pot intra în magazin, chiar dacă e la doar 10 km de mine. Îi mulțumesc lui der_doktor pentru sfat, ce tip de siguranță fuzibila să comand.

@franzm: mulțumesc pentru informații, încă încerc să repar orga așa cum pot, cu ajutorul sfaturilor de pe forum. 

Nu înțeleg condensatorii aceștia mari de aluminiu cu 16 + 16 microfarazi sau cel din poza răsturnată, cu vreo 3 capacități marcate pe carcasă. Să înțeleg că o asemenea carcasă conține simultan 2 sau 3 condensatori? Nu de alta, dar nu mi-e prea clar ce să comand.

Link spre comentariu
1 hour ago, mbh69 said:

Am reușit "performanța" să ard siguranța fuzibila de dinainte de transformator, trebuie să comand altele (să am și de rezervă), va dura cel puțin 2 zile până vine. Reichelt.de mai lucrează doar online sau telefonic (corona, ce să fac?), nu mai pot intra în magazin, chiar dacă e la doar 10 km de mine. Îi mulțumesc lui der_doktor pentru sfat, ce tip de siguranță fuzibila să comand.

@franzm: mulțumesc pentru informații, încă încerc să repar orga așa cum pot, cu ajutorul sfaturilor de pe forum. 

Nu înțeleg condensatorii aceștia mari de aluminiu cu 16 + 16 microfarazi sau cel din poza răsturnată, cu vreo 3 capacități marcate pe carcasă. Să înțeleg că o asemenea carcasă conține simultan 2 sau 3 condensatori? Nu de alta, dar nu mi-e prea clar ce să comand.

Nu are rost sa cauti capsula cu 2 sau 3 condensatori cum ai tu. Aia se foloseau odata. Se cumpara condensatori normali. Daca vrei musai aspectul vintage, se poate taia capsula aia si baga 2 condensatori sai 3 condensatori moderni si apoi o lipesti, dar ... prea multa munca care nu merita. 

Daca ai dezlipit firele din secundarul trafului de alimentare de la etajul final si ai scos tuburile din soclu nu vad cum se putea arde siguranta. Mai ai si alte etaje conectate? 

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări