Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Orgă de biserică pe lămpi, (Graf & Müller, Dachau vor München 1964)

mbh69

Postări Recomandate

La 24.06.2020 la 8:31, franzm a spus:

@mbh69 Unde locuiti? Departe de mine? Daca stati pe-aproape, dati un semn de viata (adica MP).

Extinde  

Cred ca in Niedersachsen.

Legat de orga...sunt trei variante:

#1.- o dezmembreaza

#2.- incearca sa o restaureze singur

#3.- plateste o restaurare completa

Varianta #1 cred ca e cea mai avantajoasa din punct de vedere financiar.

Varianta #2, e cu dus si intors, adica e ceva gen marele premiu la LOTO, asta presupunand ca autorul topicului are bagajul de cuinostinte necesar...dar fara aparatura de masura dedicata nu sunt convins ca ajunge la un rezultat rezonabil. Aparatura dedicata presupune generatoare de semnal, osciloscoape, analizor de spectru. Pentru ca oscilatoarele sunt cu tuburi, e posibil ca pe langa frecventa fundamentala de oscilatie sa mai apara si ceva armonici de ordin par si impar. Reglajul consta in stabilirea unei amplitudini a semnalului generat de toate oscilatoarele de aceeasi valoare si fara armonici suplimentare, altfel suna ca o trompeta. Fara analizor de spectru e ca si cum ar cauta acul in carul cu fan. Herr Graf si Herr Müller se pare ca toata viata si-au dedicat-o constructiilor de orgi pentru biserici.

Varianta #3, e cu semnul intrebarii. Spun asta deoarece:

- nu exista documentatie tehnica pentru aparatul asta. Reverse engineeric va manca cateva zile unuia care stie ce face,

- sunt 42 lampi numai in generatoarele de tonuri la care se adauga sursele si amplificatorul final, masurarea lor ia inca o zi,

-obligatoriu trebuie schimbati toti electroliticii si condensatorii cu hartie din oscilatoare, sunt convins ca nu mai au parametrii initiali.

-daca sunt si ceva fire rupte deja se prelungeste preludiul...

-nu sunt convins ca aparatul asta nu are nici un defect, daca era ok nu cred ca mai ajungea in paginile elforum, 

- in final, cand totul functioneaza corect, pe bucati, se fac teste generale.

Nu spun un pret final estimativ, desi il stiu, dar e mare, chiar pentru locuitorii Germaniei. Poate sa-l intrebe pe Herr Thomas Reußenzehn din Frankfurt daca are timp de un Graf&Müller si cam cat ar face afacerea.

Link spre comentariu

@der_doktor

Un comentariu pe care il cred realist. 

As fi vrut să vă scriu pe privat, dar trebuie să aștept, sunt limitat la un singur comentariu pe zi.

Am mai pus o poză cu modulele văzute din față. Se văd pe ele și semireglabilele pentru acordarea notelor.

20200624_202828.jpg

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Am început să demontez modulele. Sunt la etajul final. Are un cilindru mare negru, am crezut inițial ca e un condensator. Am dat o căutare cu numele piesei: AEG B 250 C 125 L 111 095/00 și am văzut ca e o punte redresoare pe seleniu. Trebuie să o schimb și pe asta? Dacă da, cu ce punte echivalenta pe siliciu aș putea?

Link spre comentariu
  La 07.07.2020 la 8:36, icar a spus:

Inainte trebuie sa o verifici, poate mai e buna. Poti sa o inlocuiesti cu orice dioda/punte cu siliciu, capabila sa redreseze 500V/10A.

Extinde  

Nu merge direct inlocuita. Caderile de tensiune pe diodele cu seleniu sunt mai mari decat pe siliciu. Daca, totusi, e nevoit sa o inlocuiasca, desi cred ca e buna, trebuie sa mai adauge o rezistenta dupa punte, altfel sar in aer condensatorii de filtraj. Valoarea se calculeaza sau se estimeaza practic functie de consumul etajelor alimentate din acea punte. Si app, puntea aia AEG B 250 C 125 , e de 250Vac si 125mA...10A consider ca e enorm pentru locul ala.

Link spre comentariu

În link-ul dat, autorul vorbea de 200 ohmi. Să pun atunci 200 ohmi pe ieșirea de + și alți 200 ohmi pe cea de - ? Sau dacă nu, există vreo formulă de calcul, cu ce rezistențe să pun, la înlocuirea punții de seleniu cu una nouă, de siliciu?

Link spre comentariu

În primul rând, trebuie să  le mulțumesc lui icar, lui der_doktor și lui d2134 pentru informații. 

Puntea nu am testa-o încă. Pur și simplu, scrie și în articolul din link, asemenea piese "îmbătrânesc", iar autorul articolului spune că trebuie înlocuite. Orga are peste 55 ani. E posibil ca puntea să fie chiar cu ceva mai veche. Și condensatorii îi voi schimba fără să-i mai verific. Nu doar aici pe forum, dar și alti cunoscuți de-ai mei m-au sfătuit să-i schimb. 

Am întrebat despre valoarea rezistențelor, pentru ca să nu se ardă condensatorii legați la punte (și tuburile).

Link spre comentariu

Daca sigurantza aflata inaintea ei era buna, lasa puntea acolo. Schimba electroliticii eventual. Reciteste ce am scris in pagina asta la ..#2. Parca vad ca te apuci sa schimbi jumate din piese si apoi o abandonezi sau o duci la ...doctor. :)

Link spre comentariu

Am recitit, dar dacă nu am aparatele de măsură, tot nu pot face mare lucru. Am doar un multimetru mai simplu. Exista o siguranță fuzibila întreagă, dar se află înainte de transformator, deci imediat după cablul de alimentare. 

Am demontat doar etajul final, nu am sărit să desfac totul. Încerc sa desenez schema de principiu (asta ziceai că e reverse engineering?),  dar îmi va fi greu cu soclurile lămpilor, nu știu sa recunosc care terminal ce reprezintă, voi mai căuta pe net până să pot desena schema. Mai am un modul mai mic , cu 3 lampi, la care e legat reverberatorul mecanic. Acest modul se conectează si el la etajul final printr-un alt ștecher audio cu 5 pini. Ma supără faptul că amplificatorul final are o intrare, un ștecher pe 5 pini (modelul audio mai vechi, cu contacte pe 1, 3 și 5), care era băgat în mufa de Manual 1 dintr-un alt modul. Există pe acel (alt) modul și o mufă de Manual 2 și una pe care scrie Pedal, la care nu vine nici un ștecher.

Am identificat și un modul pe care sunt marcate potențiometre de volum pentru manual 1, manual2 si pedalier, bănuiesc că e mixerul, ar fi trebuit să trimită cabluri la mufele goale din modulul de care vorbeam anterior.

Până nu reușesc să desenez schema și să o postez, încă nu pot întreba mai detaliat. Până și un amator ca mine vede că s-a umblat în orga asta, cei de dinaintea mea au pus 2 cabluri de alimentare într-un singur ștecher de priză și mai sunt și alte improvizații, șuruburi de fixare lipsă etc.

Si dacă tot mă aflu la desenat schema, încerc cu ocazia asta sa schimb condensatorii și puntea. Deci deocamdată e vorba doar de câteva piese. 

Link spre comentariu

Lasa puntea acolo !!! Daca siguranta e pusa inainte de traf si e buna atunci si puntea e OK. Si, da, reverse engineering inseamna sa desenezi ce tampenii au proiectat altii, ca apoi sa te intrebi de ce au ales solutiile alea cand se putea altfel.

Link spre comentariu

Selenium rectifiers are ticking time bombs. Sooner or later, they fail. When Selenium rectifiers fail, toxic vapor and toxic dust are produced.

Extinde  

Confirm si eu ca prin armata se depanau intamplari cu punti de seleniu care sucombau si produceau un miros irespirabil.

Deci eu zic ca este bine sa o schimbi. Nu cred ca este indicat sa se pastreze asa ceva nici chiar in ideea restaurarii originale. 

Link spre comentariu

Drobul de sare....cand o fi sa cada...cade. @merck, cate aparate ai restaurat complet? Nu ma refer la reparatii de 5 minute ci la aparate scumpe si batrane care iti iau intre 100 ore si cateva luni de munca. Si daca schimba puntea cu 4 diode 1N4007 ce rezistenta de limitare pune acolo cand nu stie ce consum are din sursa? In plus, e posibil sa dea din una in alta si mai strica si altceva. Sfaturi din astea...''am auzit eu pe unul'' ''a spus la televizor'' sau ''am vazut pe youtube'' nu prea se leaga cu electronica si mai ales cu lampile. A dreaqu de punte, d'aia nu merge orga...ca e puntea cu seleniu si trebuie schimbata.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări