valivoi Postat Iunie 18, 2020 Partajează Postat Iunie 18, 2020 (editat) Salut, detin un modul cu 16 relee comandate de ULN2803APG,la care as vrea ca declansarea releului sa fie intarziata aproximativ un sfert de secunda la disparitia tensiunii furnizate de integrat. Cate un condensator electrolitic(a carui valoare va fi determinata experimental) montat in paralel cu bobina fiecarui releu ar asigura rezerva de energie pentru aceasta cerinta. Intrebarea mea ar fi: tensiunea de pe condensatori pana la descarcarea totala prin bobinele releelor si leduri nu ar afecta integritatea si functionarea integratilor de comanda? Aceasta este placa,schema ei si integratul de comanda. Va mutumesc anticipat pentru raspuns si ajutor. Editat Iunie 18, 2020 de valivoi Link spre comentariu
validae Postat Iunie 18, 2020 Partajează Postat Iunie 18, 2020 (editat) Există posibilitatea ca doar la acţionarea releelor, curentul iniţial de încărcare al condensatorilor să fie mai mare decât curentul maxim suportat de tranzistorul buffer.Dar asta se poate afla doar prin ceva calcule, eventuale simulări şi în final (cel mai sigur probabil) prin testarea fizică pe un buffer ,,de sacrificiu,, identic cu cel de pe placă, pentru a nu se interveni inutil (şi potenţial distructiv)pe placa funcţională.Problema e cu atât mai periculoasă cu cât capacitatea în paralel cu releul e mai mare....la capacităţi mici (10-100uF) bănuiesc că nu ar fi probleme, dar e doar o intuiţie, nu am calculat nimic, stau cam rău la matematici...din păcate. Editat Iunie 18, 2020 de validae Link spre comentariu
valivoi Postat Iunie 19, 2020 Autor Partajează Postat Iunie 19, 2020 Multumesc pentru raspuns, din foaia de catalog reiese ca ar suporta la D.A 10% 347 mA,la50% 123 mA,va trebui sa caut pe undeva curentul de incarcare,as incerca cu un condensator de maxim 100uF/25V. Link spre comentariu
BRANCA Postat Iunie 19, 2020 Partajează Postat Iunie 19, 2020 Daca am inteles bine se doreste ca dupa anclansare releu la comanda declansare sa mai stea cuplat 1/4 sec. N-as recomanda.Curent mare incarcare condensator si autoinductia din bobina releului.Mai bine incercati pe partea de comanda un circuit RC.In sensul ca dupa taiere semnal acesta sa mai fie activ perioada dorita.Sfertul acela de secunda nu o sa-l puteti vedea decat pe oscilograf. Link spre comentariu
popescuion Postat Iunie 19, 2020 Partajează Postat Iunie 19, 2020 poti inseria o rezistenta de valoare mica de ordinul ohmilor cu condensatorul . 47- 100 ohmi. Asa ai o inacarcare usor mai lenta fara soc si descarcare mai lunga pe releu. Indicat ar fi sa faci o proba cu un releu separat . Tatonezi pina iti convine rezultatul. Link spre comentariu
ratza Postat Iunie 19, 2020 Partajează Postat Iunie 19, 2020 Eu aş pune ceva de genul ăsta, dacă problema nu poate fi rezolvată mai elegant. Condensatorul poate avea o valoare oricît de mare. Fiindcă se încarcă prin R_LIM, nu distrugi ULN-ul. Se descarcă pe bobină prin D. Link spre comentariu
valivoi Postat Iunie 19, 2020 Autor Partajează Postat Iunie 19, 2020 (editat) Singurele puncte unde pot interveni pe placa sunt direct pinii bobinelor releelor Editat Iunie 19, 2020 de valivoi Link spre comentariu
valivoi Postat Iunie 19, 2020 Autor Partajează Postat Iunie 19, 2020 Aceasta intarziere la declansare imi este utila deoarece intrarile de comanda vor fi legate la un comutator rotativ,placa prin contactii NO ai releelor vor cupla progresiv medianele unui transformator cu tensiuni crescatoare(sau descrescatoare) si vreau ca prin trecerea de la o treapta(de pe un plot pe altul al comutatorului rotativ) la alta crescand sau scazand treptele sa nu existe intreruperi in furnizarea de tensiune a transformatorului.Este o adaptare a schemei de soft start a domnului flomar60,caruia ii multumesc pentru schema. Link spre comentariu
sesebe Postat Iunie 19, 2020 Partajează Postat Iunie 19, 2020 Da, probabil nu vor fi întreruperi ci doar scurtcircuite. Personal le prefer pe primele iar dacă vreau fără întreruperi atunci folosesc triace care comuta instant comparativ cu niște releie și dacă faci bine schema de comanda nu ai întreruperi. Concluzia este ca ceea ce vrei sa faci este o mare greșeală iar abordarea este nepotrivita. 1 Link spre comentariu
valivoi Postat Iunie 19, 2020 Autor Partajează Postat Iunie 19, 2020 Tocmai de aceea voi folosi rezistentele de putere dimensionate corespunzator ,ce vor functiona ca si consumator temporar pentru a nu scurtcircuita medianele consecutive. Link spre comentariu
BRANCA Postat Iunie 19, 2020 Partajează Postat Iunie 19, 2020 Valivoi.Ce softstart este acesta,adica scopul. La o simpla observatie daca,de ex ,contactul R1 ramane facut si cupleaza R2 ai pe traf scurt intre infasurarea 240-235v! Cealalta obs. se refera la secundar.Un cond de 1000uF pe iesirea 7812 actioneaza la alimentarea trafului ca un scurt!Adica va lua un current f mare care forteaza 7812.Nu are o rezistenta de limitare. O alta obs.Rez de 2,2 ohm in nici o varianta,adica actionat sau neactionat R1-R5,nu au rol.Deci nu intra in circuit! Link spre comentariu
valivoi Postat Iunie 19, 2020 Autor Partajează Postat Iunie 19, 2020 In acest caz releele sunt in primarul transformatorului ,la mine vor fi in secundarul lui,de aceea spun adaptarea schemei Link spre comentariu
flomar60 Postat Iunie 19, 2020 Partajează Postat Iunie 19, 2020 Scopul schemei-comutarea treptelor de tensiune din primarul trafului fara intreruperea tensiunii... schema functioneaza.... testata.... de asemenea schema este perfectibila pentru cine doreste... am gândit schema pentru un minim de componente si pentru costuri cat mai mici... daca se considera necesar pot explica si functionarea... Link spre comentariu
valivoi Postat Iunie 19, 2020 Autor Partajează Postat Iunie 19, 2020 In urma discutiei cu dumneavoastra eu am inteles perfect functionarea,cand voi termina proiectul in care voi introduce acest ansamblu il voi prezenta cu explicatii detaliate celor ce vor dori. Link spre comentariu
BRANCA Postat Iunie 19, 2020 Partajează Postat Iunie 19, 2020 Chiar sunt curios cum merge.Cum e desenat acum fiecare rez 2,2 ohm este bypasata prin releele R1-R5.Daca actioneaza oricare din relee nici atat rezistentele nu intra in circuit!E ceva ce-mi scapa? Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum