Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Catometru / tubetester Roetest

mojnost

Postări Recomandate

Aparatul este functional, azi nu am avut rabdare si am masurat vreo 100 de tuburi, din pacate un lot dezamagitor de 6n3p Reflector din '65, softul coloreaza cu verde rezultatele bune, cu galben cele discutabile (sub 60% curent anodic) si cu rosu pe cele destinate cosului de gunoi. Am vazut toate culorile dar totusi prea mult galben pentru tuburi cu certitudine nefolosite (cutii capsate, capsele din '65 nu au echivalent modern si nici nu pot fi scoase fara urme, cutia de 50 bucati completa, toate cu aceeasi data). In schimb unele Ryazan din '67 au rezultate bune, cel mai putin 95% dupa doar cateva masurate.

A mai masurat si un 6p14p-ev cu probleme, la testul initial de scurtcircuit electrozi a indicat g1 si g2 scurtcircuit, i-am dat totusi comanda de masurare si a intrat in protectie. Acelasi tub pus pe L3-3 ar fi scos fum din vreo rezistenta.

Cu hardul e ok, l-am inteles si l-am construit, la partea de software mai am de invatat, azi am folosit inca hartia si creionul desi sunt sigur ca are multiple optiuni de memorare, salvare etc. In linii mari din ce am citit aparatul salveaza toti parametrii masurati in formatul propriu inclusiv graficele, dar scoate si pentru format tabel excel, da un ID de "tubestock" la care poti atasa o poza facuta cu camera conectata la PC, mai adauga un cod de bare sau QR si imprima eticheta autocolanta de lipit pe cutia tubului.

Tot aparatul este atasat de panoul frontal, inclusiv radiatorul, toate se introduc intr-o cutie pe care inca nu o am.

Un exemplu cum imprima datele unui tub si cum pot fi comparate curbele a 2 tuburi sau ale aceluiasi tub dublu. (6n3p Ryazan '67). Cele 2 curbe arata si cum la 150V/-2V/8,75mA curbele se suprapun dar la curent mai mare sau mai mic nu mai sunt suprapuse, la o masurare single point chiar in punctul dat de datasheet apar perfect matched.

curbe tub 67.jpg

tub nr 67 6n3p russ_#12.pdf

Editat de mojnost
Link spre comentariu

Salut,

Imi puteti verifica si mie 2-3  tuburi?

In schema de mai jos  in loc de 245v am vre-o  87v.

lampi.png

Editat de mihail-cornel
Link spre comentariu

O chestiune care ma nedumereste este zgomotul de 50Hz masurat selectiv ce apare intr-un amplificator PP cu KT 88 in care  primul tub este un 6n1p pe post de preamplificator si defazor catodina , schimbat dintr-un lot de 30 de tuburi acest zgomot scade sau creste incredibil de mult, banuiesc ca este generat de filament cu toate ca alimentare acestuia in c.a. este prin bobinaj bifilar riguros, pareri ?

Link spre comentariu
Vizitator viobio
La 23.07.2020 la 22:18, popa marius a spus:

O chestiune care ma nedumereste este zgomotul de 50Hz masurat selectiv ce apare intr-un amplificator PP cu KT 88 in care  primul tub este un 6n1p pe post de preamplificator si defazor catodina , schimbat dintr-un lot de 30 de tuburi acest zgomot scade sau creste incredibil de mult, banuiesc ca este generat de filament cu toate ca alimentare acestuia in c.a. este prin bobinaj bifilar riguros, pareri ?

Este "boală" clasică a tuburilor rusești 6HxP, se scăpa de zgomot cu alimentarea filamentelor in CC sau dacă se ridică potențialul filamentului față de catod. Ambele modificări funcționează, am făcut eu asta in două amplificatoare Yaquin Mc10, acum mai am unu la upgrade, ce este ciudat...... ăsta nu are humm de 50Hz, indiferent de ce 6H1P folosești. 

Ar mai fi o "problemă" înfășurarea pentru filamente, cu mediană, să fie dezechilibrata, pe o "bucată" să livreze 3,2V și pe alta 3V, valorile sunt doar pentru exemplu. 

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări