Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Catometru / tubetester Roetest

mojnost

Postări Recomandate

Am comandat si astept sa soseasca piesele pentru un Roetest, stiu ca @der_doktor are unul, sunt curios daca mai are cineva, poate primesc ceva sfaturi daca ma incurc, n-am mai lipit un circuit integrat de pe vremea cand faceam sonerii muzicale cu eproame, ceasuri cu mmp1206/1204 si cobre, am trecut apoi la lampi - deci in antifaza cu evolutia electronicii. Dar proiectantul da mura-n gura cum se ansambleaza, verifica si calibreaza.

Pana acum mi-a luat o zi intreaga sa comand piesele, vreo 200 de repere x cantitatea din fiecare... doar relee sunt 80 de bucati, am invatat si cum se comanda componente direct cu lista format .csv, fara a mai cauta fiecare rezistenta si a o adauga in cos, magazinul e din Germania, are cam de toate, transportul ieftin si rapid. Sunt 15 placi de echipat daca le-am numarat bine. 

Costul pana acum este de 800 euro si contine cam tot cu exceptia radiatorului, carcasei, conectorilor pentru socluri si soclurile de tuburi, daca le luam si pe acestea se rotunjea pretul pe la 1000. Destul de scump dar comparat cu fiecare upgrade de Iphone care se invarte la aceiasi bani aruncati aiurea ... nu mai pare asa de scump. Sper sa nu se adauge si Roetestul la stiva mare de cutii din carton cu proiecte incepute si nefinalizate.

Softul e gratuit si poate fi luat de oricine, nici macar cont nu e necesar, poate fi folosit offline ca si catalog de tuburi, arata cateva date despre tub, tipul soclului si configuratia pinilor.

Orice sfaturi sau pareri sunt binevenite. Desi Roetestul e un aparat de masura cred ca e mai potrivit topicul in aceasta sectiune, fiind dedicat exclusiv lampilor si lamparilor.

Editat de mojnost
Link spre comentariu
La 18.06.2020 la 1:18, mojnost a spus:

Am comandat si astept sa soseasca piesele pentru un Roetest, stiu ca @der_doktor are unul, sunt curios daca mai are cineva, poate primesc ceva sfaturi daca ma incurc, n-am mai lipit un circuit integrat de pe vremea cand faceam sonerii muzicale cu eproame, ceasuri cu mmp1206/1204 si cobre, am trecut apoi la lampi - deci in antifaza cu evolutia electronicii. Dar proiectantul da mura-n gura cum se ansambleaza, verifica si calibreaza.

Pana acum mi-a luat o zi intreaga sa comand piesele, vreo 200 de repere x cantitatea din fiecare... doar relee sunt 80 de bucati, am invatat si cum se comanda componente direct cu lista format .csv, fara a mai cauta fiecare rezistenta si a o adauga in cos, magazinul e din Germania, are cam de toate, transportul ieftin si rapid. Sunt 15 placi de echipat daca le-am numarat bine. 

Costul pana acum este de 800 euro si contine cam tot cu exceptia radiatorului, carcasei, conectorilor pentru socluri si soclurile de tuburi, daca le luam si pe acestea se rotunjea pretul pe la 1000. Destul de scump dar comparat cu fiecare upgrade de Iphone care se invarte la aceiasi bani aruncati aiurea ... nu mai pare asa de scump. Sper sa nu se adauge si Roetestul la stiva mare de cutii din carton cu proiecte incepute si nefinalizate.

Softul e gratuit si poate fi luat de oricine, nici macar cont nu e necesar, poate fi folosit offline ca si catalog de tuburi, arata cateva date despre tub, tipul soclului si configuratia pinilor.

Orice sfaturi sau pareri sunt binevenite. Desi Roetestul e un aparat de masura cred ca e mai potrivit topicul in aceasta sectiune, fiind dedicat exclusiv lampilor si lamparilor.

Succes, sunt curios de finalitate. Si apropos cum se chiama (adresa) magazinului din germania?

Link spre comentariu
Acum 10 ore, victordascalescu54 a spus:

Succes, sunt curios de finalitate. Si apropos cum se chiama (adresa) magazinului din germania?

Multumesc de urare, si eu sunt curios de finalitate. As fi putut cumpara si din alta parte componentele dar n-am gasit nicaieri cutiile potrivite pentru socluri - cele din link, deocamdata am luat doar 6 cutii (pentru heptal, octal, noval, loctal, gu50, 6s33s, mai cumpar cand voi avea nevoie, poate merg si 2 socluri/cutie) https://www.reichelt.de/index.html?ACTION=446&LA=446&nbc=1&q=geh ks 50

Transportul e 15 euro, mi-au dat si un discount de 10 euro la ce am cumparat, marfa e pe drum, intre timp am comandat loco panoul frontal si radiatorul, la un CNC.

Editat de mojnost
Link spre comentariu
La 19.06.2020 la 23:28, vlad1980 a spus:

De ce nu ati ales un uTracer? Este mai usor de realizat si cu rezultate bune la masuratori.

Stiu ca uTracer e foarte bun si cu un raport pret/performante excelent dar am vrut ceva mai mult. Aici poate fi vazuta o comparatie mai veche intre digitale, intre timp Roetest a evoluat la versiunea 10

https://jacmusic.com/Tube-testers/Digital-Testers-Compare/FRAMES/COMPARE-INDEX.htm

Editat de mojnost
Link spre comentariu

Ieri au sosit componentele de la magazinul german, cu DHL - Urgent Cargus (achitat 19.06 primit 23.06) si azi de la H.W. prin Hermes - Fancurier (achitat 13.06 primit 24.06). Prea mult de munca sa le inventariez conform comenzilor asa ca am trecut la ceva lipituri si am terminat placile de comutare. 

Placa primeste prin I2C comenzile la expanderul PCF8572 si prin aria de tranzistoare alimenteaza releele, realizand configurarea pinilor conform tubului verificat, 10 placi - 10 pini. In fotografie am observat deja o greseala, bine ca nu e dintre integratele lipite.

relay-boards-with-error.jpg

Editat de mojnost
Link spre comentariu
La 25.06.2020 la 16:07, bmsorin a spus:

ca si paranteza nici eTracer nu e rau deloc.

Foarte bun eTracerul, l-am avut in vedere. Are si avantaje si dezavantaje, 2 minusuri mari: cablurile de configurare si lipsa testului de vacuum, se mai adauga curentul mic de filament, la plusuri as pune matchig-ul simplu, tensiune si curent mai mari. Mai nou pe sait ofera curent anodic dublu (de la 300 la 600mA) si o placa de comutare ce contine 82 de relee care sa inlocuiasca firele dar cred ca va fi si un adaos consistent la pret.

Azi am lipit cca 20 de semireglabili multitur din care se face calibrarea. Se calibreaza inclusiv compensarea caderii de tensiune pe traseele de alimentare a filamentului. Cred ca asta spune ceva despre precizia aparatului.

Mai am o zi de lucru la placile pinilor si placa PIC, urmeaza cel putin o zi pentru placa de baza si cea USB dupa care ma profilez pe mecanica - panou frontal, radiator etc. Prin "placile pinilor" se intelege cate o placa ce contine stabilizator serie + ADC pentu: filament, anod, G1, G2, G3 si inca un stabilizator fix de 300V care se inseriaza cu cel 0-300V de anodica atunci cand anodica e 300-600V.

Link spre comentariu

M-am apropiat de final cu echiparea plăcilor, mai trebuiesc vreo 5 condensatori si un toroidal de montat pe placa de baza, daca le gasesc maine (la vreun magazin din Buc.) le montez si fac ceva probe, doar ce se poate verifica in gol, inca nu am radiatorul si panoul frontal. Total 18 placi + placa de baza = 19 + o placuta mica cu senzor de temperatura ce se monteaza pe radiator.

Foto cu ce a rezultat până acum:

1-Placa-de-baza.jpg

10-Surs-filament-fa.jpg

11-Surs-filament-spate.jpg

12-Stabilizator-tensiune-fix-300-V.jpg

13-Plac-PIC.jpg

14-Interfa-USB.jpg

2-Sursa-anod-fa.jpg

3-Sursa-anod-spate.jpg

4-Sursa-G1-fa.jpg

5-Surs-G1-spate.jpg

6-Surs-G2-fa.jpg

7-Surs-G2-spate.jpg

8-Surs-G3-fa.jpg

9-Surs-G3-spate.jpg

Link spre comentariu

Dupa intrebari pe la prieteni si cautari prin diverse placi cu piese am constatat ca o rezistenta de 10Mohmi e greu de gasit asa ca am facut un drum de 20km pana la Conex electronic, am luat 10 bucati sa fie, la montare masor toate pasivele si surpriza, rezistentele sunt de 750 ohmi. Urmeaza alt drum de 20km pentru aceeasi rezistenta, iau si multimetrul cu mine sa evit surprizele. Maine-l alimentez, sper fara sa iasa fum.

Link spre comentariu

Rezolvat cu 10 Mohmi prin bunavointa unui prieten, la prima alimentare a placii de baza am descoperit 2 electrolitici montati pe dos, dupa inversarea lor placa de baza cu toate sursele de pe ea este ok, mai mare dragul sa reglez tensiunile din multitur. La conectarea cu PC-ul nu mergea comunicarea, n-am stiut daca e ceva soft (drivere etc.) sau hard asa ca fac o intrebare proiectantului si-mi raspunde repede "ia o lupa buna si vezi cum sunt lipiturile la SMD-urile interfetei" si rusine mie la FT232 gasesc 2 lipituri reci, acum functioneaza. Intre timp am primit si panoul frontal si radiatorul, in curand aparatul va avea o forma.

Link spre comentariu

Am pus in socluri gresit 3 integrate, unul invers iar 2 diferite schimbate intre ele, asa ca la primul test al placilor stabilizatoare s-a ars o siguranta de 200mA, am descoperit erorile si la urmatorul test o placa stabilizatoare defecta, masuratorile au indicat un LT1014CN defect, opamp cvadruplu, fusese montat bine dar probabil a fost victima colaterala, mai putin probabil sa fie defect de nou. Merge perfect in locul lui un 324 de IPRS (provizoriu, pana cumpar altul),  aceeasi pinatura.

Urmeaza calibrarea, pentru tensiuni e simplu, la curenti sunt necesare diferite sarcini, o metoda rudimentara ar fi cu ceva becuri pentru tensiunile mari si rezistente mici de wataj pentru filament, dar proiectantul a prevazut si posibilitatea unei cutii cu rezistente si e mult mai facila treaba, maine ma ocup de ea http://www.roehrentest.de/Abgleichbox_calibration_box_D_EN.pdf

Un filmulet cu primul test cu aparatul complet si functional.

Editat de mojnost
Link spre comentariu

Am reusit sa incropesc cutia pentru calibrare, n-am avut o cutie potrivita asa ca am facut una provizorie dar e functionala. Pentru curenti are rezistente de sarcina fara sa fie necesara o valoare foarte precisa deoarece se inseriaza miliampermetrul/ampermetrul de referinta si se regleaza Roetestul sa indice la fel, pentru tensiuni are doar borna de masura la care aparatul comuta toate tensiunile ce trebuiesc calibrate dar si aceasta simpla borna e de mare  de ajutor,  in lipsa ei ar trebui cautate punctele de masura pe placi si e cam inghesuiala, dupa montarea panoului frontal nu ma exista acces la spatele placii de baza. Fara aceasta cutie calibrarea e un chin, cu ea e simplu, softul are un "calibration assistant" care arata pentru fiecare pas o fotografie cu setarea multimetrului, o fotografie cu semireglabilul din care se regleaza si scrie ce trebuie urmarit prin reglaj. La calibrarea valorilor "low" a tensiunilor se introduce valoarea masurata si softul calculeaza singur offsetul si il memoreaza. Se calibreaza separat valorile "low" de tensiune ale surselor pentru ca DAC-urile au offsetul mare la pasii de inceput, unii producatori chiar recomanda sa fie folosite doar de la pasul xx in sus. Intrerupatorul este fara retinere si se actioneaza la calibrarea compensarii pierderii de tensiune pe traseele de alimentare ale filamentului, in schema atasata pare o greseala - semireglabilul avand ambele capete la masa, dar nu este nici o greseala.

Maine sper sa masor primul tub daca voi avea timp, din pacate tot maine expira ITP-ul la ambele masini si ma paște mersul pe jos...

cutie-calibrare.jpg

compensare.jpg

Editat de mojnost
Corectare erori
Link spre comentariu
Acum 12 ore, mojnost a spus:

Intrerupatorul este fara retinere si se actioneaza la calibrarea compensarii pierderii de tensiune pe traseele de alimentare ale filamentului, in schema atasata pare o greseala - semireglabilul avand ambele capete la masa, dar nu este nici o greseala.

Maine sper sa masor primul tub daca voi avea timp, din pacate tot maine expira ITP-ul la ambele masini si ma paște mersul pe jos...

cutie-calibrare.jpg

compensare.jpg

E vorba de doua puncte de masa diferite si sunt notate pe schema. De ce afirmi ca e o greseala?

roetest-massen.png

Link spre comentariu

Scuze daca se intelege asta din exprimarea mea, ma autocitez "pare o greseala dar nu este o greseala". Am zis ca pare o greseala deoarece oricine vede o schema unde reglezi un semireglabil cu acelasi potential la capete ar spune ca este un nonsens dar de fapt proiectantul ia in calcul o rezistenta de 9 miliohmi intre cele 2 puncte de masa si la trecerea unui curent prin acea rezistenta va aparea si o diferenta de potential intre cele 2 puncte.

Schema in care figureaza si rezistenta de 9 mohmi:

compensare fil res.png

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări