Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Lipirea componentelor electronice pe aluminiu


kit

Postări Recomandate

E mai simplu cu ulei. Aici de fapt nu lipesti aluminiu. Cuprezi aluminiul, si lipesti pe cupru. Sa vezi ce distractiv e cand vrei sa lipesti ceva pe o piesa din aluminiu cu masa mare, nu foita aia din cutia de bere.

Editat de doru3160
Link spre comentariu

Aluminiul poate fi cositorit, cuprat, zincat, etc. Singura dificultate este stratul de oxid care se formeaza instantaneu pe aluminiu in contact cu aerul. Daca acest strat este distrus in absenta aerului (sub un strat de ulei sau sub aliajul topit) aluminiul poate fi lipit foarte usor. Metoda industriala: o sursa de vibratii (ultrasunete) transmite vibratii prin varful letconului, iar stratul de oxid este distrus sub aliajul topit care adera imediat. Metoda casnica: se pune o picatura de ulei, apoi se curata oxidul de aluminiu de sub ulei cu un bisturiu.

Daca aliajul de lipit contine plumb, lipitura nu rezista multi ani.

Link spre comentariu

Ce inseamna multi ani? Am lipitura pe corp din aluminiu de microfon cu electret  facuta inainte de 89, cu ulei, si inca e ok. Am folosit aliaj obisnuit, LP60.

Link spre comentariu

 Posibil sa se refere la lipiturile ce stau in mediu coroziv...Mai depinde si de aluminiu.Cel curat se lipeste mai usor si mai durabil,cel cu magneziu,duraluminiu,mai greu.

 Practic acum se folosesc aliaje Sn-Zn,Sn-Ag,s.a.,fara plumb sau cadmiu.

 Cum lipim noi cu fludor clasic nu mai e o metoda utilizata industrial.

Link spre comentariu

Pai era vorba ca metoda cu ulei e una casnica. Ce fac baietii veseli in industrie, e treaba lor.

Acum 46 minute, BRANCA a spus:

Cum lipim noi cu fludor clasic nu mai e o metoda utilizata industrial.

 

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

Am incercat si eu cu ulei, merge foarte bine.  O picatura mare de ulei pusa pe zona lipiturii, si apoi lipit sub picatura de ulei, ca sa nu intre aerul si sa oxideze zona lipirii.  Nu e neaparat nevoie sa fie ulei mineral.  Merge chiar si cu ulei de bucatarie, am incercat.  :rade:

Ce e rau la lipitul sub picatura de ulei e ca pe urma e greu de curatat uleiul de pe varful letconului.  De obicei folosesc un varf vechi, sau invelesc in staniol ansa pistolului de lipit ca sa nu ajunga uleiul la ea.  Uneori letconul nu face fata la lipit pe radiatoare solide.  Pistolul de lipit e de preferat, ca are putere mai mare.

Link spre comentariu
Acum 8 ore, RoGeorge a spus:

Uneori letconul nu face fata la lipit pe radiatoare solide. 

Pai daca umbli cu jucarii...ai piesa mare, ia un letcon de 200W, cu varf sanatos, masiv, si sa vezi ca altfel se aseaza lucrurile. Piesele masive se lipesc mai greu, au masa mare, si incalzirea locala trebuie facuta inainte de a incepe sa disipe. De multe ori imposibil de indeplinit conditia.  Pe radiatoare n-am prea incercat, acolo e mai lejer de dat o gaura si facut prinderea cu surub.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări