Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Osciloscop e-0102

Alex_tz2000

Postări Recomandate

Buna seara,

Tatal meu care a decedat de curând avea un mic atelier de reparații. Am găsit printre altele un osciloscop E-0102. Nu stiu daca este funcțional sau nu pentru ca nu am nicio legătura cu domeniul. Are vreo valoare funcțional/nefunctional alta decat sa il duc la fier vechi? Il pot proba cumva? Eu sunt in București.

Va mulțumesc.

12F27816-14E8-40C6-B8C1-E7FEC608DE27.jpeg

Link spre comentariu

Eu am trei...perfect functionale ...si nu il duce la fiare vechi...e pacat de el!

Daca nu-ti mai face trebuinta spune cat vrei pe el...si daca imi convine pretul ti-l cumpar.

Editat de mac01
Link spre comentariu
Acum 21 minute, Florinel TV a spus:

Il poti vinde la vanzari, poate mai are cineva nevoie de el, este pacat sa fie aruncat la gunoi

Va mulțumesc pentru răspunsuri. Si mie imi pare tare rau sa ajungă toate la gunoi. E munca tatei de o viața. O grămada de piese electronice, Colecții întregi de cărți, revista tehnium, difuzoare , etc. Incerc sa le dau pe toate cuiva care are nevoie de ele si sa adun poate si un pret pe ele. Ma bucur ca am descoperit forumul asta pentru ca eu din păcate nu am nicio legătura cu domeniul.

Link spre comentariu
Acum 8 minute, BRANCA a spus:

Alex_.La osciloscopul acesta,daca merge bine,200-250 lei estimativ.

Aveti idee cum l-as putea testa ? Eu as fi mulțumit si cu 150-200 lei. Nu țin neaparat sa fac bani, ci doar sa mai salvez putin din munca de o viața a tatei care mi-a lăsat in urma foarte multe lucruri de care nu ma pot folosi pentru ca eu mi-am urmat alte visuri si nu am îmbrățișat electronica de care el a fost atat de pasionat.

Link spre comentariu

Groso modo.Bagat in priza.Din intrerupatorul stanga jos ii dati drumul.Se lumineaza ecranul si apare o linie pe el.Din butonul "Luminozitate" vedeti daca se poate face ecranul mai inchis sau mai luminos.Din butonul "Focalizare" vedeti daca se poate varia latimea liniei pe ecran.O lasati la cea mai ingusta.

Aveti o sonda cuplata dreapta jos.Atingeti cu degetul varful sondei.Linia de pe ecran capata o forma neregulata,aleatoriu.

In rest,daca are cineva rabdare,poate sa va mai dirijeze.Ne avand generator de frecventa e mai greu.

Dar daca indeplineste conditiile pe care vi le-am indicat linistit merge de la 150 lei in sus.Mai ales ca pare a avea si sonda de fabrica.

S-ar mai putea infasura cateva spire fir in jurul cablului de alimentare si ati conecta varful testerului la cablu.Ar trebui sa apara o sinusoida pe ecran.

Editat de BRANCA
Link spre comentariu
Acum 13 minute, BRANCA a spus:

Groso modo.Bagat in priza.Din intrerupatorul stanga jos ii dati drumul.Se lumineaza ecranul si apare o linie pe el.Din butonul "Luminozitate" vedeti daca se poate face ecranul mai inchis sau mai luminos.Din butonul "Focalizare" vedeti daca se poate varia latimea liniei pe ecran.O lasati la cea mai ingusta.

Aveti o sonda cuplata dreapta jos.Atingeti cu degetul varful sondei.Linia de pe ecran capata o forma neregulata,aleatoriu.

In rest,daca are cineva rabdare,poate sa va mai dirijeze.Ne avand generator de frecventa e mai greu.

Dar daca indeplineste conditiile pe care vi le-am indicat linistit merge de la 150 lei in sus.Mai ales ca pare a avea si sonda de fabrica.

S-ar mai putea infasura cateva spire fir in jurul cablului de alimentare si ati conecta varful testerului la cablu.Ar trebui sa apara o sinusoida pe ecran.

wow. Mulțumesc foarte mult pentru raspuns. Daca bag sonda in priza ar putea sa arate frecventa curentului? 

Editat de Alex_tz2000
Am apăsat din greșeala postare
Link spre comentariu

@BRANCA

Majoritatea osciloscoapelor au generator propriu la 1000Hz semnal dreptunghiular pentru reglajul circuitului de compensare al sondei.

Pana si E102 are asa ceva.....iar cu acel oscilator se poate proba functionalitatea osciloscopului.

@Alex_tz2000 sa nu faci prostia sa bagi sonda in priza deoarece nu ai cunostinte generale despre cum lucreaza un osciloscop. Distrugi osciloscopul si se poate lasa cu trosnituri, arsuri ,etc...destul de grave. Osciloscopul in general masoara semnale si tensiuni mici...iar pentru tensiuni mari iti trebuie diferite sonde cu circuite de atenuare.

Inca odata iti repet.....nu te juca cu priza si tensiunile mari....este periculos si pentru sanatatea ta.

Editat de mac01
Link spre comentariu

Sonda se pune acolo unde am incercuit eu cu rosu pentru calibrare, si ca sa arate niste dungi invarti din comutatoarele alea 3 

12F27816-14E8-40C6-B8C1-E7FEC608DE27.jpeg.1472c4f6b6561e7e4dd92082f053221e.jpg

Link spre comentariu

mac01.Aseara eram obosit si am spus ca cineva ar putea sa detalieze.Greu cu explicatiile de la zero,mai trebuie actionate si alte butoane,etc.

Da si ai dreptate cu bagatul in priza al testerului.In niciun caz!De aia am si zis chestia cu firul invartit peste cablu.

Vad ca omul e in Buc.Cat de greu sa gaseasca un coleg sa-i verifice aparatul?

Link spre comentariu

Daca il da loco, il poate proba cumparatorul.

De multe ori la modelul asta nu apare spot, pt ca e blocata baza de timp, din cauza ca trigherarea e adusa spre pragul de blocare si incepe sa mearga (doar) atunci cand are semnal. Asta se poate remedia engros rotind cu surubelnita potentiometrul ''stabilitate''. Pt o buna sincronizare, cateodata este adus aproape de pragul de blocare al bazei de timp. Nu se stie in ce pozitie l-a lasat batranul. Cand ma gandesc ca aceeasi soarta o sa aiba si troacele noastre...

Link spre comentariu

doru3160.Exact la soarta troacelor ma gandesc si eu...Pe forum am vazut pozate,mai demult,niste sertare mari de lemn cu plicuri.Cred ca erau sute-mii de componente frumos selectate.Unele,sa zic,erau din cele mai rare.Ulterior,pe olx,am vazut aceleasi sertare scoase la vanzare de o persoana de gen feminin...

Si ai dreptate cu verificarea direct de cumparator.Oricum necesita o revizie completa si inlocuirea unor componente.Am observat si o chestie ciudata la aparatura veche.Cablurile subtiri din interior,cele nelitate,devin casante!Misti putin de ele si te trezesti ca le gasesti apoi intrerupte!

Link spre comentariu
Acum 8 ore, mac01 a spus:

@BRANCA

Majoritatea osciloscoapelor au generator propriu la 1000Hz semnal dreptunghiular pentru reglajul circuitului de compensare al sondei.

Pana si E102 are asa ceva.....iar cu acel oscilator se poate proba functionalitatea osciloscopului.

@Alex_tz2000 sa nu faci prostia sa bagi sonda in priza deoarece nu ai cunostinte generale despre cum lucreaza un osciloscop. Distrugi osciloscopul si se poate lasa cu trosnituri, arsuri ,etc...destul de grave. Osciloscopul in general masoara semnale si tensiuni mici...iar pentru tensiuni mari iti trebuie diferite sonde cu circuite de atenuare.

Inca odata iti repet.....nu te juca cu priza si tensiunile mari....este periculos si pentru sanatatea ta.

Ii fac astăzi o proba cum m-ati sfătuit si revin.

Acum 13 minute, BRANCA a spus:

doru3160.Exact la soarta troacelor ma gandesc si eu...Pe forum am vazut pozate,mai demult,niste sertare mari de lemn cu plicuri.Cred ca erau sute-mii de componente frumos selectate.Unele,sa zic,erau din cele mai rare.Ulterior,pe olx,am vazut aceleasi sertare scoase la vanzare de o persoana de gen feminin...

Si ai dreptate cu verificarea direct de cumparator.Oricum necesita o revizie completa si inlocuirea unor componente.Am observat si o chestie ciudata la aparatura veche.Cablurile subtiri din interior,cele nelitate,devin casante!Misti putin de ele si te trezesti ca le gasesti apoi intrerupte!

Asa le zicea si mama. “Troace “ acum ma gândesc ca multe aveau valoare sentimentala si nu le putea arunca. :)

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări