Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Carte constructii radio veche- de identificat

Muscai Cristian

Postări Recomandate

Buna ziua,

Cum nu am știut unde sa încadrez aceasta postare o postez aici, sper sa fie ok.

Din multiplele mele cărți (pe care le-am pierdut în urma multiplelor mele mutări...) aveam una care i-mi era la suflet... și nu o mai găsesc... nici măcar prin cutiile vechi de la sat. Cartea de care vorbesc eu nu avea coperți (deci nu știu când a fost scrisa și de către cine), dar era o carte pentru radioamatori.. pentru ca avea diverse montaje cu tuburi și amintea doar de ele nu și de semiconductori.

1. Amintea de galena (de modul de obținere a cristalului...) de amplasarea antenelor, de ciocane de lipit și  diverse scule pe care trebuie sa le aibă un radioamator.

2. Montajele prezentate erau bazate pe 2 (sau 3 chituri de bobine) pe care le confecționa radioamatorul (pentru cele cu amplificare directa, reflex și pentru cele superheterodina).

3. Toate montajele avea schițate niște șasie metalice pe care se montau aceste aparate de radio și chiar se dădeau diverse dimensiuni necesare.

4. Aparatele de radio evoluau dela simpla galena.. la 0V1 și 1V1 , reflex și apoi superheterodine.

5. Montajele prezentate aveau alimentări diverse (110 V cc / ca și chiar și la baterii de 90V)

6. Tuburile folosite erau modele vechi (amintea de tuburi din seria roșie ...), tuburi cu 1.2 v la filament...

7. Toate schemele electrice aveau rezistorii figurați ca niște resorte.

8. Se explic modul de obținere al unui redresor cu Cupru-Oxid, modul de verificare al coloanelor de seleniu

9. Se explicau diversele difuzoare antice (paleta libera, paleta echilibrată, electrodinamic)

Doresc sa identific aceasta carte și evident sa o achiziționez dacă se poate.(dacă am amestecat anumite informații sa imi fie cu iertare .. au trecut cel putin 25 de ani de atunci)

Este cartea după care am relizat primele mele receptoare de radio (galena, 0V1 și apoi 1V2)

Va mulțumesc,

Link spre comentariu

Va salut

Cartea se numeste" Tanarul Radioamator" si este o traducere din limba rusa. Autorul este V. G. Borisov. A fost publicata in anul 1953 la Editura Energetica de Stat.

A fost cartea care mi-a deschis calea catre electronica. O am atat fizic (fara coperte si ceva pagini lipsa la inceput) cat si in format digital.

Daca doriti sa va trimit arhiva electronica, lasati pe MP o adresa de mail.

Stima.

Link spre comentariu
Acum 10 ore, Muscai Cristian a spus:

aveam una care i-mi era la suflet.

Ce aveti cu "i-mi" asta, cu "i-ti" s.c.l. de-i puneti cratima? Eu le spun "greseli de retele" unde proasta pregatire se da de gol atunci cand utilizatorii se imita unu' pe altu'!

Editat de gica70
Link spre comentariu

gica70.Nu cred ca e fair sa jignesti omul.Poate fi o greseala neintentionata si lipsa verificarii textului.E scris destul de "citet" textul.Am vazut pe forum n alte texte mizerabil scrise.Nu mai vorbesc de stilul nou,telegrafic,in argou de pe retelele de socializare.Mie,personal,nici maimutoii aia galbeni bagati in texte nu-mi plac!

Link spre comentariu
Acum 21 minute, BRANCA a spus:

gica70.Nu cred ca e fair sa jignesti omul.

Hai sa nu o luam ca pe o jignire...e o simpla corectie, pe care daca cel vizat o tine minte, e un castig infinit mai mare decat tratarea cu indiferenta. O cratima nu o poti pune din greseala, si nici nu o poti uita din greseala. Poti scrie din greseala o litera invecinata cu cea vizata, dar cratima trebuie oarece bunavointa ca sa o bagi in text. 

Editat de doru3160
Link spre comentariu

Mulțumesc pentru fișier și pentru corectura, era destul de târziu și nu am observat-o. E foarte interesanta cartea, dar din păcate nu este cea căutata. Cartea pe care am descris-o eu sigur era și mai veche, toate rezistoarele erau simbolizate cu niște zig-zag-uri, erau multe desene cu tuburi vechi (cu forme asemănătoare lu AZ1), fiecare receptor prezentat avea un capitol, ce începea cu o prezentare izometrica a unui șasiu,cu tuburile și trafo de rețea sau de ieșire figurat, cu o scala metalica atașată.

Sper sa ma fi făcut înțeles, cartea mea era clar mai veche decât cea sugerata, pe care oricum nu o aveam, acum o pot răsfoi și pe aceasta

Mulțumesc pentru ajutor.

Link spre comentariu

Consider ca era mai veche, după modul de redactare (clar, simplificat fără denumiri pompoase) și după conținut, scheme de alimentare universală, cu transformator, cu baterii, și după simplitatea schemelor respective. Schemele erau explicate fiecare în parte, componenta x are rolul y.. dacă identific cumva (deși sunt slabe șanse zic eu) această carte o scanez personal !

Mulțumesc,

Link spre comentariu
1 oră în urmă, Muscai Cristian a spus:

Consider ca era mai veche, după modul de redactare (clar, simplificat fără denumiri pompoase) și după conținut, scheme de alimentare universală, cu transformator, cu baterii, și după simplitatea schemelor respective. Schemele erau explicate fiecare în parte, componenta x are rolul y.. dacă identific cumva (deși sunt slabe șanse zic eu) această carte o scanez personal !

Mulțumesc,

Este o carte din perioada interbelica si face parte dintr-o serie de doua carti, din nefericire pe prima sigur am pierdut-o si intradevar incepe cu un titlu de genul ABC.. din a doua am regasit cateva file dar sper s-o regasesc intreaga.

cba.JPG

Editat de Dan57
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări