Vizitator Postat Iunie 16, 2020 Partajează Postat Iunie 16, 2020 Știu eu motivul, dar mă abțin... Link spre comentariu
franzm Postat Iunie 16, 2020 Partajează Postat Iunie 16, 2020 Plângeti dupa casa pionierilor dar, cu foarte putine exceptii, nu am cunoscut pe nimeni care sa-si fi dat copilul la vreun cerc tehnico-aplicativ sau stiintific. Ba mai rau, atunci cînd, la noi în sat, un învatator a înfiintat un cerc de rachetomodelism si a desfasurat orele de lucru manual în cadrul acestui cerc, parintii, oficialii comunei, corpul didactic si conducerea scolii au facut totul ca sa opreasca activitatea cercului. La fel s-a procedat si cu alte ocazii (cerc de matematici, foto, etc.). Toti parintii care s-au ocupat cât de cât de copii, lucru pe care l-am constatat si mai târziu, dupa ce am început activitatea profesionala si am cunoscut mai multa lume, voiau numai sport si arta. Si o perioada scurta, informatica. Iar restul, adica marea majoritate, le legau cheia de gât si p-aici ti-i drumu. Link spre comentariu
Marele Savant Postat Iunie 16, 2020 Partajează Postat Iunie 16, 2020 asa cum ai spus, la tine in sat, asa or fi stat lucrurile! In restul satelor si oraselor tarii, cercurile erau pline de elevi, inclusiv cei de liceu veneau in continuare, cind aveau timp. Link spre comentariu
BRANCA Postat Iunie 16, 2020 Partajează Postat Iunie 16, 2020 Eram la tara si raiam ca n-aveam macar un atelier de lacatuserie.Faceam ore de practica agricola.La liceul industrial,in primul an,ne dadeau clasa cei din oras.La atelier,la laboratorul de fizica...Cu timpul i-am depasit,dar plecarea a fost umilitoare pentru noi... Link spre comentariu
Mircea Postat Iunie 16, 2020 Partajează Postat Iunie 16, 2020 @xaxa, stiu ca o sa va para paranoic, dar inainte sa puneti o surubelnita in mana copilului asigurati-va ca nu sunt sanse sa-i intre in mana si prin ochi. O sa mi se zica, poate - de multi de pe forum, ca si noi am facut si am dres si uite ca am supravietuit... In fine, gauri in maini mai suportam, ochi lipsa mai greu. Ca sa nu mai vorbesc ca suntem in vremuri cand nici nu stii cine si de ce te da in judecata. Deci, explicat tehnica de manuire a surubelnitei, explicat ce este o parghie si care sunt consecintele unei bucati de plastic care iti zboara in fata, si cumparati ochelari de protectie copiilor (nu de jucarie, ci d-aia de la scule si unelte la Dede). Astfel le insuflati si un pic de responsabilitate. Au sa si-o aduca aminte toata viata si sigur unora le va fii de mare ajutor. Spor la treaba si fara accidente de munca! Link spre comentariu
morarul Postat Iunie 16, 2020 Partajează Postat Iunie 16, 2020 Acum 4 ore, nomikos a spus: Știu eu motivul, dar mă abțin... Va rog să-mi permite-ți o primă variantă de motiv: -Eu nu doresc/concep ca odrasla mea să ajungă/devină un ,,meseriaş"! Pentru cariera lui in viață nu luăm in calcul, decăt cel puțin: doctor, jurist, artist, vedetă, fotbalist, ş.a.m.d.! Deh, metehne vechi, oriental-bizantine! Dacă mai am dreptul la o variantă de răspuns, vă rog să-mi comunicați! Off topic, sau on topic, una din cauzele decăderii industriei şi a societații romăneşti de după '89, a fost fuga de domeniile cu pregatire in ştiințele tehnice şi pragmatice, şi goana după imbogățire rapidă şi cu orice mijloace. Rezultatele se vad astazi, cu ochiul liber: fară microscop, şi fără telescop! Sunt multe de spus, nu este cazul pe un forum de electronică! Sau de ce nu! Link spre comentariu
franzm Postat Iunie 16, 2020 Partajează Postat Iunie 16, 2020 (editat) Acum 1 oră, Marele Savant a spus: asa cum ai spus, la tine in sat, asa or fi stat lucrurile! In restul satelor si oraselor tarii, cercurile erau pline de elevi, inclusiv cei de liceu veneau in continuare, cind aveau timp. Adevarat, nu se poate generaliza pe baza unui singur exemplu, dar nici unul dintre persoanele pe care le-am cunoscut la munca (ca mai mare parte a vietii profesionale am petrecut-o la Timisoara) nu si-a dat copii la cercurile tehnico-aplicative. N-or fi fost ei tocmai reprezentativi pentru populatia RSR dar parca tot înseamna ceva. La sat am fost o mâna de elevi interesati, ca. 5% din efectiv. Fiul învatatorului de care am pomenit, a umblat pe la casa pionierilor din Arad. As fi vrut si eu (electronica, radio, modelism), am avut acordul si sprijinul parintilor, dar nu era loc pentru cei dinafara orasului si a comunelor suburbane. Mai ales ca nu aveam nici pile. Acum 16 minute, morarul a spus: Va rog să-mi permite-ți o primă variantă de motiv: -Eu nu doresc/concep ca odrasla mea să ajungă/devină un ,,meseriaş"! Pentru cariera lui in viață nu luăm in calcul, decăt cel puțin: doctor, jurist, artist, vedetă, fotbalist, ş.a.m.d.! Eu provin dintr-o familie de meseriasi din tata-n fiu. Când mi-am exprimat dorinta de a urma un liceu teoretic (matematica-fizica), strabunicul a purtat o lunga discutie cu mine, discutie care mi-a schimbat viata si m-a facut sa-mi reconsider alegerea. Editat Iunie 16, 2020 de franzm Link spre comentariu
d2134 Postat Iunie 17, 2020 Partajează Postat Iunie 17, 2020 Acum 9 ore, Marele Savant a spus: De data asta dreptate cel care a postat! cercurile tehnice s-au rarir foarte mult sau chiar au disparut! au ramas cele artistice, muzica, dans, teatru, pictura, etc. cele tehnice sint exceptia si oricum foarte multe ''palate'' au disparut sau si-au restrins mult spatiul! La Resita exista si radioclub https://heka2112.wordpress.com/dotare/ si echipa de karting https://ro-ro.facebook.com/TeamKartingResita la Palatul Copiilor. Daca unele asezaminte s-au inchis sau si-au redus activitatea o fi din vreo cauza obiectiva. Chestia cu au distrus "astia" e o timpenie. Link spre comentariu
d2134 Postat Iunie 17, 2020 Partajează Postat Iunie 17, 2020 Acum 8 ore, nomikos a spus: Le-aș desface pe o masă albă, și reconstrui cu copilul, împreună. A distruge e diferit de a construi și a pune în funcțiune. Asemenea face și James May, în The Reassembler... Tu vrei ca niste copii de clasele I-IV sa faca ce face James May cu o intreaga echipa de productie in spate. Cred ca te-ai uitat prea mult la "Top Gear" si te-a luat valul. Link spre comentariu
Vizitator Postat Iunie 17, 2020 Partajează Postat Iunie 17, 2020 (editat) Acum 1 oră, d2134 a spus: Tu vrei ca niste copii de clasele I-IV sa faca ce face James May cu o intreaga echipa de productie in spate. Cred ca te-ai uitat prea mult la "Top Gear" si te-a luat valul. Dacă tu crezi că un puști de 8-9 ani, împreună cu tatăl lui, nu pot reasambla și înțelege principiile de funcționare ale unui foehn, hdd vechi, un motor de motocoasă, sau mai știu eu... Ai probleme grave. Înseamnă că fie ți-ai uitat copilăria, fie ai avut una nefericită. Îmi aduc aminte și acum setea de cunoaștere și pofta de astfel de lucruri. Când stăteam cu tata in laboratorul de fotografie la 5 ani, sau când îl priveam cum repară televizorul. Deja în clasa a III-a, mânuiam pistolul de lipit. Nu mai vorbim de șurubelniță... Ce face James este fix ce trebuie făcut cu un copil de școală generală, ca să-i induci spirit tehnic, să-l ții departe de tabletă, să ai ocazia să petreci timp cu el. Editat Iunie 17, 2020 de Vizitator Link spre comentariu
BRANCA Postat Iunie 17, 2020 Partajează Postat Iunie 17, 2020 Se pare ca 2134 este un fan al neo capitalismului romanesc...Istoria reala,cu toatele date obiective,trebuie citita,invatata,mai ales pentru evitarea,repetare greselilor!Chit ca ne place,nu ne place sau nu ne convine! Copii se nasc cu creier de...animal!Primeaza instinctele animalice.Procesul de educatie este extrem de greu si de lung.Incepe din familie si continua pe tot lantul ulterior.Orice ajuta aici-jocuri educative,desen,lego,etc.Ca atare orice cerc creativ este binevenit,indiferent de natura acestuia. Se vede ca Thunderer a lucrat in segment industrial!Problema securitatii muncii la cercurile aplicative e esentiala!Atat pentru copii cat si pentru cel ce supravegheaza/organizeaza lucrarile.N-ai vrea sa se accidenteze cineva si sa te trezesti la puscarie! Link spre comentariu
sesebe Postat Iunie 17, 2020 Partajează Postat Iunie 17, 2020 Amindoi copii mei stiu sa minuiasca o statie de lipit. Cel mare stie sa faca si masuratori simple cu multimetrul. Cel mare dintr-a 7-a chiar a asamblat sub supraveghrea mea multe module electronice incepind de prin clasa a 2-3 -a, iar acum 1-2 saptamini a asamblat un kit luat de pe TME cind inca se mai gaseau pe acolo, un kit de zar electronic realizat cu SMD-uri. Eu il filmam ca sa aiba dovada la scoala ca el l-a asamblat (pt orele de tehnologie). A functionat din prima si a fost asamblat in circa 1 ora. Cea mica din clasa 0 face lipituri de acum 2 ani. Am pusa pe desktopul de la servici o poza cu ea cind lipeste componente ca imbold pt colegii si colegele mele cu facultatea de eletronica la activ , colegi dintre care unii nu stiu sa faca o lipitura corecta. Da, o sa spuneti ca un inginer nu are nevoi sa faca lipiuri, pt asta sint tehnicienii, dar ajungem la situatia domnului @VAX pe care mai toata lumea il indeamna sa prezinte si ceva realizari practice. Link spre comentariu
Marele Savant Postat Iunie 17, 2020 Partajează Postat Iunie 17, 2020 Acum 2 ore, BRANCA a spus: N-ai vrea sa se accidenteze cineva si sa te trezesti la puscarie! da, asta este unul din pretextele pentru care s-au desfintat cam toate cercurile tehnice. Cresteti copii in bule, sau chiar in costume de cosmonaut pentru o supravietuire sigura si obtineti asocialii de care e deja tara plina! Intr-o situatie mai dificila, cum vedem ca apar din ce in ce mai des, cine credeti ca va supravietui usor, copilul crescut cu frica de tot ce e in jurul lui sau cel care a crescut ca un om normal, fara sa se sperie de surubelnita sau aragaz? Ce credeti, cine va supravietui unei crize grave, cum posibil sa fie multe in viitor, unul care stie sa minuiasca uneltele, stie sa scoata ceva din mina lui sau un filosof, un absolvent de REI, Comunicare, psihologie sau alte asemenea studii unde copii mai petrec inca 3-5 ani pe banii parintilor? Prostii de noi, cind eram in generala, ne distram agatindu-ne de trenuri cind incetineau si sarind din mers! ne suiam in marfare la craiova si saream undeva intre Isalnita si Filiasi, la fel si inapoi! Nici macar o mina sau un picior rupt nu a fost in ani de zile. Nu vreu sa spun ca si acum ar trebui sa faca la fel, dar nu va mai bateti joc de copii, nu-i mai nenorociti pentru toata viata cu grija excesiva! Foarte putini vor fi cei care isi vor reveni dupa ce vor scapa de influenta nefasta a parintilor! cred ca multi parinti m-ar linsa daca le-asi povesti copiilor lor ca noi la virsta de 7 ani, cind veneam de la scoala, scoteam mincarea din frigider si ne-o incalzeam singuri la aragaz! in doua decenii cit am locuit in cartierul respectiv, nu am auzit de nici un incendiu sau accident! Iar protectia muncii la casa pionierilor era de genul: ''sa nu va scoatti ochii cu letconul (pistolul de lipit, mai tirziu) sau ''sa nu va sara acid in ochi'' atunci cind luam sticla de acid azotic sa-l diluam! dar, dpmv e bine! cu cit mai multi filosofi, cu atit mai multe sanse de supravieturie va avea fiul meu, care desi lucreaza in IT, are si stie sa folosesca orice unealta, indiferent ca este bormasina cu percutie sau multimetrul, sa schimbe bateria la chiuveta sau sa taie cu fierastraul! si se pare ca si nepotica din UK e pe calea cea buna, jucariile ei preferate fiind sculele si chestiile tehnice gasite in jur pe care mereu vrea sa le repare. dar, voi aveti grija de copii sa nu se zgiriie la mina ca pot face tetanos! Link spre comentariu
Marele Savant Postat Iunie 17, 2020 Partajează Postat Iunie 17, 2020 Acum 7 minute, sesebe a spus: Amindoi copii mei stiu sa minuiasca o statie de lipit. Cel mare stie sa faca si masuratori simple cu multimetrul. lasa-i si afara la joaca impreuna cu ceilalti copii care au parinti descuiati la minte! chiar daca respectivii copii nu sint tocmai premiantii clasei. pentru ca premiantii nu au timp de joaca, alearga de la lectia de engleza la cea de gimnastica, apoi la pian dupa care merg la cursul de pictura, cind sa se mai joace? Link spre comentariu
franzm Postat Iunie 17, 2020 Partajează Postat Iunie 17, 2020 Acum 4 ore, Marele Savant a spus: Prostii de noi, cind eram in generala, ne distram agatindu-ne de trenuri cind incetineau si sarind din mers! ne suiam in marfare la craiova si saream undeva intre Isalnita si Filiasi, la fel si inapoi! Nici macar o mina sau un picior rupt nu a fost in ani de zile. Si ati facut asta cu stiinta, acordul sau, mai stii, la îndemnul parintilor? În vara dintre clasa întâi si a doua era sa mor electrocutat. Ne-am facut o "coliba indiana" si ne-am apucat s-o electrificam. Noroc cu tovarasul de joaca, care a reactionat corect. Fusese instruit de taica-su, cu ocazia muncii în gospodarie. Toti am facut prostii si, cu oleaca de noroc, am supravietuit. Mai mult sau mai putin "sifonati". Sunt si eu parinte si-mi fac griji pentru copii. Si acuma, ca-s adulti. Si gasesc ca-i normal sa fie asa. Dar nu le-am stricat copilaria si am avut grija sa-si formeze si ceva deprinderi practice. N-avem aici casa pionierilor, dar exista scoli si asociatii (cluburi) care organizeaza activitati similare si parintii ajuta. De multe ori parintii bricoleaza la scoala împreuna cu copii. Si bineînteles ca, la unii, activitatile continua într-o forma oarecare si acasa. Nu mai vorbim de cei de la tara, care sunt obisnuiti de mici sa ajute în gospodarie. Link spre comentariu
Postări Recomandate