Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Eliminarea diacriticelor din alfabetul limbii romane

Postări Recomandate

Acum 30 minute, gica70 a spus:

Tot mi-am batut capul dar nu stiu nici un cuvant in limba romana "a-ti"

Sau a-ti lua un compendiu de gramatica...adica  a lua tu ( tie, ti) un compendiu...

Acum 11 minute, norad a spus:

Î si â se pronunta la fel

Aaa, corect! Aici Academia sa traiasca ca a complicat lucrurile.

Link spre comentariu
Acum 1 minut, d2134 a spus:

Se poate, cum sa nu se poata. Daca la fular ii zicem git-legau, se poate.

Buna

Poi din cate tin minte gat-legau era cravata si nas-stergau era batista.:rade:

Ar fi fost interesant.

Adevarul este ca se pot aduce imbunatatiri,dar e greu de renuntat la diacritice.

Spor tuturor.

Alex

Link spre comentariu

Fular, eşarfa, cuvinte frantuzesti si ele.

Voi realizati ca scrisul face parte din identitatea romanilor?

Tz-uri si lol-uri sunt prosteli de chat (nu e vorba de pisica frantuzeasca, ci de palavrageala englezeasca).

Editat de Thunderer
Link spre comentariu
Acum 3 ore, d2134 a spus:

u cu doua puncte se poate scrie ue 

E invers. Literele cu umlaut au fost introduse pentru a inlocui combinatiile de doua litere (ü -> u + e, ä -> a + e...). Cya sa continui exemplul tau, ue in loc de ü e acceptat cand pe tastatura n-ai literele cu umlaut.

Citat

Die Umlaute sind historisch aus einer Kombination zweier Buchstaben entstanden (z. B. ae → ä) und sind insofern Ligaturen, also keine eigenständigen Buchstaben. Dies zeigt sich noch heute darin, dass die Ligatur wieder aufgelöst wird, wenn auf einer Tastatur der Umlaut nicht zur Verfügung steht: Kaefer ist in diesem Fall eine korrekte Schreibweise für Käfer.

Ce s-a reformat in 1996 e mai mult folosirea lul ss in loc de ß prin diverse locuri. La literele cu umlaut n-au prea umblat.

Editat de Liviu M
Link spre comentariu
Acum 30 minute, Thunderer a spus:

Voi realizati ca scrisul face parte din identitatea romanilor?

Scrisul cu diacritice - poate că da. Scrisul în general... nu prea. Am mai zis și-n alt loc că nouă ne era mai potrivit alfabetul chirilic vechi; se mula mai bine pe foneme decît cel latin.

Link spre comentariu

Nu e chiar asa! Se mai scrie intr-un caz. De exemplu "reînaltare", "reînvațare" etc. Dar cum multi vede si putini cunoaste, vezi scris ânca, coborâ, reâncarcare. Nu stiu de ce Academia a venit cu aceasta inventie.

Acum 1 oră, d2134 a spus:

Daca la fular ii zicem git-legau, se poate

Aia e cravata, si Caragiale ia zis "legatura". Un american, cind vrea sa cumpere acel dispozitiv cu care misti sageata pe ecran, ce cere? Hai, cine imi zice?

Link spre comentariu
Acum 7 minute, klaxxon a spus:

Folosirea a două caractere pentru același sunet este o aberație tipic românească.

La nemti s si ß se aud la fel, c si z, f si v... Ne mai zice Franz daca mai sunt.

Acum 6 minute, icar a spus:

De exemplu "reînaltare", "reînvațare"

Astea-s cuvinte compuse. Se aplica fiecarui cuvant component regula de scriere si se lipesc dupa. re + inaltare (i din i la inceput de cuvant), re + invatare (i din i la inceput de cuvant)...

Link spre comentariu
Acum 6 minute, klaxxon a spus:

două caractere pentru același sunet este o aberație tipic românească

Uau! Unii, desi vorbesc romangleza, nu stiu limba lui Vili Șachespeare (Shakespeare, ca sa nu fie dubii). Si nu e singura.

Link spre comentariu
Acum 19 minute, klaxxon a spus:

Folosirea a două caractere pentru același sunet este o aberație tipic românească.

Nu domnule. Are de-a face cu etimologia. Dar de când s-a stins Alexandru Graur, asemenea amanunte nu mai ajung la omul de rând.

Acum 12 minute, Liviu M a spus:

La nemti s si ß se aud la fel, c si z, f si v....

Nu se aud la fel. De aceea se si folosesc semne diferite. C, z, f si v se folosesc dupa criterii etimologice. Iar la ultima reforma doar s-a sistematizat oleaca ortografia.

Acum 2 ore, Thunderer a spus:

Tz-uri si lol-uri sunt prosteli de chat (nu e vorba de pisica frantuzeasca, ci de palavrageala englezeasca).

tz si altele sunt ramasite de pe vremea teleimprimatoarelor si a telegrafiei manuale.

Link spre comentariu
Vizitator
Acest subiect este acum închis pentru alte răspunsuri.
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări