Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Eliminarea diacriticelor din alfabetul limbii romane

Postări Recomandate

Acum 17 minute, d2134 a spus:

Afisajele astea nu au caractere romanesti si ar trebui sa folosesti caractere definite de utilizator. 

Păi vezi că eu am dreptate...până la urmă!:rade:

Oare dece n-au și caractere românești??Pentru că ne-am  complăcut cu ideia, de engleză...și ne-a durut undeva, de limba română!

Acum se vede greșeala care au făcut-o mulți (din domeniul IT) că s-au bazat pe engleză și nu i-a intresat ca și limba română să fie prezentă în instrucțiunile microcontrolerelor , respectiv afișajelor.

Și ce ai vrea acum?Să schimbi limba română după cum ”ne dictează” microcontrolerele?

Eu zic că ar fi mai bine dacă ai cere producătorilor, microcontrolere ”care știu” și româna...nu ar fi așa cel mai corect!?Dacă ai fi ceh,ungur,francez, spaniol ...sigur  ai face-o!

Editat de elmar
Link spre comentariu
Acum 12 minute, elmar a spus:

Oare dece n-au și caractere românești??Pentru că ne-am  complăcut cu ideiea, de engleză...și ne-a durut undeva, de limba română!

Nu au fiindca nu exista piata. In lume sunt circa 30 milioane de vorbitori de romana si mult mai multi vorbitori de engleza.

Se pare ca pe cei de la Academie ii doare undeva de problemele limbii romane.

Și ce ai vrea acum?Să schimbi limba română după cum ”ne dictează” microcontrolerele?

Da, nu vreau sa raminem la televizoarele cu lampi...

Eu zic că ar fi mai bine dacă ai cere producătorilor, microcontrolere care știu și româna...nu ar fi așa cel mai corect!?

Ar trebui sa avem si bani cum au francezii. Cehii si altii ca noi au aceleasi probleme.

Nemtii au schimbat limba lui Goethe si nu le-a fost rusine.

Editat de d2134
Link spre comentariu
Acum 5 minute, d2134 a spus:

Nu au fiindca nu exista piata. In lume sunt circa 30 milioane de vorbitori de romana 

Eu cred că sunt țări mult mai mici ca Ro....și au caractere în aceste microcontrolere...

La noi, e un fel de tâfnă/ură(mai ales printre cei ”în domeniu”) față de limba de care ar trebui să fim mândrii!

Editat de elmar
Link spre comentariu
Acum 42 minute, gica70 a spus:

"Nu ati aflat" este forma corecta, aici, greseala tipic din retelele de socializare. "Prinde" acolo unde pregatirea este precara.

Tot mi-am batut capul dar nu stiu nici un cuvant in limba romana "a-ti".

Link spre comentariu
Acum 1 minut, fluffy37 a spus:

Tot mi-am batut capul dar nu stiu nici un cuvant in limba romana "a-ti".

De exemplu in fraza: "A-ti face iluzii ca un cablu de sute de euro se aude mai bine decit unul de zece euro, e o prostie"

Link spre comentariu

Eu zic mersi ca motoarele de cautare sau functia de cautare in diverse  (multe) pagini web inteleg cuvintele romanesti indiferent daca le scriu cu sau fara diacritice.

Am incercat faza asta in limba maghiara si adio. Daca ai scris fara accente ascutite, simple sau duble, n-ai nici o sansa sa cauti sau sa gasesti cuvintele in google sau in vreun text. Cred ca la fel e si in franceza.

Link spre comentariu
Acum 3 ore, ctepeo a spus:

Faptul că unora le e lene să înveţe să scrie cu diacrticie pe computer (sau telefon) nu e motiv să le eliminăm.

Like!

Acum 3 ore, norad a spus:

avem doua vocale ce se pronunta la fel

??? Nu-mi dau seama.

Daca setarile calculatoarelor nu sunt la fel, apare semnul intrebarii pentru ă, ț, â. Nu Academia in sine e de vina.

Acum 2 ore, Thunderer a spus:

Cata vreme inca ne impiedicam de a-ti

Asta tine de educatie, nu de diacritice. Daca nu stii cind se scrie "a-ti" si cind "ati", nu e decit strict vina celui ce scrie.

Acum 2 ore, d2134 a spus:

De exemplu: ţ = tz

Hai ca ma faceti sa rid! Chiar nu e in stare un calculator sa puna o comița sub un t? Uite ca poate: ț, ă, â!!!! Astea sunt mofturi izvorite din lene. Recunosc, nu prea folosesc diacritice decit atunci cind pot apare confuzii. Adica nu-mi place fața ăluia, nu fata lui!

Daca nu sunt in stare sa gaseasca o solutie

O solutie la ce, la lene? Cu ce incurca diacriticile? Ce ati zice daca am avea si noi ca in limba rusa, î moale si î tare si nu stiu ce semn, ca am uitat, care nu se pronunta, dar intareste litera, sau am asa ceva.

Editat de icar
Link spre comentariu
Acum 2 minute, icar a spus:

Cu ce incurca diacriticile? 

Duc la risipa de timp si bani.

Acum 3 minute, icar a spus:

Daca setarile calculatoarelor nu sunt la fel, apare semnul intrebarii pentru ă, ț, â. Nu Academia in sine e de vina.

Cred ca ala de la Academie a schimbat setarile in timp ce scria. Ca eu nu le-am schimbat in timp ce am dat "print screen".

Acum 6 minute, icar a spus:

Recunosc, nu prea folosesc diacritice decit atunci cind pot apare confuzii.

Sunt obligatorii in actele oficiale.

Link spre comentariu

beta se poate scrie ss

...in anumite conditii. Nu mai stiu care, ca am facut germana acum 50 de ani!

Elmar, trebuie sa intelegem ca e necesar ca  o limba sa se imbogateasca, prin neologisme. Dar, pe de alta parte, cei care sustin ca "nu se poate traduce, dom'le", uita ca americanul sau englezul, la el acasa, exact asta cere, pe limba lui:  UN SOARECE, UN DISC DUR, UN MOALE SAU UN DUR, PE VIRFUL GENUCHIULUI sau IN VIRFUL MESEI! Si nu ride nimeni, nu se mira nimeni! 

Link spre comentariu
Vizitator
Acest subiect este acum închis pentru alte răspunsuri.
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări