Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Eliminarea diacriticelor din alfabetul limbii romane

Postări Recomandate

Acum 5 minute, franzm a spus:

Din cauza ca lumea ar trebui sa învete alfabetul chirilic.

Tarile civilizate au tendinta de a trece la alfabetul latin. Asa s-a intimplat cu Germania, Turcia, Moldova... Chiar si unele tari cu limbi slave au renuntat la alfabetul chirilic. Sirbii au revenit dupa ce s-au luat la harta cu toata lumea si au spart Yugoslavia.

Link spre comentariu

Nemtii au avut in 1996 o reforma lingvistica prin care simplificau scrierea unor cuvinte. In 2016 si francezii au avut o reforma prin care, printre altele, au eliminat accentul circumflex din anumite cuvinte. In Romania era, sau au complicat situatia:

-avem doua vocale ce se pronunta la fel (le stiti; nu le pot tasta de la tastatura in Linux - i  si a cu accent circumflex);

-nici o, respectiv nicio, nici un - niciun;

-astept de la Academia Romana ca "de la" sa se scrie legat "dela", caci vine din italiana "della".

-de asememenea, astept reintroducerea aporstrofului in loc de cratima.

Link spre comentariu
1 oră în urmă, d2134 a spus:

Cred ca ar fi util sa se poata scrie ,in limba romana, fara diacritice si, in acelasi timp, corect. Oare de ce  institutul de Lingvistica al Academiei Romane nu face nimic in acest sens?

Nu a-ţi aflat până acum că anumite cuvinte, sintagme sau onomatopee dacă se scriu fără diacritice, pot deturna în mod deliberat sensul infiormării?

Link spre comentariu

În cazul 2 văd că e scris corect? Deci unde e problema?

Unele cuvinte ar avea înţeles diferit fără diactrice. Paturi - pături, tanc - ţânc, sa - să, Maria - măria.

Uneori şi cuvintele din alte limbi se citesc aiurea din cauză că nu se pun diacritice. Mai toţi zic Scoda, pe când corect e Şcoda.

Aia cu apostrof a fost o idiţonie făcută în 1953. În Franceză şi Engleză se scrie cu apostrof.

Germanii au trecut la aflabetul Latin acum sute de ani.

Faptul că unora le e lene să înveţe să scrie cu diacrticie pe computer (sau telefon) nu e motiv să le eliminăm.

Editat de ctepeo
Link spre comentariu
Acum 11 minute, d2134 a spus:

Diacriticele dau de furca chiar si susnumitului institut. Unele caractere cind apar, cind nu apar... (vezi sagetile)

Aici ar putea fi vorba de setarile diverselor calculatoare, atât a celui care a scris textul cât a celuia care-l citeste.

Eu nu am setat diacritice corespunzatoare limbii române dar ma straduiesc sa scriu cât de cât inteligibil. La nevoie folosesc sh sau sch, tz, etc., chiar daca nu sunt bine primite (desi sunt recomandari ITU, pe care le-a adoptat si România, ca membra a respectivei organizatii).

Link spre comentariu
Acum 8 minute, alcon a spus:

Nu aţi aflat până acum că anumite cuvinte, sintagme sau onomatopee dacă se scriu fără diacritice, pot deturna în mod deliberat sensul infiormării?

Acum 5 minute, ctepeo a spus:

Unele cuvinte ar avea înţeles diferit fără diactrice. Paturi - pături, tanc - ţânc, sa - să, Maria - măria.

Tocmai asta spuneam si eu, scrierea fara diacritice, pur si simplu, creaza confuzii si este incorecta. Trebuie gasit un sistem de scriere fara diacritice dar corect, care nu creaza confuzii.

De exemplu: ţ = tz s.a.m.d.

Link spre comentariu
Acum 39 minute, norad a spus:

Nemtii au avut in 1996 o reforma lingvistica prin care simplificau scrierea unor cuvinte.

Exact! au eliminat diacriticile si semnele speciale si nu le-a fost rusine chit ca ei au dat lumii o literatura mult mai bogata decit cea data de noi.

Acum 6 minute, Thunderer a spus:

Ț = tz... ă =? 

Pai e treaba mea sa gasesc solutii? Iau eu leafa de la susnumitul institut al susnumitei academii? 

Daca nu sunt in stare sa gaseasca o solutie, sa faca un concurs, sa faca o licitatie, sa faca ceva...

Link spre comentariu
Vizitator
Acest subiect este acum închis pentru alte răspunsuri.
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări