ratza Postat Iunie 18, 2020 Partajează Postat Iunie 18, 2020 Adevărul e că şi mie îmi place să citesc mai mult de pe hîrtie decît de pe ecran, deşi proporţia de timp alocată fiecăreia e cam de 1:100. Link spre comentariu
okean Postat Iunie 18, 2020 Partajează Postat Iunie 18, 2020 O carte rezista lejer si 200 de ani, rog exemplificati un format digital care rezista garantat 100 de ani ! Link spre comentariu
Sharky Postat Iunie 18, 2020 Partajează Postat Iunie 18, 2020 (editat) Cuprins, dar pana gasesti ceva te apuca damblaua, in pdf cauti dupa cuvinte cheie mult mai rapid. F util cand ai citit deja si cauti o info anume. Ca sa nu zic cand ai de cautat in mai multe fisiere. Asta cu pierderea da, e o problema, dar are solutie in ziua de azi. Pana la urma nu e pt oricine. Care se dau zmei ia faceti toata documentatia si ce lucrati la munca pe hartie. Lasati excelu, programele de management de documente, fluxuri automatizate si reveniti sa hartie, dosare, scrisori, telegrame. Sa vedem ce iese. cat despre ultimul post ca o carte rezista 100ani. Da. No comment! Suportul ideal! cam tot ce e scris trece acum prin ocr si apoi in cloud si solutii de stocare, dar alea s prostii domne, hai sa taiem niste paduri si sa ne apucam de listat. bun subiectul sa vedem cat de inapoiati cu tehnica sunt unii. Editat Iunie 18, 2020 de Sharky Link spre comentariu
okean Postat Iunie 18, 2020 Partajează Postat Iunie 18, 2020 (editat) Am zis 200 si da, fara buleftrica e suportul ideal ! Editat Iunie 18, 2020 de okean Link spre comentariu
Liviu M Postat Iunie 18, 2020 Partajează Postat Iunie 18, 2020 @Sharky: lemnul e resursa regenerabila, electricitatea consumata de data-centere nu e intotdeauna verde. Iar datacenterele sunt destul de gurmande. Link spre comentariu
stryx Postat Iunie 18, 2020 Partajează Postat Iunie 18, 2020 Am crescut inconjurat de carti in casa bunicilor, primul PC l-am avut in clasa a XII-a. Practic am crescut si am fost format/educat ca majoritatea dintre dumneavoastra cu hartie si carti tiparite Acum dupa 12 ani de la terminarea liceului folosesc hartie foarte rar iar toate cartile sunt in format digital, pe telefon am doar 2-300, pe tableta si ebook reader aproximativ 1000 de carti in fiecare, iart pe PC undeva la 17000 fisiere (estimez la 12-13000 titluri iar restul "gunoi"). Arhiva de carti o am dvd si pe 3 hdd-uri (PC, NAS si un hdd IDE cu adaptor pentru SATA II folosit doar pentru documente). Marele dezavantaj al cartilor tiparete este spatiul si costul depozitarii lor. Cand ai un apartament/casa personala si doar cateva carti (seci-sute) nu se pune asemenea probleme, dar cand ai sute sau chiar mii de carti ce te faci? In format digital e mult mai usor sa pastrezi informatia fara a se degrada iar asta e un mare avantaj, dar cere putina munca de copiere in perioadele de chimbare a mediilor de stocare, adica in perioada in care anumite tehnologii sunt in declin. Pe hartie toata munca asta se facea de edituri si tipografii periodic pentru a inlocui cartile deteriorate in timpul citirii/studierii (mai ales manualele scolare). Alt dezavantaj al hartiei este aruncata "aiurea" in timpul invatarii, exersarii sau proiectarii diverelor echipamente cand se fac multe greseli si se arunca multe kg de hartie, chiar si la trecerea pe "curat" cand fiecare greseala inseamna aruncarea foii si reluarea pe o foaie noua..... timp si material aruncat degeaba la gunoi. Hartia mai are si problema "uitarii" adica imprumuti o carte, caiet, schita si persoana pe care aia ajutat-o "uita" sa o mai returneze. In format digital pur si simplu se face o copie in timpul "imprumutului" si nu pierzi nimic. Pana la urma doar informatiea este ce conteaza iar suportul e doar solutia de moment prin care depozitam si transmitem mai departe acea informatie. Din punct de vedere subiectiv hartia e pe gustul meu, i-mi place senzatia oferita de lucrul cu creion-ul si rotring pe hartie, dar e mult mai rapid, simplu si sigur sa lucrez pe calculator. Iubesc sa citesc carti tiparite dar spatiul si schimbariile dese ale domiciliului ma obliga sa tin tot ce am in format digital. Tot ce se face pe hartie cu creionul si stiloul se face si digital mai bine si mai rapid, dar de cele mai multe ori alegerea e subiectiva. Link spre comentariu
sesebe Postat Iunie 18, 2020 Partajează Postat Iunie 18, 2020 (editat) Acum 2 ore, okean a spus: O carte rezista lejer si 200 de ani, rog exemplificati un format digital care rezista garantat 100 de ani ! Cartelele perforate (punched card), care sint defapt tot din hirtie. Si eu pt citit de placere prefer suportul tiparit.Cind lucrez la ceva tot suportul tiparit este la putere pt scheme. Da, formatele digitale permit cautarea rapida a informatiei iar cind o gasesc .... o printez pt acces facil. Editat Iunie 18, 2020 de sesebe Link spre comentariu
Sharky Postat Iunie 18, 2020 Partajează Postat Iunie 18, 2020 (editat) Ia vezi cam cat bagi intr un hdd de 2tb in format compresat, cat costa acel hdd si cat ar costa sa tii pe hartie acel volum de informatii. Apoi te gandesti ca tii hdd in raid 5 si lunar refaci matricea in rest tii magaoaia scoasa din priza ca sa fie echivalentul cartilor. Iar eu vb aici de echipamente de tip consumer, nu de solutii bazate. Datacenterul nu il compari cu o biblioteca. Datacenterul iti da instant o fraza din cartea x de la pagina y si o trimite in cealalt capat al lumii. Un depozit in care tii carti mai are sens sa zic cat dureaza pana gasesti cartea in sine? Sau ce spatiu ocupa fizic? Redundanta? Dissaster recovery? Dar oricum sa o dai ca hartie e superioara infrastructurii e o asemenea gugumanie ca nici nu are sens sa raspunzi la modul serios. Doar dovedeste lipsa de perspectiva si ignorarea realitatii. Hartia acum e doar de comoditate, un moft, nu cred ca cineva isi printeaza mail urile. Sa ai un whiteboard sau o tableta smechera in care sa vezi schema sa poti edita sau sa postezi comenturi pe schema care sa le vada colegii de peste mari si tari. Asta e de fapt suportul eelctronic. Cand doar folosesti calculatorul pe post de hartie, atunci da. Mai bine te rezumi la hartie. Si regenerabila? De aia e toata europa fara paduri, de regenerabila ce e. Viteza cu care in ziua de azi circula informatia da progresul, de eram la tiparnita si lalucrari scrise reamaneam la sapa de lemn. Si eu am trecut prin faza de hartie, carti, am 35 ani dar acum imi dau seama ce dezavantaj major am avut fata de cei care au acum 15 ani si google le pune lumea la picioare. Cand eram pustan aveai noroc daca aveai net. Asteptam forumul in format pe hartie. Mesajele se trimit pe adresa gazetei. Editat Iunie 18, 2020 de Sharky Link spre comentariu
stryx Postat Iunie 18, 2020 Partajează Postat Iunie 18, 2020 Acum 39 minute, okean a spus: Am zis 200 si da, fara buleftrica e suportul ideal ! Fara depozitare adecvata o carte nu rezista mai mult de 5 ani. Hartia trage umezeala imediat, iar hartia umeda este mediu perfect pentru mucegai si diverse insecte, in plus mai sunt si mancate de catre soareci. La polul opus deshidratarea hartiei o face extrem de fragila. Pentru a stoca carti pe durate asa de mari tot e nevoie de electricitate. Singurele medii de stocare a informatiei rezistente in timp sunt placutele ceramice si piatra deoarece nu au nevoie de o depozitare speciala si se degradeaza destul de greu. Restul suporturiilor sunt "perisabile" iar cartile vechi de sute sau mii de ani le avem datorita rescrieriilor periodice in manastiri si mai recent in tipografii, nici de cum a hartiei, papirusului sau altor materiale de scoala veche. Link spre comentariu
Vizitator Postat Iunie 18, 2020 Partajează Postat Iunie 18, 2020 (editat) Hartia transmite exact ce trebuie transmis. Internetul transmite mai intai 75% gunoi, si daca ai noroc 25% informatie, din care 5% informatie de buna calitate, asta dupa ce ai platit. De asta eu in general imi fac cursurile pe bani, in scoala. Eu in momentul asta nu gasesc un curs pus cap la cap despre cum se repara de la zero o cutie automata. Daca dau 100E pe o carte, hopa, am rezolvat. Daca dau 1000E, o rezolva altul. Internetul este o iluzie. Editat Iunie 18, 2020 de Vizitator Link spre comentariu
Liviu M Postat Iunie 18, 2020 Partajează Postat Iunie 18, 2020 (editat) Sharky, nu-i cazul sa te aprinzi, doar te-am temperat la fraza cu "hai sa taiem paduri", remarcand ca nici electronicele nu-s chiar verzi, n-am zis nicaieri care mi se pare mai buna. PS Cati din voi au si cumparat miile de carti pe care le aveti pe HDD/le distribuiti cu darnicie si altora? Editat Iunie 18, 2020 de Liviu M Link spre comentariu
Усилитель Postat Iunie 18, 2020 Partajează Postat Iunie 18, 2020 Un amic are o biblie din 1715, la care tot creste pretul...... La electronice...... scade, si dupa cativa ani se arunca...... Este tinut in casa, pe raft cu alte carti, nu aduna umezeala..... Mai are o colectie de 200 si ceva de carti postale, mostenire, l-am tot fiert la cap, o sa-mi dea vreo 5, cu care ma duc la altul care are o lada de lampi in pod dar colectioneaza carti postale, si propun o afacere reciproc avantajoasa...... PS: sunt carti postale care valoreaza si sute de euro..... Link spre comentariu
sesebe Postat Iunie 18, 2020 Partajează Postat Iunie 18, 2020 (editat) Acum 26 minute, nomikos a spus: Hartia transmite exact ce trebuie transmis. Internetul transmite mai intai 75% gunoi, si daca ai noroc 25% informatie, din care 5% informatie de buna calitate, asta dupa ce ai platit. De asta eu in general imi fac cursurile pe bani, in scoala. Eu in momentul asta nu gasesc un curs pus cap la cap despre cum se repara de la zero o cutie automata. Daca dau 100E pe o carte, hopa, am rezolvat. Daca dau 1000E, o rezolva altul. Internetul este o iluzie. Like! Unii inca nu inteleg asta. Editat Iunie 18, 2020 de sesebe Link spre comentariu
okean Postat Iunie 18, 2020 Partajează Postat Iunie 18, 2020 (editat) @sharky...la 35 de ani ce varsta frumoasa si ce zmeu eram si eu la (35)...ca fapt divers, biblioteca Vaticanului fondata " oficial " in 1475, cum o fi rezistat fara curent electric, cat despre celelate " peste " nici nu pomenesc si e si cam maricica ! Editat Iunie 18, 2020 de okean Link spre comentariu
Sharky Postat Iunie 18, 2020 Partajează Postat Iunie 18, 2020 (editat) Poate e bine sa te pui la curent si sa scoti capul in lume. Atunci atat permitea tehnologia, acum se poate mult mai mult. Multiplicarea era costisitoare. Acum multiplicarea e o banalitate. Nu e nevoie ca ceva sa tina 100ani. Ajung 10 ani apoi trece pe suportul de generatie urmatoare mai eficient. Gândește-te acum 20 ani sa ai 1tb era ceva. Acum e o banalitate. La fel vitezele de transfer. Hartia aia in schimb tot mai fragila e pe zi ce trece. Cartile alea au stat in mediu controlat si intretinut. Nu au stat de izbeliste. La vremea aia era ultimul racnet. Acum daca te uiti la ultimul racnet inglobeaza absolut tot ce e acolo plus multe alte avantaje. Internetul e un suport fizic si logic. Ca gasesti sau nu gasesti ce iti trebuie e problema ta. Nu inseamna ca nu e. Cam orice carte o gasesti si pe google books. Plus alte documentatii. Totodată internetul nu inlocuieste lipsa de experienta. Si nici hartia nu te face mai destept. Editat Iunie 18, 2020 de Sharky Link spre comentariu
Postări Recomandate