Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Restaurare tuner ACCUPHASE T-100

victordascalescu54

Postări Recomandate

Bipolarul ala, C11, e pus din lipsa de spatiu, iar daca aveti un 4,7µF polipropilena care sa incapa acolo nu e rau. In poza se vede ce gabarit are 4,7µF/250V ala de pe iesirea reglabila, C13 pe schema. Daca cititi atent manualul service o sa observati ca are doua iesiri, una cu impendanta fixa de 200 Ohmi si una reglabila de 2,5KOhmi. In functie de impendanta de intrare a preamplificatorului care va fi folosit dupa tuner se alege iesirea. La o potrivire a impendantelor raspunsul in frecventa va fi optim.

Link spre comentariu
Acum 22 minute, der_doktor a spus:

Bipolarul ala, C11, e pus din lipsa de spatiu, iar daca aveti un 4,7µF polipropilena care sa incapa acolo nu e rau. In poza se vede ce gabarit are 4,7µF/250V ala de pe iesirea reglabila, C13 pe schema. Daca cititi atent manualul service o sa observati ca are doua iesiri, una cu impendanta fixa de 200 Ohmi si una reglabila de 2,5KOhmi. In functie de impendanta de intrare a preamplificatorului care va fi folosit dupa tuner se alege iesirea. La o potrivire a impendantelor raspunsul in frecventa va fi optim.

Da, deja am gasit niste Tekas folositi in tehnica de calcul in anii 80 4,7/63V sper sa fie polipropilena si nu poliester, sunt noi, lafel si cei de 0,47/63V daca se va impune schimbarea. 

Avind in vedere experienta pe care o aveti, ce tranzistori ar trebui sa pun? cu amplificare mare (C) sau nu conteaza decat sa-i sortez/imperechez?

Link spre comentariu

Tranzistorii originali marcati cu GR au hfe=200-400 iar BL=350-700. Daca o sa folositi KSC1845  alegeti cu F=hfe=300-600 sau cu E=hfe=400-800. Media e pe la un hfe=300-350. Am mai zis, daca sunt toti din acelasi lot, factorul de amplificare este asemanator, fiind produsi, in general, pe aceeasi masina. Se masoara aleator vreo zece bucati, sau toti daca e timp, si se aleg perechi. Nu e nici o diferenta audibila daca unul are 300 hfe si altul 350. Nici in fabrica nu masoara nimeni fiecare componenta, se fac teste pe monstre din loturi si se decide unde vor fi montati. Eu iau , in general, cate 100-500 de bucati din fiecare sortiment. Astia de la ON Semiconductor sunt ok, niciodata n-am avut probleme cu piesele.Mouser vinde mult si piesele vin direct de la fabrici, fara intermediari, si oamenii astia chiar tin la renumele lor. Reichelt sau altii mai marunti cauta sa cumpere unde este mai ieftin (CDIL, INCHANGE) adica India si calitatea pieselor e pe masura.

Link spre comentariu
La 24.06.2020 la 23:05, der_doktor a spus:

Pune orice NPN noi, BC550, 2SC2240. Testul rapid este sa scoti un 2SC1416 de pe canalul functional si sa-l pui pe cel defect.

L.E.

Problema este ca atunci cand gasesti defecte de genul asta, tranzistori de semnal mic defecti, o sa trebuiasca sa-i schimbi pe toti. E ca rugina cand intra in masina, nu se opreste la prima tabla. Nici nu mai tin minte la cate magnetofoane Akai am schimbat toti tranzistorii de semnal mic deoarece dupa cateva ore de functionare o lua razna. Decat sa pierd timpul cu cautatul defectelor mai bine schimb totul nou si am certitudinea ca nu se va intoarce vreodata ca garantie.

Din ce am mai citit eu, tranzistorii astia vechi in capsule metalice cositorite sufera de efectul tin whisker si e de preferat sa se schimbe toti asa cum ati si sugerat.

Editat de maxente
Link spre comentariu
La 27.06.2020 la 1:27, maxente a spus:

Din ce am mai citit eu, tranzistorii astia vechi in capsule metalice cositorite sufera de efectul tin whisker si e de preferat sa se schimbe toti asa cum ati si sugerat.

Ceea ce am de gand sa fac dar e greu de gasit BC414/416 b INcantitati suficiente sa poata fi imperechiati si sa fie si originali.

Nu abandonez aceasta pista iar pina cand gasesc tot ceea ce-mi trebuie, ascult cu mare placere tunerul asa cum e. Suna foarte echilibrat si nu are nici-un fel de zgomot. E drept ca ascult doar RRMuzical, pe asta am centrat antena, ajutat si de instrumentul suplimentar de pe tuner.

Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...

Ma poate ajuta cineva sa identific producatorul  la aceasta pereche de BC414/416?s-l1600.jpgs-l1600.jpg

416 parca ar fi Motorola, dar celalalt?

Editat de victordascalescu54
Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

Tocmai am primit tranzistorii comandati (BC414B) din Singapore. Surpriza, pe ei este semnul Motorola , scrie BC414B dar sunt in capsula metalica TO-39, eu ma asteptam sa fie in capsula de plastic TO-92.

Ma poate lamuri cineva daca es fake sau nu? Din pacate vad ca nu mai pot sa down-loadez poze, habar n-am de ce?

Link spre comentariu

BC 414 B n-au fost niciodata fabricati in capsula TO-39. Sunt tranzistori de generatie mai noua, cu factor mare de amplificare...iar capsula lor este TO-92. Ai primit niste fake-uri....mai mult ca sigur!

Editat de mac01
Link spre comentariu
1 oră în urmă, mac01 a spus:

BC 414 B n-au fost niciodata fabricati in capsula TO-39. Sunt tranzistori de generatie mai noua, cu factor mare de amplificare...iar capsula lor este TO-92. Ai primit niste fake-uri....mai mult ca sigur!

Ce sa-i faci daca unii nu vor sa asculte de sfaturile de pe forum care recomandau tranzistori actuali comandati la magazine serioase................

link topic

Link spre comentariu
Acum 2 ore, sesebe a spus:

Ce sa-i faci daca unii nu vor sa asculte de sfaturile de pe forum care recomandau tranzistori actuali comandati la magazine serioase................

link topic

Acest topic nu este despre prosti si destepti, este pentru oameni normali bineintentionati si cu bun simt. Cel putin asa vreau sa cred eu, altfel nu as fi publicat intentiile mele.

Link spre comentariu

Avand in vedere ca Aliexpres totusi nu e un vanzator caruia sa-i placa reclama negativa, mi-au raspuns: 

"I have agreed to refund you"
Intre timp mi-au sosit si 10 perechi de BC550B / BC560B  comandate in Anglia (alta viata).
De maine ma pun pe lipit si dezlipit.
Link spre comentariu
1 oră în urmă, gusti_73 a spus:

Buna seara...acum ma pregateam sa va recomand aceasta varianta. Tranzistori echivalenti care sunt in productie curenta la marii producatori.....Deja a-ti facut alegerea corecta.

Multumesc, sper sa fie asa, desi unii colegi de pe forumuri externe spun KSC1845 / KSA992 sau 2SA1145 / 2SC2705 

Sincer nu am inteles dece?

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări