Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Restaurare tuner ACCUPHASE T-100

victordascalescu54

Postări Recomandate

Acum 32 minute, sla a spus:

414 (sau 413)si 416 (sau 415) cunt complementare (NPN/PNP). Am gresit eu mai sus, scuze!!!!

Q5 si 6= BC414,  Q7=BC416.

ok, noroc ca am pastrat din tinerete cate o mana din fiecare....sper sa nu fi ruginit intre timp.

Link spre comentariu

Tocmai m-am intors de la lipit si dezlipit. Am inlocuit cei doi npn Q5 si Q6 cu o pereche sortata in 407 beta de BC414B si imediat modulul a inceput sa cante, chiar canta bine....sau poate dupa atata zaduf este si un oarece efect placebo. Am masurat comparativ punctele statice si tensiunile sunt similare (aproximativ) cu modulul care era functional. Acum am curajul sa definitivez lista cu piesele moderne care vor inlocui pe cele veci de peste 45 ani. Sper ca in final sa obtin ceva de calitate. Am sa mentin topicul cu tot ce va insemna restaurarea.

Multumesc mult colegilor care mi-au dat sfaturi bune si la OBIECT.

Link spre comentariu
Acum 10 ore, victordascalescu54 a spus:

Dar daca tot voi lua mai multi ca sa-i pot imperechea, aveti vre-o contraindicatie la BC-uri? Alea de la Mauser n-or fi chinezisme ? ca-s ieftiene?

Mauser nu vinde chinezarii !!!!

E singura firma care inca mai respecta niste reguli. Am avut comenzi la care mi-au venit piesele direct de la Matsushita (Panasonic) Japan, direct de la fabrica. Decat sa cumpar de la Reichelt sau Conrad, mai bine de pe ebay, e riscul de a cumpara facaturi mai mic.

Link spre comentariu
Acum 23 minute, der_doktor a spus:

Mauser nu vinde chinezarii !!!!

E singura firma care inca mai respecta niste reguli. Am avut comenzi la care mi-au venit piesele direct de la Matsushita (Panasonic) Japan, direct de la fabrica. Decat sa cumpar de la Reichelt sau Conrad, mai bine de pe ebay, e riscul de a cumpara facaturi mai mic.

Ok, nu am nimic cu Mauser ca si eu cumpar pasive si conectica de la ei, intrebarea mea este legata de motivul pentru care as pune BC-uri 414/416 sau nu si sa pun 2sc/2sa etc....afara de faptul ca aia sunt la 120v ceea ce nu cred ca are importanta.

Ce sa fac , asa sunt eu, pina nu inteleg, intreb.

Link spre comentariu

Dacă te interesează să-l faci cit mai aproape de original atunci pune tranzistori de aia, dacă te interesează doar funcțional sa fie ok atunci poți pune/lasa BC-uri. 

Link spre comentariu
Acum 15 minute, sesebe a spus:

Dacă te interesează să-l faci cit mai aproape de original atunci pune tranzistori de aia, dacă te interesează doar funcțional sa fie ok atunci poți pune/lasa BC-uri. 

Desigur ca mi-ar place sa-l fac cat mai apropiat de cum a fost la origine, dat daca teuiti la poza pe care am publicat-o, capsula aia nu mai se fabrica si nici nu se gaseste pe ebay. toti ceilalti traqnzistori sunt acum cu capsula de plastic. In rest condensatorii i-am gasit pe toti axiali doar ca nu sunt ELNA, iar nepolararizatii de pe calea audio probabil ca voi pune ceva bun ca sa nu-mi para rau. Rezistentele sunt ok si nu vad motiv sa umblu la ele iar conzii din alimentare am gasit chiar ELNA sau daca nu Michicon.

Link spre comentariu

2SC si 2SA au aceeasi configuratie la pini cu tranzistorii originali, la BC_uri trebuie sa rotesti fizic tranzistorul ca sa cada baza la baza...emitor la emitor. Condensatori nepolarizati as recomanda Cornell Dubilier la 600V sau 1000V , din aia galbeni sau albi, axiali, tot de la Mouser. Electrolitici de la Panasonic, Nichicon sau United Chemicon. Elna e de domeniul trecutului, i-au depasit mult cei enumerati mai inainte. Mundorf, Jensen sau Sprague Vitamin Q sunt pentru High-End si nu intra in discutie.

Link spre comentariu
Acum 19 minute, der_doktor a spus:

2SC si 2SA au aceeasi configuratie la pini cu tranzistorii originali, la BC_uri trebuie sa rotesti fizic tranzistorul ca sa cada baza la baza...emitor la emitor. Condensatori nepolarizati as recomanda Cornell Dubilier la 600V sau 1000V , din aia galbeni sau albi, axiali, tot de la Mouser. Electrolitici de la Panasonic, Nichicon sau United Chemicon. Elna e de domeniul trecutului, i-au depasit mult cei enumerati mai inainte. Mundorf, Jensen sau Sprague Vitamin Q sunt pentru High-End si nu intra in discutie.

DA, am sa verific cu atentie si gabaritele sau distanteleintre gaurile de pe placi sa nu exagerez cu piesele in dorinta de a pune ceva mai bun dar agabaritic ca si tensiunile pe care nu le-as vedea mai mari de 250V la nepolarizati. Mai sunt pe acolo si niste bipolari care nu inteleg de ce au fost folositi si nu a pus tot nepolarizati ca ar fi incaput.

Link spre comentariu

A pune doar piese originale ( de calitate) fara a face reglaje/acordaje conform manualului de service, cu aparatura si cunostinte corespunzatoare, mi se pare in zadar. Chiar daca aparatul a fost/este unul de foarte buna calitate, construit cu piese foarte bune, dupa atatia ani, cum s-a defectat modulul despre care este vorba, s-ar putea sa fi aparut si alte probleme pe care nu le sesizezi acum.

Link spre comentariu
Acum 27 minute, sla a spus:

A pune doar piese originale ( de calitate) fara a face reglaje/acordaje conform manualului de service, cu aparatura si cunostinte corespunzatoare, mi se pare in zadar. Chiar daca aparatul a fost/este unul de foarte buna calitate, construit cu piese foarte bune, dupa atatia ani, cum s-a defectat modulul despre care este vorba, s-ar putea sa fi aparut si alte probleme pe care nu le sesizezi acum.

Da am luat in calcul si acest lucru. Din pacate nu am nici aparatura si nici cunostintele necesare pentru a verifica/alinia partea de FM.

Si tot din pacate in Bucuresti nu mai este nimeni care sa poata face asa ceva....sau nu cunosc eu.

Link spre comentariu

Este un aparat pe tranzistori (cu tensiuni de alimentare de +/- 16V nu sute de volti ) nu pe tuburi si deci ce-i cu recomandarile astea pt condesatori la 600V-1000V ???

Merg foarte bine si nepolarizati de 50V-100V nu trebuie pusi de sute de volti.

Link spre comentariu

Uita-te pe schema si in lista de piese

C1, C12 si C13 sunt la 250V. Condensatorii aia orange si gri sunt destul de lungi si acolo se potrivesc perfect ceea ce am zis eu, adica CDE la tensiune mare. Gasesti si la 50V dar mai greu ca sa se potriveasca pe placa deoarece au gabarit mai mic. In plus, cand faci o comanda de piese, nu cumperi exact atatea cat iti trebuie, in general comanzi mai multe. Unde crezi ca mai poti folosi un 0,47µF/50V nou? In filtrele de la boxe nu, pentru ca si acolo sunt la tensiune mare, in aparatele cu lampi nici atat. Dl.Dascalescu, dupa cum stie toata lumea detine mai multe aparate cu lampi decat cu tranzistori, lucru de care am tinut cont cand am zis la 600V sau 1000V. O restaurare are ca scop obtinerea performantelor specificate in manualul service si daca e posibil depasirea acestora. Aspectul fizic final conteaza si el. Daca am dat vreun sfat cuiva l-am dat din experienta si nu aiurea de pe net sau din auzite. Daca tu, @sesebe, crezi ca ai restaurat mai multe Accuphase decat mine, respectul meu. Dar ma indoiesc de asta.

Link spre comentariu

Clar ca nu. Atita doar ca nu ai specificat ca recomandarea unor condesatori de tensiune mare ai făcut-o din cu totul alte considerente, nu de funcționalitate, dar sint de acord cu tine în aceste condiții. 

Eu personal as schimba toți condesatorii de pe calea de semnal cu niste condesatori film iar acolo trebuie de tensiuni mici ca să încapă pe placa. 

Corectie: m-am uitat pe placa și am văzut ca deja toți condesatorii de cuplaj sint tip film deci s-au gindit la asta chiar din momentul proiectării. Și, da, se potrivesc bine ca dimensiuni condesatori de tensiuni mari. 

Editat de sesebe
Link spre comentariu
1 oră în urmă, sesebe a spus:

Clar ca nu. Atita doar ca nu ai specificat ca recomandarea unor condesatori de tensiune mare ai făcut-o din cu totul alte considerente, nu de funcționalitate, dar sint de acord cu tine în aceste condiții. 

Eu personal as schimba toți condesatorii de pe calea de semnal cu niste condesatori film iar acolo trebuie de tensiuni mici ca să încapă pe placa. 

Corectie: m-am uitat pe placa și am văzut ca deja toți condesatorii de cuplaj sint tip film deci s-au gindit la asta chiar din momentul proiectării. Și, da, se potrivesc bine ca dimensiuni condesatori de tensiuni mari. 

Shakespeare zicea: "totul e bune cand se termina cu bine"....ma refeream la schimbul de argumente. Voi publica in continuare pasii pe care am sa-i fac. Totusi sunt curios, avind in vedere ca la gabarit ar fi mers si un nepolarizat cu film, de ce au ales sa puna un bipolar de exemplu C11, dar mai sunt si altii.?

Astazi l-am pus sa cante toata dupamasa pe Quad-uri cu OTL, este faza de a te obisnui cu un lucru "nou" Este promitator ca sunet iar zgomot nu are deloc, chiar rar am intalnit un decodor sa nu pateze putin macar pe un canal.

Desigur ca am sa incep refarisirea cu alimentarea, am si gasit conzi la valoare si cu diametyrul potrivit jugurilor. La aceiasi bani pot sa iau MICHICON kg SAU MUNDORF

Editat de victordascalescu54
Link spre comentariu

Sa nu uitam un lucru....Accuphase a derivat din Kenwood, a fost divizia de High-End pe cand Kenwood a ramas la aparatura de larg consum. Rata de defectare la Accuphase este mult mai mica decat la un produs destinat maselor. Performantele unui Accuphase sunt mult peste Kenwood. T100 a fost conceput in faza in care Accuphase se numea Kensonic, la fel ca C200 si P300. Aspectul fizic si folosirea unor componente de calitate, raportate la timpul ala, nu a fost doar comercial. Pot sa spun ca am avut pe masa cam 95% din ceea ce a produs Accuphase si Kenwood si stiu exact ce poate fiecare. Si asta pentru ca toate aparatele au restaurate complet, nu au fost doar reparatii. Una e sa schimbi 3 piese defecte si cu totul alta e sa iei fiecare piesa in parte si sa o inlocuiesti cu ce este mai bun pe piata. In general, asta presupune sa ''visezi'' schema electrica si manualul service. Legat de manualele service ale lui Accuphase, multi poate nu stiu, dar e singura firma care isi protejeaza realizarile. Spun asta deoarece nu prea exista free manuale service Accuphase si daca apar in internet sunt sterse de PIA Accuphase, singurii autorizati sa repare aceste aparate. La multe a trebuit sa fac reverse engineering si reglajele ca sa obtin maximul de parametri, lucru care mi-a mancat cateva zile cu documentarea. Cu cat lucrezi mai mult la un aparat si descoperi ceea ce a vrut sa obtina proiectantul cu atat e satisfactia mai mare, asta compensand timpul alocat. Este, totusi, o diferenta intre un aparat High-End si unul ieftin, exact cum este intre un VW si un Audi....

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări