Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Restaurare tuner ACCUPHASE T-100

victordascalescu54

Postări Recomandate

Acum 20 minute, victordascalescu54 a spus:

Eu am banuit initial Q7 ca ar fi blocat, dar dupa ce l-am dezlipit arata bine , am masurat toate rezistentele din montaj si erau bune iar condensatorii, care sunt de calitate (ELNA) sunt toti peste valoare desi au 45 ani. Modulul cu canal left merge perfect iar zgomotele sunt inexistente.

Daca au peste valoarea inscrisa pe ei , asta nu inseamna ca sunt buni. Eu, ii schimb pe toti, inclusiv aia nepolarizati. Majoritatea au curenti de fuga si dau defecte ciudate.La orice Accuphase prima data se schimba toti condensatorii si potentiometrii se refac toate lipiturile si abia apoi se incepe depanarea. Daca mergi pe premisa ca acei condensatori sunt OK, nu o sa-l repari niciodata. Am avut C200 si C222 unde a trebuit sa schimb inclusiv toti poliesterii, dupa ce am gasit cativa avand curent rezidual. In timp, din cauza umiditatii din aer, iasa din parametri si apar rezistente paralel de ordinul Megaohmilor. Cand ii dezlipesti din montaj unii arata bine, dar masurati din nou a doua zi apar a avea rezistenta paralel. La Accuphase, in general, condensatorii si potentiometrii sunt boala lor.

Link spre comentariu

Maine am sa lipesc la loc tranzistorii si am sa refac masuratorile statice cat si cu semnal, asta ca sa vad unde este buba.

Desigur ca de la bun inceput am mers pe ideea schimbarii condensatorilor, inclusiv cei poliester desi sunt toti Elna.

In ceea ce priveste semireglabilii de pe placi, inprimul rand nu inteleg dece ar trebui schimbati (desi am vazut si pe altii care au facut-o) In al doile-a rand ma tem sa incep sa umblu la reglaje si alinieri ca nu am aparatura necesara.

Oricum, multumesc tuturor pentru sfaturi si....astept in continuare altele.

Link spre comentariu
Acum 2 minute, victordascalescu54 a spus:

....... 

In ceea ce priveste semireglabilii de pe placi, inprimul rand nu inteleg dece ar trebui schimbati (desi am vazut si pe altii care au facut-o) In al doile-a rand ma tem sa incep sa umblu la reglaje si alinieri ca nu am aparatura necesara.

........ 

Semireglabilii, ca și potentiometrii, au pelicula rezistiva neprotejata fata de mediu și deci își pot schimba usor valorile și comportamentul. 

Acum exista semireglabili și potentiometrii închiși aproape ermetic și deci și stabili în timp dar nu-s pt aparatura de uz comun. 

Link spre comentariu
Vizitator viobio
Acum 1 oră, victordascalescu54 a spus:

Eu am banuit initial Q7 ca ar fi blocat, dar dupa ce l-am dezlipit arata bine , am masurat toate rezistentele din montaj si erau bune iar condensatorii, care sunt de calitate (ELNA) sunt toti peste valoare desi au 45 ani. Modulul cu canal left merge perfect iar zgomotele sunt inexistente.

Introduceți semnal în C1, îi dezlipiti un terminal, și urmăriți semnalul cu osciloscopul, asta este cea mai simplă și rapidă modalitate de depanare, nu masuratul pieselor. 

Întâi verificați dacă în pinul 3 al filtrului aveți semnal de la decodorul stereo, verificați și acel REL2, prin contactele lui trece semnalul. 

https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=http://www.cetti.ro/v2/curs_ccp/p3_7.pdf&ved=2ahUKEwjutcKExpPqAhXXRRUIHbFFDLwQFjAAegQIARAB&usg=AOvVaw02nt2C1EuUDVETpZYDxUNx

hfe_accuphase_t-100_service_23 (2).jpg

hfe_accuphase_t-100_service_23 (1) (1).jpg

Editat de viobio
Link spre comentariu
Acum 30 minute, sesebe a spus:

Semireglabilii, ca și potentiometrii, au pelicula rezistiva neprotejata fata de mediu și deci își pot schimba usor valorile și comportamentul. 

Acum exista semireglabili și potentiometrii închiși aproape ermetic și deci și stabili în timp dar nu-s pt aparatura de uz comun. 

100KOhmi il poti gasi de 120KOhmi sau 80KOhmi, depinde de fabricant, iar la o noua aliniere nu prea mai face bine contact cursorul cu pelicula rezistiva si nici nu e stabil in timp. Cu cat sunt mai vechi aparatele cu atat sunt mai dezacordate toate reglajele facute acum 50 de ani.Rezulate bune poti obtine doar daca ai aparatura de masura si reglaj, daca nu ...e bine sa lasi pe altul care are cu ce si se pricepe. Reparatiile online foarte rar s-au incheiat cu succes, asta pentru ca sfaturile alora care stiu despre ce este vorba nu sunt intelese 100% de executantul lucrarii. Chiar daca , in final, va functiona aparatul el nu va fi niciodata in parametrii specificati de manualul service fara o reparatie ''ca la carte'' , asta implicand masuratori si reglaje exact dupa manualul service.

Link spre comentariu
Vizitator viobio
1 oră în urmă, der_doktor a spus:

Daca au peste valoarea inscrisa pe ei , asta nu inseamna ca sunt buni. Eu, ii schimb pe toti, inclusiv aia nepolarizati. Majoritatea au curenti de fuga si dau defecte ciudate.La orice Accuphase prima data se schimba toti condensatorii si potentiometrii se refac toate lipiturile si abia apoi se incepe depanarea. Daca mergi pe premisa ca acei condensatori sunt OK, nu o sa-l repari niciodata. Am avut C200 si C222 unde a trebuit sa schimb inclusiv toti poliesterii, dupa ce am gasit cativa avand curent rezidual. In timp, din cauza umiditatii din aer, iasa din parametri si apar rezistente paralel de ordinul Megaohmilor. Cand ii dezlipesti din montaj unii arata bine, dar masurati din nou a doua zi apar a avea rezistenta paralel. La Accuphase, in general, condensatorii si potentiometrii sunt boala lor.

Cea mai mare greșeală să crezi de bun un condensator care are valoarea cu 20..25% mai mare, chiar dacă ESR este în limite cât de cât normale, condensatorii ăia au pierderi cu carul, una este tensiunea și curentul cu care îi măsoară aparatul de măsură și alta funcționarea in montaj. 

Unii se minunează de condensatorii de acum 40.. 50 ani că au scris pe ei 4700microF și la măsurătoare le arată 7000microF, mai și zic "ce buni sunt", sunt buni de aruncat. 

La T100 depanat de mine am schimbat aproape toți electroliticii, pentru că aveau pierderi cu carul. 

Editat de viobio
Link spre comentariu
1 oră în urmă, der_doktor a spus:

100KOhmi il poti gasi de 120KOhmi sau 80KOhmi, depinde de fabricant, iar la o noua aliniere nu prea mai face bine contact cursorul cu pelicula rezistiva si nici nu e stabil in timp. Cu cat sunt mai vechi aparatele cu atat sunt mai dezacordate toate reglajele facute acum 50 de ani.Rezulate bune poti obtine doar daca ai aparatura de masura si reglaj, daca nu ...e bine sa lasi pe altul care are cu ce si se pricepe. Reparatiile online foarte rar s-au incheiat cu succes, asta pentru ca sfaturile alora care stiu despre ce este vorba nu sunt intelese 100% de executantul lucrarii. Chiar daca , in final, va functiona aparatul el nu va fi niciodata in parametrii specificati de manualul service fara o reparatie ''ca la carte'' , asta implicand masuratori si reglaje exact dupa manualul service.

Desigur ca ar fi fost mult mai confortabil sa gasesc pe cineva in Bucuresti care sa aiba aparatura +cunostinte+experienta sa-mi rezolve cazul....din pacate nu se mai gaseste...cred. Nu ma refer la partea audio ci la restul cu alinierea. La audio sunt multi oameni minunati si experimentati.

1 oră în urmă, viobio a spus:

Cea mai mare greșeală să crezi de bun un condensator care are valoarea cu 20..25% mai mare, chiar dacă ESR este în limite cât de cât normale, condensatorii ăia au pierderi cu carul, una este tensiunea și curentul cu care îi măsoară aparatul de măsură și alta funcționarea in montaj. 

Unii se minunează de condensatorii de acum 40.. 50 ani că au scris pe ei 4700microF și la măsurătoare le arată 7000microF, mai și zic "ce buni sunt", sunt buni de aruncat. 

La T100 depanat de mine am schimbat aproape toți electroliticii, pentru că aveau pierderi cu carul. 

Asa cum dealtfel am si inceput topicul, intentia mea este sa schimb tot ceea ce se putea deteriora in timp si mai ales condensatorii. Dar ca sa plec de undeva, ar trebui ca aparatul sa mearga cat de cat, acum e schiop de canalul drept.

Link spre comentariu

Și o să fie în continuare șchiop pâna te hotărăști dumneata să montezi la loc tranzistoarele alea două pe care le-ai scos acum o săptămână, și nici acum n-ai reușit să le lipești la loc, deși ai constatat că sunt bune, ca să se poata cumva continua procedeul firesc de depanare, chiar și în condițiile astea dificile de comunicare pe un forum cu un user lipsit de orșice fel de cunoștințe în domeniu.

Eu sunt dispus să pierd ceva timp și să te ajut, dar montează tranzistoarele și verifică ce ai mai fost sfătuit până acum.

PS

Depanarea nu se face vorbind o săptămână pe forum, ci cu mâna pe letcon și multimetru (și schema în față - care trebuie și înțeleasă)

Editat de mama
Link spre comentariu
Acum 9 ore, mama a spus:

Și o să fie în continuare șchiop pâna te hotărăști dumneata să montezi la loc tranzistoarele alea două pe care le-ai scos acum o săptămână, și nici acum n-ai reușit să le lipești la loc, deși ai constatat că sunt bune, ca să se poata cumva continua procedeul firesc de depanare, chiar și în condițiile astea dificile de comunicare pe un forum cu un user lipsit de orșice fel de cunoștințe în domeniu.

Eu sunt dispus să pierd ceva timp și să te ajut, dar montează tranzistoarele și verifică ce ai mai fost sfătuit până acum.

PS

Depanarea nu se face vorbind o săptămână pe forum, ci cu mâna pe letcon și multimetru (și schema în față - care trebuie și înțeleasă)

Unii oameni mai au si serviciu, sau alte obligatii, altii .....

Draga "MAMA", te rog respectuos sa nu mai intervii pe acest topic decat daca ai ceva concret de aratat (inclusiv identitatea) Multumesc .

Link spre comentariu

Am reusit sa-mi fac timp cu masuratorile, atasez rezultatele obtinute pe placa defecta.

Am completate toate masuratorile statice cu punctele mentionate de colegi (bazele si altele)

Am decuplat C1 si am introdus semnal sinusoidal 1Khz si am urmarit pina unde apare semnalul, respectiv pina in emitorii Q5 si Q6 dar mai departe nu trece. Am decuplat si cuplat C10 si nu se intampla nimic, am inlocuit Q7 cu un BC416 si nu s-a intamplat nimic.

Pina aici am putut sa ajung.

HELP

Accuphase audio board T 100 measurments.gif

Link spre comentariu

Problema nu este UBE la Q5...ci de unde apar acei 8,9Vdc in baza lui Q5...posibil curent de fuga mare C-B la Q5. E ceva normal si intalnit des in Akai si alte minunatii japoneze, gen Kenwood, Technics...

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări